SNEG POLOMIO 2.745 KROŠNJI I STABALA: JKP "Zelenilo" utvrdilo štetu posle nevremena prethodnog meseca

J. DINČIĆ - G. NOVAKOVIĆ

05. 01. 2022. u 07:52

SREDINA decembra prošle godine ostaće upamćena po mećavi, ali i po rekordnom broju stabala koja nisu uspela da podnesu težinu snežnog pokrivača. Ukupno je JKP "Zelenilo Beograd" prijavljeno čak 2.745 prelomljenih grana i izvaljenih stabala, a samo pukom srećom, ljudskih žrtava u ovim nezgodama nije bilo.

СНЕГ ПОЛОМИО 2.745 КРОШЊИ И СТАБАЛА: ЈКП Зеленило утврдило штету после невремена претходног месеца

Foto Tanjug

Kako kažu nadležni, sva stabla bila su zdrava. Najviše prijava preduzeću je stizalo sa opština Zvezdara, Voždovac, Čukarica i Rakovica.

Prema rečima nadležnih iz "Zelenila", stabla koja su prošlog decembra pretrpela oštećenja od snega u najvećem broju nisu bila bolesna. Ovoliki broj intervencija na stablima se ne dešava prvi put u Beogradu, i takve pojave nisu svojstvene samo zimskom periodu.

- Do pada drveta može doći iz nekoliko razloga, a glavni faktor je kombinacija meteoroloških prilika koje vladaju u trenutku kada dolazi do pada zdravih stabala ili pucanja grana - kažu u "Zelenilu"

U slučaju mećave pre oko mesec dana, zemljište je već bilo raskvašeno, jer je snegu prethodilo nekoliko kišnih dana sa velikom količinom padavina.

- Sam sneg koji je pao je bio veoma vlažan i težak, što je dodatno opteretilo krošnje stabala i dovelo do pucanja grana i izvaljivanja stabala iz raskvašenog tla. Ukoliko uz sve ove faktore duva i vetar, to dodatno doprinosi većem broju oštećenja na stablima - kažu nadležni.

Inače, sva oborena stabla i granje sa zelenih površina, odvoze se u "Biobazu" JKP "Zelenilo Beograd", gde se dalje selektuje i prerađuje i potom ima dalju upotrebu u poslovima iz delatnosti preduzeća.

VEĆI BROJ ZASADA U 2022.

SVAKE godine JKP "Zelenilo Beograd" sadnjom novih sadnica podmlađuje i obnavlja prestonički zeleni fond. Do sada su svake sezone sadili 5.000 stabala na zelenim površinama, a u toku 2022. godine taj broj će se povećati i biće zasađeno više od 8.000 novih stabala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024