INKLUZIVNI PARK NA ADI: Otvoreno igralište za mališane sa smetnjama u razvoju

G. N.

04. 06. 2021. u 15:45

DECA sa smetnjama u razvoju ubuduće će imati svoje mesto za igru na Adi Ciganliji, ravnopravno sa ostalim mališanima.

ИНКЛУЗИВНИ ПАРК НА АДИ: Отворено игралиште за малишане са сметњама у развоју

Foto Arhiva

Prvi inkluzivni park otvoren je juče na prostoru nekadašnjeg igrališta na levoj obali, u neposrednoj blizini fudbalskog kompleksa i Eko-parka.

Kako je na otvaranju rekao gradonačelnik Zoran Radojičić, plan je da prestonica dobije još 13 ovakvih prostora za igru, u vrednosti od 125 miliona dinara. Za ovaj park, inače, izdvojeno je skoro pet miliona dinara, a izgrađen je uz podršku UNICEF.

- Otvaranje prvog inkluzivnog parka svakom detetu pruža pravo da ravnopravno učestvuje u životu zajednice - rekao je Radojičić.

- On je tu da se i toj deci ulepša teško odrastanje i pomogne njihovim roditeljima, imajući u vidu da su deca sa hendikepom često marginalizovana i diskriminisana. Kao lekar, znam koliko je važno pružiti pomoć koja će, deci sa smetnjom u razvoju i deci sa invaliditetom omogućiti da se lakše uklope.

Inkluzivno igralište na Adi je drugo igralište u Srbiji, koje je izgrađeno na osnovu konsultativnog procesa sa decom i njihovim porodicama. Na njemu se nalazi ljuljaška, dva kompleta muzičkih instrumenata za sviranje na otvorenom za decu sa senzornim smetnjama, vrteška, tri njihalice i kućica za igru. Kao partner u osmišljavanju igrališta učestvovao je i Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda.

PODRŠKA KOŠARKAŠKOG SAVEZA

PODRŠKU u izgradnji inkluzivnih javnih igrališta dala je NCR fondacija. Košarkaški savez Srbije i ihrači pridružili su se inicijativi. Igrači seniorske muške reprezentacije izdvojili su novac za akciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!