Svilajnac proširio Slobodnu zonu (FOTO)

Z. Gligorijević

06. 02. 2018. u 16:10

Свилајнац проширио Слободну зону (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

U aprilu počinje da radi fabrika koja izrađuje proizvode za auto i avio industriju
SVILAJNAC – Pošto je obezbedila infrastrukturne uslove i administrativne olakšice, opština Svilajnac privukla je brojne investitore. Izgrađene su dve industrijske zone u kojima postoji mogućnost poslovanja u režimu Slobodne zone, odnosno uz različite fiskalne, finansijske i carinske pogodnosti. Pored toga, nakon uspelih privatizacija sve fabrike u ovoj opštini „našle“ su svog vlasnika. Poslednja u nizu je fabrika bivšeg POR-a, koja je prodata Privrednom društvu „Alfa Tehniks“ d.o.o. iz Kragujevca.

- Jedina prepreka da bi ova firma proizvodne pogone iz Kragujevca preselila u Svilajnac, bila je da posluje u okviru Slobodne zone. Pošto je Vlada Republike Srbije pre dva dana donela odluku o davanju saglasnosti na proširenje područja „Slobodne zone Svilajnac“, vlasnici fabrike uveliko renoviraju 4.000 kvadrata kako bi aprila počeleli da rade punom parom. Do maja će biti upošljeno 100, a u naredne tri godine biće otvoreno još 200 radnih mesta – izjavio je danas predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.


Pročitajte još: Milanović: Svilajnac dobija novu fabriku sa 200 zaposlenih


Direktorka „Slobodne zone Svilajnac“ Tijana Jovanović dodala je da je na ovaj način područje „Slobodne zone Svilajnac“, osnovana 2011. godine, sa 40 prošireno na 57 hektara i da je to jedina slobodna zona u Pomoravskom okrugu.


- Osim ove, imamo još jednu novu lokaciju, u kojoj uspešno funkcioniše firma „Konti3“, koji takođe dobija mogućnost da radi u režinu „Slobodne zone Svilajnac“. Ovo je nova razvojna šansa za opštinu Svilajnac, ali i ceo region, jer su slobodne zone najbolje mesto za ulaganje i za rad u Srbiji. Budući da one pružaju uslove za rad po pojednostavljenoj proceduri, bez carina, poreza, pdv-a, to je svakako doprinelo da budemo u samom vrhu kada su u pitanju gradovi u kojima se investira. Već godima smo rekorderi i kada je reč o spoljnotrgovinskom suficitu u Pomoravskom okrugu, što je najsigurniji pokazatelj da su slobodne zone najbolje mesto za ulaganje – dodala je direktorka Jovanović.


Pročitajte još: Svilajnac dobio klanicu (FOTO)


Suvlasnik firme „Alfa Tehniks“ d.o.o. Ivan Živković izjavio je da su se odlučili da kupe fabriku u Svilajncu isključivo zbog „Slobodne zone“, jer je 90 odsto njihove proizvodnje fokusiran na izvozu. Pored toga, blizina autoputa obezbeđivaće im dobru logistiku.


- „Slobodna zona“ ubrzava procese carinjenja i rascarinjenja robe, jer kamini neće da odlaze u carinsku ispostavu, već direktno u krug fabrike, pa se štedi vreme i novac. Vozači neće čekati po dva dana, već će se raditi 24 sata 365 dana u godini – ocenio je Živković.Tijana Jovanović

ORIJENTISANI KA IZVOZU


Firma „Alfa Tehniks“ d.o.o. uspešno posluje već 18 godina. Bavi se proizvodnjom i obradom čelika, a među brojnim kupcima su i dva velika inostrana kupca. Rade za auto i avio industriju. Izrađuju, na primer, opremu za aerodrome, odnosno hidraulične tunele od aerodromske zgrade do aviona, servisna stepeništa za manje avione.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije