SVILAJNAC – Direktna korist ponovnog otvaranja klanice u Svilajncu, koja nije radila petnaest godina, je što je objekat renoviran, kupljena nova oprema i zaposleni radnici, a onaj ko bude rukovodio njome, moći će da plaća poreze i doprinose, ocenio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović tokom današnjeg puštanja u rad klanice.

On je dodao da je klanica već napravila ugovor sa Poljoprivredno-veterinarskom školom, koja ima smer mesar, da u njoj imaju praksu, što daje poseban kvalitet školovanju ovog kadra, koji će potom imati i sigurno radno mesto.

- Treća stvar, koja nije baš brza, ali je strateški bitna za opštinu Svilajnac koja je stočarski kraj, to je jedna od mnogih mera koje smo preduzeli kako bismo pomogli stočarstvu. Najbolje krave u Srbiji se nalaze u Svilajncu, a naši poljoprivrednici su bili prinuđeni da telad prodaju nakupcima, ili ucenjivani od raznih ljudi koji su trgovali tom robom – izjavio je Milanović i dodao da je ona jedina u prečniku od 30 kilometara koja ima dozvolu za rad Uprave za veterinu i pozvao poljoprivrednike okolnih opština da njoj ponude svoju stoku.Ponovno otvaranje klanice Milorad Donić iz Kušiljeva, koji uzgaja 40 muzinih krava i junadi, ocenjuje kao veliki podstrek za proizvođače i mesto na kome će moći da prodaju svoju stoku uz manje transportne troškove do prvih klanica u okolini i jednostavniju papirologiju.


PROČITAJTE I: ULOŽENO TRI MILIONA EVRA: Počela izgradnja trafostanice u Aranđelovcu


- Klanična industrija je jedna od glavnih karika u stočarstvu. Pošto je do sada nismo imali, plasman goveda i nesigurnost naplate bili su veliki problemi. Odluka lokalne samouprave da ovu klanicu stavi u funkciju pravi je potez, ne samo zbog plasmana stoke, već i zbog sigurne naplate, što je danas najveći problem nas seljaka – ocenio je Sreten Kukić iz Roćevca.


Kaže da je u svilajnačkoj opštini sve manje stoke, pa smatra da će njihova proizvodnja sada ona oživeti.


- Dnevno možemo da zakoljemo 50 svinja i 10 junadi i da obradimo do 500 kilograma finalnih proizvoda. Brat Slaviša i ja kupili smo klanicu na licitaciji, jer smo smatrali da je ideja da ona zaživi dobra za razvoj poljoprivrede, naročito stočarstva našeg kraja – izjavio je Radomir Nikolić.