UZ STADO SVE SAME DESETKE: Miša Anđelković iz okoline Pirota pastir i diplomirani istoričar

V. ĆIRIĆ

06. 12. 2021. u 14:00

MIŠA Anđelković, mladić nadomak tridesete iz sela Obrenovac, na sredokraći puta od Pirota ka Dimitrovgradu u šali za sebe kaže da je najbolji pastir među intelektualcima i najveći intelektualac među pastirima.

УЗ СТАДО СВЕ САМЕ ДЕСЕТКЕ: Миша Анђелковић из околине Пирота пастир и дипломирани историчар

Miša sa ocem Stojanom i majkom Zlatom

Diplomirani i master istoričar, gotovo sve ispite na Filozofskom fakultetu u Nišu položio je desetkama kao i ispite na master studijama na novosadskom univerzitetu. Drugim rečima, prosek na osnovnim i master studijama je čista desetka. Gotovo sve ispite je spremao čuvajući porodično stado od 80 grla ovaca, a sada se sprema za doktorske studije istorije.

Ne postoji niko sumnjičav u Obrenovcu, ali i među onima koji ga znaju da neće doktorirati. U međuvremenu, postao je stalni saradnik Muzeja jasenovačkih žrtava i to direktno na poziv kolege istoričara Dejana Ristića, koji će rukovoditi ovom ustanovom u formiranju.

- Niko nije postao vladika u svom selu, pa ni ja nisam lišen te velike istine i narodne metafore. Nakon diplomiranja stažirao sam u Muzeju Ponišavlja u Pirotu, a stručni ispit položio sam u Narodnom muzeju u Beogradu i dobio zvanje kustos-istoričar. Međutim, iz nekog razloga nisam mogao da se zaposlim u svom kraju - priča ovaj istoričar koji je odrastao u stočarskoj familiji i čijim stadima je uvek bilo više od 70 ovaca.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Dimitrovgradu, a istoriju upisao na Filozofskom fakultetu u Nišu. Paralelno sa osnovnim studijama polagao je i ispite u Novom Sadu na master studijama. U pastirskoj torbi, osim hrane i vode, uvek je nosio i obaveznu, ali i drugu istorijsku literaturu za spremanje ispita. Leti sa ovcama na pašnjacima ima puno slobodnog vremena, naročito oko podneva kad ovce počnu da planduju u nekoj bukovoj hladovini. Nikad mu se nije desilo da zaboravi neku knjigu kod kuće. Pre bi se desilo da zaboravi hranu, na koju su ga obavezno podsećali otac Stojan, majka Zlata ili sestra Sonja, koji ga u svemu podržavaju, ali su mu i zahvalni što nesebično pomaže oko stada.

LjUBAV OD DEDE

LjUBAV prema istoriji nasledio je od svog dede Ljubomira, koji mu je i sugerisao da upiše istoriju. Od njega je bukvalno upijao priče o dešavanjima u prošlosti, o ratovima, razmiricama, bunama i drugim dešavanjima. Uže polje interesovanja je ustaška kao i antikomunistička, informbirovska emigracija, a trenutno istražuje ustašku emigraciju od 1929. godine. Miša Anđelković ne namerava da napusti Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!