VLADIMIR ORLIĆ U BRISELU: Srbija je motor razvoja regiona

Novosti online

18. 07. 2023. u 11:47

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić učestvovao je u Briselu na IV Inicijativi za međuparlamentarnu saradnju: Zapadni Balkan ka zajedničkoj budućnosti, koja tradicionalno okuplja brojne učesnike iz redova Evropske narodne partije (EPP).

ВЛАДИМИР ОРЛИЋ У БРИСЕЛУ: Србија је мотор развоја региона

Parlament

Predsednik parlamenta je imao priliku da, u okviru učešća na Inicijativi, govori na panelu „Spajanje tačaka: Energetska bezbednost i dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu“, poručujući učesnicima da Srbija svoju energetsku bezbednost posmatra kao neodvojivi deo nacionalne sigurnosti i kao važan preduslov za nastavak ekonomskog razvoja i sveukupnog napretka. Naglasio je da je Srbija, uprkos aktuelnim geopolitičkim izazovima, uspela da sačuva kontinuitet snabdevanja energentima, te ostaje vitalno zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, ali i u brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdevanja.

 Orlić je ukazao da Srbija, uz podršku EU, realizuje važne projekte energetskog povezivanja, čime obezbeđuje još stabilnije i sigurnije snabdevanje, kako za svoje građane, tako i za privredu.

Govoreći o dekarbonizaciji, predsednik NS RS je potvrdio privrženost i proaktivan pristup  Srbije ovom pitanju, podsećajući da je Vlada nedavno usvojila Strategiju za period od 2023. do 2030. godine sa projekcijama do 2050. koja otvara mogućnosti za dodatni napredak, modernizaciju i povećanje konkurentnosti domaće privrede.

- Srbija je prethodnih godina postala motor razvoja čitavog regiona, u ovoj godini očekujemo čak 4,5 milijardi stranih investicija. Snažan razvoj i jačanje privrede nastavićemo i u budućnosti - poručio je Orlić.

Na marginama Inicijative, Orlić je imao priliku da se sastane sa članovima Evropskog parlamenta, regionalnim i evropskim zvaničnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)