DANAS GLASANJE: Evropski parlament o viznoj liberalizaciji za Prištinu

Tanjug

18. 04. 2023. u 09:05

NA današnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta biće održano glasanje o sporazumu o viznoj liberalizaciji za KiM.

ДАНАС ГЛАСАЊЕ: Европски парламент о визној либерализацији за Приштину

Foto AP

Vizna liberalizacija između EU i KiM omogućila bi građanima KiM da sa pasošima, koje izdaju privremene prištinske vlasti, mogu da putuju i borave do 90 dana u EU, bez vize u bilo kom periodu od šest meseci, navedeno je na sajtu EP.

Ambasadori Evropske unije odobrili su lane u decembru viznu liberalizaciju za KiM.

Evropski parlament podržava viznu liberalizaciju sa KiM od 2016. godine, nakon što je Evropska komisija proglasila da KiM ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

Ako bude usvojena na plenarnoj sednici, predsednik EP i Švedskog predsedništva saveta će u sredu zvanično potpisati odluku.

Izuzeće od viza stupilo bi na snagu kada se uspostavi Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja (ETIAS), najverovatnije do početka sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada