"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Lajčak, Nemci i "NVO Srbi" prave ZSO

E. V. N.

29. 09. 2022. u 09:00

NEMAČKOJ Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Лајчак, Немци и НВО Срби праве ЗСО

Foto N. Skenderija

Kako "Novosti" saznaju iz diplomatskih krugova, u utorak je s tim ciljem u Beogradu, u prostorijama "Aerokluba", organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO sa Kosova i Metohije, međunarodnih misija iz južne pokrajine, kao i nemačke diplomate. Njima je predstavljen Nacrt budućeg statuta ZSO, na koji su mogli da iznesu primedbe i predloge. Srpsku stranu predstavljali su Milica Andrić Rakić, Jovana Radosavljević, Aleksandar Rapajić, kao i Jovana Spremo iz Beograda, iz JUKOM-a.

Pomenuti dokument, kako smo saznali, nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedaba koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa "vladom Kosova i srpskom vladom, a da se potom podeli i sa trećom stranom", ali nije precizirano sa kojom. Da se naslutiti da će to biti Nemačka, koja je preko FES direktno uključena u proces, a i na skupu je rečeno da je zvanični Berlin otvoren za sugestije.

Na osnovu predočenog Nacrta statuta predstavnici NVO, između ostalog, imali su dilemu da li je ZSO pravni entitet ili treba da bude državni organ. Izrazili su bojazan da bi Srbi po ovom nacrtu imali još manja prava od onih koja im trenutno daje tzv. ustav Kosova. Zasmetalo im je i što se u tekstu naglašava da sve mora da bude u skladu sa ustavom Kosova, a tamošnji Ustavni sud se već izjasnio da ZSO nije u skladu sa najvišim pravnim aktom. Učesnici su naveli i da je zvanični Berlin otvoren za sugestije.

Kritike koje su iznete na sastanku trebalo bi da se naknadno, shodno objektivnoj proceni, unesu u konačni predlog Statuta ZSO, koji bi sačinili "Fridrih Ebert" i Evropski institut za mir, a koji bi se na kraju dostavio Lajčaku na dalju upotrebu i ponudu srpskoj i albanskoj strani u dijalogu.

I tu se dolazi do sporne tačke u čitavom ovom procesu. Pre svega, pitanje je kako je došlo do toga da se srž Briselskog sporazuma, a to je ZSO, prepusti na volju nemačkoj nevladinoj organizaciji, što po mnogima diskredituje čitav proces, ali i samu EU kao pokrovitelja dijaloga i Lajčaka kao izaslanika za dijalog. Pogotovo imajući u vidu da su mu mandat za ovaj posao dale sve članice EU, među kojima je i pet država koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Sada čitavim procesom izrade statuta diriguje jedna nemačka NVO, odnosno Berlin, koji je jedan od najglasnijih ktitora Kosova i koji od Srbije traži priznavanje lažne države kao uslov za ulazak u tu istu EU.

Zatim, problematično je što na razgovore o nacrtu životno važnog dokumenta po naš narod u južnoj pokrajini nije pozvana politička opcija koja ima ubedljivo najjače uporište među Srbima na KiM, a to je Srpska lista. Prednost je data prvacima NVO sektora u srpskim sredinama na KiM, koji nemaju nikakav legitimitet niti uticaj među našim sunarodnicima.

Kako saznajemo, Lajčak bi sa predstavnicima srpskih i albanskih NVO koje su "češljale" Nacrt predloga statuta ZSO u Beogradu trebalo da se sretne danas u Berlinu, na konferenciji Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), organizacije kojom trenutno kopredsedava Karl Bilt. Na panel sa Lajčakom prvobitno su pozvani i glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović. Međutim, organizatori su u poslednji čas zatražili da, na molbu Lajčaka, Bisljimi i Starović ne prisustvuju sastanku, a kako bi izaslanik EU "mogao otvorenije da komunicira sa predstavnicima civilnog sektora".

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ukazuje, za "Novosti", da uključivanje Nemačke, preko Fondacije "Fridrih Ebert", u izradu Statuta ZSO nije ohrabrujuće, s obzirom na višedecenijsku negativnu ulogu Berlina, najpre u rušenju SFRJ, a zatim i u ostalim kriznim etapama u kojima su Srbi i Srbija podnosili najveći teret i žrtve upravo zbog ekstremne politike Berlina:

- Nemačka je bila među državama koje su se najviše zalagale za NATO intervenciju 1999. čak su forsirali tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, koji još nije bio sasvim siguran. Lajčak kao i na prethodnim fukcijama i na ovoj, kao izaslanik za dijalog, očigledno nije potpuno samostalan, već u najvećoj meri izvršilac naloga.

I Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, smatra da je ovde reč o kontinuiranom gubljenju pozicije posrednika u dijalogu koji treba da bude statusno neutralan, da ubedi obe strane da rade u interesu sporazuma, a ne da nastupa u interesu jedne strane:

- Ovim potezom, nastavlja se urušavanje kredibiliteta EU, u kojoj ne postoji konsenzus o pitanju nezavisnosti Kosova. Sve što se radi a što ide u korist jedne strane ili u pravcu prejudiciranja pozicija Kosova je pogrešan pravac i ne može da donese rezultate.

Prema Ognjenu Karanoviću, iz Centra za društvenu stabilnost, umesto što se bavi pisanjem Statuta ZSO, zvanični Berlin treba da natera Prištinu da implementira Briselski sporazum i formira ZSO, a Statut bi trebalo da definišu oni čija je to zajednica - Srbi sa KiM:

- Nažalost, zvanični Berlin dosad nije imao nameru da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjem i da izvrši pritisak na Kurtija, koji uostalom i vuče poteze po njihovim nalozim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu