"U ČETIRI OKA": Vučić sa Lajčakom o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Tanjug

01. 09. 2021. u 12:35

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas na Bledu "u četiri oka" sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

У ЧЕТИРИ ОКА: Вучић са Лајчаком о наставку дијалога Београда и Приштине

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Lajčak je pre početka Bledskog strateškog foruma, na kojem učestvuje i predsednik Srbije, rekao da će danas na Bledu imati odvojene razgovore sa Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u cilju priprema sastanka glavnih pregovarača.

Lajčak je kazao da je svaki razgovor potreban jer se ''na terenu dešavaju stalno nove stvari''.

- Treba da se dogovorimo kako da pripremamo sastanak glavnih pregovarača, tema i pitanja tog susreta. Život ide dalje i mi treba da pratimo događaje - naveo je on.

U medijima se poslednjih dana spekulisalo da bi dijalog u Briselu mogao da bude nastavljen 7. i 8. septembra na nivou šefova delegacija Beograda i Prištine, a Kurti je ranije danas na Bledu rekao da očekuje da će tokom jeseni biti održan sledeći sastanak glavnih pregovarača.

Podsetio je da su već bila održana dva sastanka na najvišem nivou, a da bi do trećeg moglo doći na jesen.

On je dodao da to, međutim, zavisi od posrednika u dijalogu, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Inače, Lajčak je pre nekoliko dana na Tviteru napisao da je razgovarao telefonom sa šefovima delegacija Beograda i Prištine povodom priprema za njihov sledeći sastanak.

Lajčak je naveo da je imao "sadržajne, odvojene razgovore" sa prvim potpredsednikom tzv. kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem o pripremama za sledeći sastanak na nivou glavnih pregovarača", napisao je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 19. jula na najvišem političkom nivou, a posle sastanka sa Vučićem i Kurtijem, Lajčak je konstatovao da je razgovor bio težak i da je postignut "mali napredak", a da je jedini zaključak da će dijalog biti nastavljen.

Predsednika Srbije danas očekuje i odvojeni sastanak sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, koji će prethodno u vili Bled prirediti svečani ručak za šefove delegacija koji učestvuju na 16. Bledskom strateškom forumu.

Vučić posetu Sloveniji završava posle podne sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Predsednik Srbije je ranije danas učestvovao na panelu posvećenom budućnosti Evrope, kao jedini političar iz regiona.

BONUS VIDEO: VUČIĆ KOD ČORTANOVACA: Predsednik na ceremoniji spajanja železničkog koloseka

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)