Bakir sedi u otetoj srpskoj kući!

S. M.

20. 02. 2020. u 13:52

Бакир седи у отетој српској кући!

Foto: AP Photo Majdi Mohammed/AVAZ

Jedan od nekadašnjih najbogatijih Srba Mihajlo Mišo Semjan ima naslednike koji traže povraćaj te imovine

CENTRALA Stranke demokratske akcije u Sarajevu, a na čijem čelu je Bakir Izetbegović, nalazi se u vili koju su zaposeli i čiji je vlasnik jedan od nekadašnjih najbogatijih Srba - Mihajlo Mišo Semjan. Ova vila se danas nalazi u Ulici Mehmeda Spahe.


Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da je SDA zaposela srpsku vilu i da ne žele da je vrati:


- Vila u kojoj je sedište SDA je objekt koji se nalazio u vlasništvu jednog od najbogatijih Srba između dva svetska rata - rekao je Dodik.


On kaže da Mihajlo Mišo Semjan ima naslednike koji traže povraćaj te imovine.


- SDA neće da se iseli i vrati naslednicima tu imovinu, što govori o otimačini. Ta ulica, kada je došla ustaška vlast, odnosno kada je Mihajlo pravio tu zgradu, zvala se Sokolska. Kada su ustaše došle na vlast, a većinu te vlasti su činili Bošnjaci muslimani, ulica se nazvala ustaška. Kasnije, kada su partizani preuzeli, zvala se Borisa Kovačevića, partizanskog narodnog heroja - naveo je Dodik.


Pročitajte još: Bošnjaci hoće da u Srebrenici ukopavaju neidentifikovane posmrtne ostatke: I Srbi bi mogli da završe u Memorijalnom centru Potočari


On kaže da se iz ovog primera može videti kako SDA otima imovinu, i kako sprečavaju da se ona vrati Srbima:


- Ovo su činjenice i mogu se proveriti. Za tu kuću postoji zahtev naslednika, koji traže da im se kuća vrati. SDA je zaposela i ne misli odatle izaći. Da ne pričamo o Baščaršiji, ko je koliko bio vlasnik imovine, samo 1938. i 1939. godine koliko je bilo Srba, koliko je bilo drugih, ali u svakom slučaju tamo sada više nema Srba. Ovde je na sceni jedan projekt otimačine koji se ne može završiti kako je zamislila SDA i neko od Bošnjaka - ukazao je Dodik.


Dodik je poručio i, ukoliko Bošnjaci ne žele sa Srbima da grade BiH, onda moraju da prihvate da "ne mogu održati ovu zemlju".


Dušan Šehovac, predsednik Udruženja građana "Istina i pravda", kaže za "Novosti, da je decenijama Srbima oduzimana imovina na području Sarajeva.


- To su radili pojedinci, institucije, političke partije. I to u raznim periodima. Srbima su oduzete kuće, zemljište, fabrike... Ne treba zaboraviti da je oduzeto i zemljište Srpskoj pravoslavnoj crkvi - pojašnjava Šehovac.


ODBIJAJU ZAKON O RESTITUCIJI


ŠEHOVAC kaže da su u poslednjem periodu u Sarajevu, a kojeg naziva "demokratski", SDA i pojedinci iz ove stranke po sili moći uzimali kuće od Srba i koristili godinama kao svoje. On kaže da je problem što nikada nije otvorena priča o Zakonu o restituciji u Federaciji BiH i da se Srbima, ali i SPC vrati oduzeto zemljište u Sarajevu:

- Ovu priču su zataškali Bošnjaci i njihovi političari!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Djordje

20.02.2020. 14:11

I sta sad? Sta treba da radimo? Cemu ovaj naslo? Cemu clanak uopste?, Da bi nam to rekli!? Ponekad vas ne razumem uopste? Kao i kuknjava za izgubljenim milionima zbog siptarskih taksi? Sto vise kukate to je njima draze! Sta postizete!? Mozda sa malo vise ponosa!

Markulija

21.02.2020. 03:47

@Djordje - E moj Djordje , tebi ništa nije oteto ni pobijeno. Niko ne kuka , neka se zna . I da i ti razumiješ , što se zbilo .

констаНтација

20.02.2020. 14:12

Коначно Срби износе аргументе које разумеју бошњачки АнглоАмерички спонзори

Dzo

20.02.2020. 16:46

Prvo pronaci razloge oduzimanja imovine od strane Jugoslovenske vlasti. Zasto je imovina oduzeta i da li se ispunjavaju uslovi vracanja. Optuzivati danasnjeg korisnika za nesto sto je neko drugi oduzeo prije 50-60 godina je blago receno neozbiljno.

Deki

21.02.2020. 08:51

@Dzo - Hajde tebi da oduzmemo imovinu danas pa ti za jedno 50-60 godina traži da ti se vrati. A o ispunjavanju uslova da ti se vrati - videćemo, ali mislim da je neozbiljno uopšte raditi povraćaj. Kako blago rečeno lupetaš gluposti!

Milan IS

20.02.2020. 16:59

Između dva svjetska rata Srbi su bili najbrojnija etnička grupa i u Sarajevu i u cjeloj BiH, koja je osim zapadne Hercegovine cjela bila u srpskim banovinama. Imućne srpske porodice :Jeftanovići, Despići, Semjan itd, kao i SPC posjedovali su veliko bogatstvo u Sarajevu. Ustaše su u ratu poklali neizbrojano mnogo srpske nejači, a onda su došli Brozomorni komunisti i dovršili posao, zabranili su i pominjanje ustaških zločina, oteli imovinu i crkve i srpskih familija, forsirali iseljavanje u Srbiju

Simka

21.02.2020. 08:12

Lopovi ne prolaze dobro ! Bog te gleda Bakire, vrati kuću koju si oduzeo da ti ne bude kasno, ujedaćeš se za svoju zadnjicu ,,kad te Bog nagradi po zasluzi,, !

sara

21.02.2020. 13:45

Bakir kao i njegov otac, a i mnogi drugi muslimani, su islamizovani srbi, jer svima je prezime na ić. Žive još u komunističko vreme kada se otimala imovina od imućnih srba!!.