O imovini SPC na jesen?

V. KADIĆ - M. SEKULOVIĆ

sreda, 10. 07. 2019. u 08:27

О имовини СПЦ на јесен?

Trojčindanski sabor ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog

Zakon o slobodi veroispovesti neće biti u julu na dnevnom redu Skupštine CG. Iz italijanske regije Veneto podrška Mitropoliji crnogorsko-primorskoj

PREDLOŽENI Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom statusu verskih zajednica neće se naći na sednici Skupštine Crne Gore 22. jula, pa će ova tema koja je žestoko uzdrmala Crnu Goru najverovatnije sačekati jesen, kada će biti održana posebna sednica parlamenta. Strahuje se da aktuelna vlast, i pored upozorenja Venecijanske komisije da se o crkvenoj imovini ne može presuđivati pre suda, sprema konačni udar na SPC. Predloženi zakon je rigidniji od onog iz 2015. i samo je nastavak priče organizacije "Amanet" da se ukine vlasništvo SPC nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori i "vrate" državi koje su "otete i upisane kao vlasništvo Beogradske patrijaršije".

U utorak je regionalni savetnik italijanske regije Veneto Stefano Valdegamberi uputio pismo podrške Mihajlu Backoviću, parohu Miholjske prevlake, povodom spornog nacrta zakona.

Pročitajte još - UDAR NA SPC U CRNOJ GORI: Proteruju 30 monaha i monahinja

- Zaprepašćen sam neliberalnim insistiranjem Vlade da oduzme Crkvi imovinu i istorijska dobra. Radi se o aroganciji tipičnoj za najgori komunistički režim. Još više sam ogorčen što trenutna vlada uživa podršku EU. Oduzimanje navedenih dobara predstavlja i želju da se izbrišu kulturno-istorijski tragovi vaših prostora koji su tokom dugog vremenskog perioda živeli u simbiozi sa Venecijom - napisao je Valdegamberi, podsećajući da se u Boki kotorskoj nalazi prvo paleohrišćansko svedočanstvo slovenskih naroda, koje ima simboličnu vrednost za hrišćanski svet. - Nadam se da će i nadnacionalne institucije reagovati...

Povodom ovog zakona reagovao je i rektor Cetinjske bogoslovije, sveštenik Gojko Perović, ističući da crkve pripadaju vernicima i sveštenstvu.

- One istovremeno moraju biti na neki način u vezi sa državom u kojoj se nalaze, ali ne da budu u vlasništvu države, jer je to necivilizovano. Imovinski zakonik Valtazara Bogišića iz 19. veka jasno razlikuje nekoliko tipova imovina u Crnoj Gori - na jednoj strani je državna imovina, a na drugoj crkvena. I nije to Bogišiću palo na pamet tek tako. Ako on razlikuje državnu i crkvenu imovinu, nemamo pravo da budemo toliko nepismeni, nepristojni, nekulturni, da danas, 150 godina posle Bogišića, ne razlikujemo šta je državno, a šta crkveno - ocenjuje otac Gojko.

Pročitajte još - MITROPOLIT AMFILOHIJE U ĐENOVIĆIMA: Đukanović prvo da se krsti da bi mogao da priča o crkvi

PARAGRAF PRIŠTINE

- ISTI zakon su pripremili i na KiM, samo što se on drugačije zove, ali je isti paragraf. I tamo se predviđa da Priština preuzme srpske svetinje da se na njih vode, da iz njih izjure srpsko monaštvo, da ih pretvore u muzeje i pogaze našu istoriju. Zlo se čini, nadamo se da zla biti neće, ali se zlo misli, zlo priprema. Od nas zavisi da li će se najavljeno zlo desiti - kazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u manastiru Crnča kod Bijelog Polja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

RistaCrnoHumorista

10.07.2019. 10:25

Cekaju da prodaje turistička sezona pa da zabiju srpstvu noz u ledja,dok debilni lideri Srba u CG budu cutali po starom običaju isto kao za priznanje Kosova i ulaska u NATO zbog vlastitog interesa i medjusobnih neprevazidjenih razlika.Koliko vidim Srpstvu svom u CG nepise se dobro, zadaju mu Milogorci poslednji udarac!!!

Anagustum

11.07.2019. 01:20

@RistaCrnoHumorista - A i treba zavrshit sa tim. Nedonosce nikad odrasti nece! Game over!

vuk

11.07.2019. 16:17

@RistaCrnoHumorista - Treba završiti sa Crnom gorom, povući Sveštenstvo Srpske crkve iz nje i ograditi se od nje visokim zidom....