DRAGUTIN Perović (75), živa istorija nikšićkog kraja, narodni guslar i epski pevač koji zna napamet više od 70.000 stihova u osmercu i desetercu, iako gazi osmu deceniju još uvek je pun kondicije i stvara pesme koje se čuju sve do Moskve i Jerusalima. Zdravlje ga dobro služi, a za sve minule godine nikada nije išao kod lekara - samo ima zdravstveni karton kod očnog lekara. Direktni je potomak Pavla Orlovića, najslavnijeg srpskog ranjenika i kneževog mladog barjaktara sa Kosova, ali i Batrića Perovića iz "Gorskog vijenca". Ljubav prema guslama i epici preneo je i na svoje tri kćeri koje su se tokom školovanja izdvajale od vršnjakinja posebno kada bi se obrađivala narodna književnost.

PROČITAJTE JOŠ: Unesko će zaštititi gusle, moramo i mi

- Kroz sva istorijska dešavanja su prošli moji preci, formirali sebe kao bratstvo i krvlju i junaštvom ispisali istoriju svoga nastanka i trajanja. Koreni su nam na planini Rudnik gde je živeo Pavle Orlović. Iz svojih rudokopa pošao je u boj na Kosovo sa 77 zapovednika. Dugo se nisam eksponirao kao epski pesnik, pogotovo dok je bio živ Radovan Bećirović Trebješki, bard rimovane epske poezije koja se tako slatko lepi za uvo, srce i dušu - priča, za "Novosti", Dragutin Perović.

PROČITAJTE JOŠ: Čuvari pravoslavlja i srpstva

NjEGOVA poema "Zov otadžbine" promovisana je na Radio Moskvi, a reč je o pesničkom zborniku na 600 strana posvećenom NATO bombardovanju Srbije i Crne Gore. Za to delo lično je dobio čestitke od generala Ratka Mladića, ali i drugih iz nekadašnjeg Generalštaba VJ.

- Kad je Crna Gora priznala Kosovo, pobegao sam u selo Trepča i desetak dana bio zatvoren u kući. Niti sam ja išao kome, niti je meni ko dolazio. Ni sam ne znam kako sam odbolovao te jade.

Opevao je Perović tragediju trojice poručnika - braće Milić iz Prištine. Dvojica od njih, blizanci, ginu u ratu za desetak dana, da bi 13 meseci kasnije treći bio nađen mrtav u krevetu.

- Život mu se ugasio od tuge za braćom. Napisao sam pesmu koja je obišla svet - "Sinovski božuri". Sva trojica su bili vereni, ali nijedan oženjen. Nedavno se ugasio i život njihovog oca, srce nije izdržalo, dok se majka još muči sa životom.

GUSLE i epska poezija odolevaju iskušenjima. Naš sagovornik veruje da će ipak opstati, jer ima dece i omladine koji se bave guslama.

Perović je direktni potomak Pavla Orlovića, kneževog mladog barjaktara sa Kosova


- Mi jesmo epski narod, kud se god okreneš, a ono epska tema - dodaje Dragutin Perović, koji nije zaboravio da opeva junake sa Košara, kao i 22 pripadnika bezbednosne službe Prištinskog korpusa koji su takođe junački položili živote na braniku otadžbine.


PESMA O NOVAKU ĐOKOVIĆU

NAPISAO je Dragutin Perović poemu o Novaku Đokoviću, koja je za kratko vreme postala popularna.

"...I neka te svaka sreća prati, ja sam starac sijedijeh vlasi.

Iz Nikšića grada Onogošta, mnogo si me po životu košta,

Mnoge tvoje bitke gledajući, i pobjede zlatne čekajući.

Oni dugi sati i minuti, imalo me srce okinuti."