Bivši glavni savetnik Vlade: U Britaniji moguće i do 200.000 žrtava virusa, neizbežan drugi talas KOVID-19

Tanjug

21. 05. 2020. u 20:41

Бивши главни саветник Владе:  У Британији могуће и до 200.000 жртава вируса, неизбежан други талас KОВИД-19

Foto EPA

Nekadašnji glavni naučni savetnik britanske vlade, ser Dejvid King, upozorava da je sada izvestan drugi talas korona virusa u Velikoj Britaniji, naročito u Londonu i drugim velikim gradovima
Nekadašnji glavni naučni savetnik britanske vlade, ser Dejvid King, upozorava da je sada izvestan drugi talas korona virusa u Velikoj Britaniji, naročito u Londonu i drugim velikim gradovima, i da bi ukupan broj žrtava mogao dostići 200.000.


King, koji takođe nosi počasnu titulu profesora fizičke hemije na Univerzitetu u Kembridžu, kritikovao je odluku premijera Borisa Džonsona da, uporedo sa ublažavanjem restriktivnih mera, zvaničnu poruku stanovništvu povodom pandemije, koja je donedavno glasila "Ostanite kod kuće", zameni novom, koja glasi "Ostanite na oprezu".


"Niko tačno ne zna šta ta poruka znači - smatram da se vlada sve vreme ponašala na neodgovoran, opasan i nekoherentan način," rekao je ovaj stručnjak, dodajući da će nova poruka stanovništvu dovesti do porasta broja zaraženih i ponovnog uvođenja izolacije u zemlji.


Iako tvrdi da se pridržava saveta svog savetodavnog naučnog tima, vlada odbija da javno objavi sadržaj tih saveta, ističe King.


Smrtni bilans usled COVID-19 u Velikoj Britaniji zvanično iznosi više od 35.000, ali je u javnosti široko rasprostranjeno uverenje da je broj umrlih zapravo veći, a King tvrdi da je on već premašio 50.000.


"Nemam poverenja u to što oni (vlada) rade, i plašim se da bi taj broj mogao da dostigne 100.000, 200.000 ili više", rekao je King za australijski ABC.


Međutim, u naučnim krugovima ima i onih koji podržavaju kurs koji je sada zauzela Džonsonova vlada.


Onkolog Karol Sikora, nekadašnji rukovodilac programa Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv raka, tvrdi da bi, naročito među obolelima od kancera, usled produžene izolacije bilo izgubljeno mnogo više života nego što bi ih bilo sačuvano, kao i da je vlada postupala preterano oprezno prilikom donošenja mera protiv COVID-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije