MOSKVA-OD STALNOG DOPISNIKA

U RUSIJI je u petak stupio na snagu Zakon o "Runetu", ruskom internetu koji će biti zaštićen od eventualne američke blokade. Ruski specijalisti su, tako, ispunili postavljeni zadatak da naprave sistem koji neće biti pod kontrolom SAD i koji će moći će samostalno funkcioniše.

Nije tajna da je Amerika preko svojih servera kontrolisala funkcionisanje kompletnog sistema interneta. Da bi mogao da funkcioniše internet u slučaju pogoršanja odnosa Rusije sa SAD, ruski internet operateri krajem septembra počeli su da montiraju neophodnu opremu kako bi se osigurao stabilan rad "Runeta". Testiranje aparature je napravljeno u više regiona Ruske Federacije u saradnji sa saveznom službom za nadzor komunikacija Roskomnadzor i Federalnom službom bezbednosti (FSB).

Kritičari zakona kažu da će on omogućiti veći nadzor korisnika interneta od strane ruskih obaveštajnih agencija. Zakon zahteva od provajdera da instaliraju opremu koja bi mogla usmeriti ruski veb-saobraćaj kroz tačke koje kontroliše država.

PROČITAJTE JOŠ: Rusija u novembru gasi World Wide Web i testira RuNet?

Eksperti za informacionu bezbednost sa čuvenog Moskovskog tehničkog univerziteta "Baumana" kažu da će Rusija postati sasvim nezavisna od celog sveta u slučaju da se isključe glavni serveri njenih resursa koji se nalaze u drugim državama. I tada će internet u Rusiji nastaviti normalno da funkcioniše na prostoru Ruske Federacije.

Ubuduće će Rusija zahvaljujući sopstvenoj opremi, serverima i domenima državne strukture, biti zaštićena. Štetu, ipak, mogu imati građani i privatne kompanije čije su baze podataka na stranim serverima.

Ruski stručnjaci za kompjuterske tehnologije tvrde da novi zakon neće naštetiti ruskim građanima koji koriste internet. Ne radi se o cenzuri već o sposobnost države da upravlja ruskim segmentom interneta. Administratori će moći da menjaju strukturu saobraćaja, kontrolišu saobraćaj i blokiraju neke usluge za svoje zaposlene.

U okviru novog zakona Rusija će dobiti mehanizam za administraciju ruskog segmenta interneta, u pogledu prometa saobraćaja i sadržaja, dostupnosti resursima i blokiranja onih koji su zabranjeni za distribuciju na teritoriji Rusije.

Inače, zakon o "Runetu" predsednik Putin je potpisao početkom maja, a njime je predviđeno stvaranje Centra za praćenje i upravljanje komunikacionom mrežom za javnu upotrebu, koji će obezbeđivati dostupnost telekomunikacionih usluga u Ruskoj Federaciji u svim vanrednim situacijama i koordinisati napore operateri u takvim situacijama.

Zakon, između ostalog, predviđa stvaranje u Roskom nadzoru (Državnoj službi za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i medija) Centra zapraćenje iupravljanje komunikacionom mrežom za javnu upotrebu, koji će obezbeđivati dostupnost telekomunikacionih usluga u Ruskoj Federaciji usvim "vanrednim"situacijama i koordinisati napore operatera u takvim situacijama.

ZAKON STUPIO NA SNAGU

ZAKON je stupio nasnagu prvog novembra ove godine, sa izuzetkom odredaba o kriptografskoj zaštiti informacija i nacionalnom sistemu domena, koji će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine. Interne mreže koje nemaju pristup internetu nisu predmet tog zakona.