Rusija u novembru gasi World Wide Web i testira RuNet?

Tanjug

30. 10. 2019. u 08:18

Русија у новембру гаси World Wide Web и тестира RuNet?

Depositphotos

Ruska vlada se priprema da ponovno testira sopstvenu verziju interneta, izolovanu od drugih mreža i nacija, čije bi testiranje trebalo da počne u novembru, tvrde ruski mediji.

Ruska vlada se priprema da ponovno testira sopstvenu verziju interneta, izolovanu od drugih mreža i nacija, čije bi testiranje trebalo da počne u novembru, tvrde ruski mediji.

Rusija, naime, kako je preneo B92, želi da se zaštiti od sajber napada, zbog čega su njeni stručnjaci osmislili sistem za zaštitu sopstvenih računarskih sistema, koji omogućava Rusima da funkcionišu online i bez pristupa World Wide Webu.

Kritičari, međutim, poručuju da je to samo jedan od načina na koji Rusija želi da izoluje svoje građane od sveta oko sebe i njegovih uticaja.

Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje sopstvenog interneta. Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se nije dogodilo.

Prema informacijama portala D-Russia, testiranje izolovanosti mreže počeće posle 1. novembra i ponavljaće se najmanje jedanput godišnje.

Veruje se da ruska vlada na zavisnost od IT sektora sa Zapada gleda kao na sopstvenu slabost, koju druge nacije mogu da iskoriste protiv Rusije.

Izolaciju ruske internet infrastrukture, koja se često naziva RuNet, prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internet stranicama.

Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža LinkedIn, aplikacija Telegram i aplikacija Zello.

Ruska vlada je u junu zapretila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga, koji su odbili da sprovode politiku državne cenzure.

Američki stručnjaci tvrde da je sada jasno da Rusija zaista želi da izmeni svoje sisteme kako bi internet unutar Rusije mogao da se "isključi" sa globalnog interneta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Kastig

30.10.2019. 08:31

Pametni, shvatili sta Ameri rade sa WWWom, pa hoce i oni... Zasto bi samo Americka NSA prikupljala sve podatke.

Vorld Vajd Veb

30.10.2019. 09:18

Američki internet je svetsko čudo a Rusi su za svoj već imali test koji je bio čista sramota a i da im uspe to je izulocija ko i u S.Koreji šta ruski narod ne bi smeo dozvoliti....

Мрака

30.10.2019. 12:15

@Vorld Vajd Veb - Kao prvo nisu ga Ameri smislili a i upotrijebili. Rusi su prvi uvezali mrežu za svoje raketne komplekse.. A u pravu su u potpunosti, ništa dobro im ne donosi američki provajderi. Imaju sve svoje paralelne strukture kojima se koriste i nisu gore..

МујоЗагреб

30.10.2019. 10:27

Мора се човјек заштитити од багре. Права ствар.