ŠOJGU UPOZORAVA: Treći svetski rat bio bi i poslednji

Branko Vlahović

22. 09. 2019. u 10:02

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Трећи светски рат био би и последњи

Foto AP Šojgu prati testiranje ruske rakete u Kontrolnoj sobi Ministarstva odbrane Rusije

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da Moskva može da se efikasno suprotstavi SAD. Šojgu: Do svetskog sukoba u kom bi učestvovala Rusija neće doći

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


BEZ obzira na to što Amerikanci imaju deset puta veći vojni budžet, Rusija može, ako zatreba, da se efikasno suprotstavi SAD zahvaljujući svojoj nauci, vojnoj industriji i novim oružjima. Mi ne nameravamo nikoga da napadamo pa nam i ne treba, recimo, takva grupa nosača aviona kakvu imaju SAD, kao i mnogo toga na što oni troše veliki novac. Do velikog svetskog rata u kojem bi učestvovala Rusija neće doći. Svi znaju kakve bi bile posledice.

Izjavio je ovo Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, u velikom intervjuu popularnom dnevnom listu "Moskovskom komsomolcu". To je prvi veliki intervju Šojgua u poslednjih sedam godina.

Pročitajte još: Amerikanci vežbali kako da unište Kalinjingrad

Šojgu objašnjava da Rusija ne pokušava da bude suparnik Americi na svim frontovima. Amerikanci veliki deo vojnog budžeta troše na održavanje svojih vojnih baza, kojih imaju 170. Američki troškovi samo u Avganistanu ravni su skoro celom ruskom godišnjem budžetu. Po vojnom budžetu Rusija je tek sedma na svetu, pre nje su čak i Saudijska Arabija i Japan.

- Jedina opasnost da SAD povuku nerazuman potez je njihova samouverenost u prevashodstvo njihove vojne snage. Kad znaš da postoje i tvoje slabe tačke, to te tera da uključiš razum. Amerikanci po inerciji misle da je prednost na njihovoj strani i u takoj situaciji u glavu im može doći i nerazumna ideja - izjavio je Šojgu.

Pročitajte još: LAVROV O LICEMERJU ZAPADA: Brane demokratije, a bombarduju države i udaraju sankcije

On je upozorio da pri visokoj automatizaciji korišćenja oružja postoji visoka verovatnoća od greške. Zbog toga sada u prvi plan izbija problem informatičke bezbednosti.

- Šta je rat video sam dobro prvi put 1992. godine kad sam dobio zadatak da formiram mirotvorce za Južnu Osetiju. Zatim sam bio u Abhaziji. Odlazio sam i u BiH, kao i na mesta drugih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Uverio sam se da bezbednost zemlje pre svega zavisi od toga koliko je snažna njena armija. Naravno, i od toga koliko narod veruje u svoju armiju - kazao je Šojgu.

Kad je Putin preuzeo rusku vladu 1999. godine, armija je bila u lošem stanju. Posle napada vojske Gruzije na ruske mirotvorce u Južnoj Osetiji 2008. godine, izvučene su pouke i donet novi program modernizacije armije i njenog finansiranja. Od 2013. predsednik Putin dva puta godišnje, u proleće i jesen, saziva vojno rukovodstvo kao i predstavnike vojnoindustrijskog kompleksa, pa se u Sočiju analizira ispunjavanje plana modernizacije ruske armije. Podignut je i standard života u kasarnama.

- Do 2020. ruska armija će imati 70 odsto modernog naoruažanja. U toku osam godina modernizacija oružja i vojne tehnike je povećana četiri puta. Oni koji misle da smo u Siriji ratovali sa grupom fanatika i primitivnih boraca veoma se varaju. Tamo smo ratovali protiv velike terorističke organizacije. Teroristi su imali stotine tenkova, reaktivne sisteme, oklopna vozila i stotine hiljada tona municije koje su prijašnjih godina zarobili od iračke i sirijske armije. Njih su pomagali oni koji su zainteresovani da u tom regionu bude nestabilnost - kazao je Šojgu.

On ističe da je ruska armija u Siriji učila da ratuje na novi način. U ratovanju u Siriji prošlo je 90 vojnih ruskih pilota. Kroz Siriju su prošli komandiri pukova, brigada, divizija, komandanti armija, komandanti vojnih okruga. Na osnovi iskustva u Siriji je usavršeno oko 300 tipova oružja. Što se tiče trećeg svetskog rata, mislim da je najbolja ona ocena - ne znam kakav će on biti, ali tačno znam da će to biti poslednji rat.

Na pitanje je li moguć rat između Ukrajine i Rusije, jer se u Kijevu čuju pretnje dolaska na tenkovima u Moskvu, Šojgu je kazao da o tome ne želi ni da misli i da se nada da ima dovoljno razumnih ljudi da rashlade te usijane glave koje pozivaju na gluposti.

- Ukrajinci su nam bratski narod. Moji rođaci po maminoj liniji su sahranjeni u Ukrajini. Uostalom, i mene su krstili u Ukrajini kada mi je bilo pet godina, u crkvi u Luganskoj oblasti. Uveren sam da ćemo sa Ukrajincima ponovo živeti u dobrosusedskim odnosima - kaže Šojgu.

- Zapadu se ne sviđa što smo uspeli da svet prestane da bude jednopolarni. Greše oni koji misle da je Zapad krenuo protiv Rusije posle pripajanja Krima matici. Pogledajte šta je bilo devedesetih godina, zatim 2008. i dalje. Šta su sve pisali kad smo se pripremali za Olimpijadu u Sočiju. Na Zapadu su odavno stvorili algoritme svrgavanja bilo koje neposlušne vlasti. Naravno, sve se to radi pod parolom širenja demokratije. Gde su bombarovanjem doveli demokratiju? Bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine su razdelili zemlju. Tamo gde se Amerikanci umešaju treba zaboraviti na suverenitet i nezavisnost - kategoričan je Šojgu.

On dodaje da na Zapadu vole da optužuju da Rusija vodi nekakve "hibridne ratove". Ali realne "hibridne ratove" vodi upravo Zapad.

VOJNA SARADNjA U SIRIJI

BEZ obzira na to što Vašington i Moskva nikako da uspostave politički dijalog na najvišem nivou, profesionalni vojnici ipak nalaze zajednički jezik.

- U Siriji svaki dan imamo kontakt i jasno razumemo jedni druge. Ne prelazimo tu crtu o kojoj smo se dogovorili. U Siriji, osim sa Amerikancima, stalno smo u kontaktu sa Turcima i Izraelom. Sa Amerikancima imamo kontakte i na nivou generalštaba. Ti odnosi su dosta konstruktivni - objasnio je Šojgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije