Tri dana pred zvanični ceremonijal proglašenja novog pape Franje, na koji će doći mnogi državnici sveta, u Vatikanu se razbuktala rasprava da li je Horhe Mario Bergoljo sarađivao sa argentinskom vojnom huntom.

Vatikan je to energično demantovao, tvrdeći da takve glasine dolaze od levičarskih i antiklerikalnih krugova iz Argentine, koji žele da kompromituju novog papu.

”Reč je o kleveti i klevetničkoj kampanji”, tvrdi se u Vatikanu, a istovremeno engleski premijer Dejvid Kameron javno izjavljuje kako se ne slaže sa stavovima kardinala Bergolja oko Foklandskih ostrva. Naime, Bergoljo je u više navrata naglašavao da oni treba da pripadnu Argentini.

Istorija kao da se ponavlja, dok je Jozef Racinger bio optuživan da ima ”nacističku prošlost”, sada se slično događa i Horhe Bergolju, za kojeg neki krugovi tvrde da je okretao glavu pred terorom koji je argentinska vojna hunta provodila i nad sveštenicima.

Navodno je bio upoznat o otmici dvojice sveštenika, a kada se digla velika galama oni su na kraju pušteni. Reč je o Orlando Joriju i Franćesku Jalisu, koji su uhapšeni 1976.,nakon čega su bili mučeni. Bergoljo tada nije bio kardinal, ali je bio među značajnim visokorangiranim sveštenicima u Argentini, a navodno postoje i svedoci koji tvrde da je o svemu bio informisan.

Portparol Svete Stolice Federiko Lombardi kaže da je reč o ”kampanji protiv Bergolja” i da nema nijednog dokaza da je zaista znao o zločinima nad sveštenicima iz vremena hunte.

”To su klevete, a Bergoljo je uvek štitio sveštenike”, tvrdi Lombardi. ”Nema dokumenata koji bi ukazivali na njegovu saradnju sa huntom, već obrnuto, u mnogim dokumentima se vidi kako je štitio sveštenike”.

Jedan od svedoka, otac Jorio je umro, dok drugi, Franćesko Jaliks živi u Nemačkoj. Oglasio se na jednom portalu i kaže da je za njega ta priča završena. ”Pomirio sam se sa svime što se događalo. Ne znam kakva je bila uloga Bergolja”.


JA SAM PAPA. A JA NAPOLEON!”

NOVI papa iz dana u dan iznena
đuje ponašanjem , pa je tako nazvao isusovačku kuću u Rimu i predstavio se: ”Ja sam papa Franjo, molim vas oca Adolfa Nikolasa”. Portir mu je odgovorio: ”Ako ste vi papa, ja sam Napoleon”.

Kada se razjasnilo da zaista zove papa portir je zbunjeno kazao: ”Ja sam Andreas, izvinite, malo ste me zbunili”.


ZAŠTO IME FRANJO
PAPA Franjo primio je u Apostolskoj palati više od 5000 novinara i zahvalio im na njihovom radu.

”Pitate me zašto sam uzeo ime Franjo. Zato što želim siromašnu crkvu i crkvu za siromašne, kao Franjo Asiški”, odgovorio je papa novinarima. Ideju za ime je dobio od nadbiskupa Sao Paola Brazilca Klaudija Humesa. ”Kada sam izabran za papu zagrlio me i rekao da ne zaboravim siromašne”, kazao je papa Franjo i dao naslutiti da je dobio mnogo više glasova od 77 potrebnih. Papa je novinarima u nekoliko navrata kazao ”volim vas mnogo” i uz smeh komentarisao ”radili ste ovih dana mnogo”.

U nedelju će da održi prvi angelus, obraćajući se svetu i vernicima ”urbietorbi”. Svečani ceremonijal zvaničnog proglašenja papom biće u utorak, a počinje u 9,30 u Bazilici svetog Petra. Očekuje se dolazak brojnih predsednika i premijera iz celoga sveta.