Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u okviru akcije koja je trajala od 7. do 10. novembra 2019. godine, evidentirali su 3.403 prekršaja prekoračenja brzine vožnje. Ukupno 766 vozača je imalo prisustvo alkohola u organizmu za vreme vožnje.

Najveća koncentracija alkohola od 4,26 g/kg, utvrđena je kod vozača kontrolisanog u Trebinju.

- Prilikom ispitivanja prisustva alkohola u organizmu, 109 vozača zadržano je u službenim prostorijama. Takođe, 21 osoba je sankcionisana zbog odbijanja da se podvrgnu alkotestiranjem - naveli su iz MUP-a RS.


PROČITAJTE JOŠ: Najavljeno formiranje fonda za tužbe protiv visokih predstavnika zbog kršenja Ustava i Dejtonskog sporazuma

Kod 401 testiranog vozača utvrđena je količina alkohola od 0,31 do 0,80 g/kg, kod 250 vozača od 0,81 do 1,50, kod 88 preko 1,51 g/kg, a 27 vozača mlađih od 21 godine ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva su imali više od 0,0 promila alkohola u organizmu.

- Takođe, za 14 vozača procenjeno je da bi ih trebalo potvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojnih droga ili lekove koji se ne smeju upotrebljavati pre i za vreme vožnje, od čega je njih 12 odbilo da se testiraju, te su sankcionisani i isključeni iz saobraćaja, a kod dva vozača rezultat ispitivanja je bio negativan - saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Za prekršaje prekoračenja propisane brzine kretanja motornim vozilom izdavanjem prekršajnog naloga na licu mesta, sankcionisano je 2.868 učesnika u saobraćaju, dok će za 535 učesnika u saobraćaju, kojima je brzina kretanja vozilom evidentirana mobilnim radarskim sistemima, prekršajni nalog biti dostavljen poštom.

- S obzirom da trenutni vremenski uslovi uslovljavaju odvijanje saobraćaja po mokrom i vlažnom kolovozu, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju i prilagode brzinu kretanja motornog vozila uslovima i stanju na putevima - naglasili su iz MUP-a Srpske.