Pozicije im preče i od Republike Srpske

N. Š. Radić

nedelja, 12. 11. 2017. u 20:50

Позиције им прече и од Републике Српске

Veliki Žep - jedno od spornih lokacija

Predstavnici SNSD oštro osuđuju nastojanje opozicije da knjiži vojnu imovinu na BiH. Košarac: Teritorija RS ne može se otuđiti mimo Ustava i zakona

LIČNI komoditet i patološka mržnja Saveza za promene prema Republici Srpskoj postali su već konstantna stvar, a mi ne smemo ni u jednom trenutku da zaboravimo interes Republike Srpske niti da zajednički interes stavljamo ispred bilo kakve pozicije u zajedničkim institucijama, izjavio je, za "Novosti", predsedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, oštro komentarišući tvrdnje vršioca dužnosti pravobranioca BiH Mlađena Mandića da će proces knjiženja vojne imovine na BiH biti nastavljen nakon što Savet ministara BiH ozvaniči imenovanje čelnih ljudi Pravobranilaštva BiH.

Pročitajte još: Bošnjaci štite sudije Bošnjake!

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić ranije je izjavila, za "Novosti", da je nedopustivo što je Pravobranilaštvo BiH, u saradnji sa Ministarstvom odbrane, uopšte pokrenulo postupak knjiženja perspektivne vojne imovine u korist BiH iako nema zakona koji to reguliše.

Inače, prema odluci Predsedništva BiH, neophodne su 63 lokacije u sistemu odbrane zemlje, kao preduslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO.

Pročitajte još: Dodik: Nisam se povukao, čekam pravo vreme!

- U kojoj se to zemlji može izvršiti knjiženje imovine na osnovu odluke, ma čija ona bila, bez odgovarajućeg zakona - pita Majkićeva.

IMENOVANjE PRAVOBRANILACA MLAĐEN Mandić je u sarajevskoj štampi kritikovao odluku Saveta ministara BiH da odgodi imenovanje pravobranioca BiH i njegova dva zamenika, povezujući donošenje odluke o imenovanju pravobranilaca sa nastavkom procesa knjiženja vojne imovine na BiH. - Kao vršioci dužnosti nismo ovlašćeni da bilo šta radimo. Tu je i knjiženje vojne imovine. Ko će vam je knjižiti kada ste vršilac dužnosti - rekao je Mandić.

Košarac je još jednom "podvukao" da Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS, koju je Narodna skupština Srpske usvojila 17. oktobra, ima obavezujući karakter, kako za organe i institucije RS, tako i za sve predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

- Upozoravam sve predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da teritorija RS ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona i da će se, u skladu sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti, svaki pokušaj uskraćivanja prava nad našom teritorijom smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava - rekao je za Košarac.

Kako je naglasio Košarac, nikakva pozicija u zajedničkim institucijama BiH ne bi trebalo biti važnija od jasnog stava institucija RS da je proces knjiženja vojne imovine neustavan i nezakonit i da je teritorija Srpske jedinstvena, nedeljiva i neotuđiva u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Tri godine smo svedoci takvih poteza predstavnika SDS, ali i ostalih stranaka koje čine tzv. Savez za promene. Takva politika je pogrešna i opasna za Srpsku - upozorio je Košarac.

On je predstavnike Saveza za promene pozvao na, kako je rekao, okupljanje oko institucija RS i dogovor oko bazičnih pitanja.

- Primena odluke o vojnoj neutralnosti RS jedno je od najvažnijih pitanja za našu budućnost i o tome više ne može da odlučuje nikakav pojedinac, niti politička stranka - poručio je Košarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

prellee

12.11.2017. 21:37

Ni meni nije jasno što to radi Savez za promjene? Postoje samo dva razloga, ili stvarno mrze Republiku Srpsku ili su u suštini kukavce i slabići... nije bitno šta su, jedino se zna da će Republika Srpska ovakvim neodgovornim ponašanjem izgubiti ono što joj pripada.

piksi

13.11.2017. 09:06

@prellee - kolko se sećam lemi je zajašio srpsku uz pomoć nato,cia i židova-i tako vlada decenijama

wz20s

13.11.2017. 09:47

@prellee - Kao i sva ostala propaganda, jos 1 laz i kad nadjete da su oni nesto lose uradili proziv RS (a SDS ju je stvorila) ja vas vodim na veceru. Ako pratite politiku, ti isti koji prozivaju ove, sad su u koaliciji sa Hrvatima, bili sa SDA u koaliciji, sad pricaju o nekom srbovanju i da je neko protiv RS, a oni su to bili citavo vrijeme. Pogledajte zakone unazad 12 godina i pogledajte ko ih je potpisao i iz koje su stranke. Takodje one papire za pristup NATOu, sve sami SNSD. Ako laze koza ne laze rog.