Uspomenom na pretke gledaju u budućnost: U kuršumlijskom selu uz administrativnu liniju sa Kosmetom, niče jedinstven kompleks

D. ZEČEVIĆ

ponedeljak, 11. 05. 2020. u 14:38

Успоменом на претке гледају у будућност: У куршумлијском селу уз административну линију са Косметом, ниче јединствен комплекс

Đorđe Eraković

U Rastelici sagrađena crkva posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom. Centralni deo spomen-parka zauzimaće "crnogorsko guvno"
KRST težak čak jednu tonu i visok sedam metara, postavljen minulog vikenda nadomak crkve posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom, biće središnji deo spomen--kompleksa koji se gradi u kuršumlijskom selu Rastelica, uz administrativnu liniju sa Kosmetom.

Namera je, kako nam otrkiva Đorđe Eraković, jedan od inicijatora izgradnje, da ovo bude svojevrsna spona prošlosti i budućnosti. Cilj je, ponosno nam govori - oživljavanje ovog sela, ali i susednih, kao i očuvanje uspomena na pretke.

- Ideja je potekla od nas Erakovića koji potičemo iz ovog sela. Izgradnja spomen-parka započela je još 2008. godine, a njegovu maketu je izradio poznati slovenački arhitekta Franc Avbelj koji je već projektovao najlepše objekte u našoj opštini, poput hotela u Kuršumlijskoj i Prolom banji, motela "Rudare", dečjeg vrtića - priča Eraković, nekadašnji direktor jednog od najuspešnijih kuršumlijskih preduzeća i vrsni poznavalac kuršumlijskog kraja.

DONACIJA CEO kompleks u Rastelici meštani grade sopstvenim sredstvima i sredstvima donatora.
- Naš prijatelj Slovenac, koji je projektovao celo zdanje, donirao je 1.000 evra - kaže Eraković.

U okviru spomen-parka do sada je već sagrađena crkva posvećena Svetom Vasiliju, parohijski dom, dok je u planu izgradnja objekta namenjenog muzeju za stare alate i opremu, kao i replika nekadašnje karaule. Predstoji i popločavanje, odnosno uređenje okolnog prostora u čijem sedištu će se nalaziti tzv. crnogorsko guvno kao simbol doseljeništva meštana ovog sela iz Crne Gore.

- U ovkviru muzeja nalaziće se i imena svih meštana poginulih u Prvom i Drugom svetskom ratu, koje su ubili Albanaci, mučki i iz zasede. Tako su u Drugom svetom ratu stradala, recimo, petorica naših rođaka od kojih je najmlađi imao 16, a najstariji 20 godina - govori nam Đorđe, dok pojašnjava da se ovo selo nalazi na četiri kilometra od administrativne linije sa Kosmetom, odnosno da je na svojevrsnoj "granici" kuršumlijske opštine i opštine Leposavić od koje je udaljeno dvadesetak kilometara.

Izgradnja započela još 2008.

Nekadašnjih oko 200 žitelja Rastelicu je počelo da napušta šezdesetih godina prošlog veka posle raspada zemljoradničkih zadruga. Odlazili su sa rodne grude uglavnom u potrazi za poslom u gradu. Zato je namera inicijatora izgradnje spomen-parka oživljavanje ovog sela koje se nalazi svega desetak kilometara od Lukovske banje.

- Put čija je izgradnja planirana povezaće sa Kuršumlijskom i Prolom banjom naše selo. Taj put uz administrativnu liniju čiju je izgradnju najavio i predsednik Aleksandar Vučić, osim što bi povezivao naše banje, bio bi najbliža veza Ibarske magistrale i, recimo, Leskovca. To je, takođe, šansa za povratak stanovništva u sela i oživljavanje seoskog turizma - zaključuje naš sagovornik.

U Rastelicu se već vratilo nekoliko desetina meštana i svi u selu uglavnom uzgajaju voće i povrće. Posebno blago koje se gotovo na svakom koraku vidi jesu plantaže malina.

Minulog vikenda postavljen krst, težak tonu


U SEČU PO DOJAVI

NAŠ sagovornik podseća na česte pljačke u ovom delu uz administrativnu liniju.

- Česta je i ilegalna seča šume za koju Albanaci, sumnjamo, imaju ponekad i dojavljivače sa ove, naše strane - tvrdi Đorđe Eraković.