KRUŠEVLjANIN Predrag Tripković (58) čamcem od karbonskih vlakana hrabro je zaplovio u nezaboravnu avanturu. Ukoliko uspe u svom naumu, ovaj ekonomista biće prvi Srbin koji je preveslao Atlantski okean, od Evrope do Južne Amerike. Postaće, takođe, i najstariji čovek na svetu koji je veslom "overio" 6.500 kilometara Atlantskog okena - od Portugalije do Francuske Gvajane.

U ovu rizičnu pustolovinu nije ga odvela samo glad za adrenalinom, već i plemenite pobude. Njegova misija je humanitarna, posvećena deci oboleloj od raka koja se leče u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i njihovim roditeljima u udruženju "Uvek sa decom".

Tačno u 14 časova 4. marta, sa još četiri člana posade, zaplovio je preko Atlantskog okeana. Dug i izazovan put trebalo bi da pređu u rekordnom roku od 47 dana. Ovih dana su negde na polovini Atlantika. Život na brodu sveden je na dva sata veslanja i dva sata odmora, a osim fizičke izdržljivosti, ovakva ekspedicija zahteva i ogromnu mentalnu snagu.

POMOĆ ZA MALIŠANE SVOJIM podvigom Tripković želi da pokaže da i u najtežim trenucima, i u otežanim uslovima, ima nade. Da pokaže da za pleminitost nema prepreka. Podrška i pomoć mališanima obolelim od raka je potrebna. Pomoć za ovu decu može da se uplati na žiro-račun Udruženja "Uvek sa decom": 265-1610310004281-79.

- Znam da će, već posle nekoliko zaveslaja, da počnu da se bune i tetive na skočnim zglobovima, a ni palac desne ruke neće proći nezapaženo. U poslednje vreme, imam grčeve u listu leve noge, a da bih izbegao bol u desnom kuku, pridržavam nogu kada je ubacujem u veslačku pedalu. Prestao sam da uzimam brufen, samo mi zamaskira povrede, a ne pomaže da se prebrode. Kakva uživancija, jadam se samom sebi. Biće ovo dugih dva sata, pomislio sam - napisao je pre dva dana Tripković u brodskom dnevniku koji sa pratiocima deli na fejsbuk-stranama "Nomad kultura".

Kapetan broda Holanađanin Ralf Tuijn je već osam puta preveslao ovu maršrutu. Namerava da obori dva sopstvena rekorda. Predrag mu veruje:

- On je legenda, profesionalni avanturista koji u slobodno vreme radi kao visokokvalifikovani medicinski brat. I Livar Nujsted, nosilac više Ginisovih rekorda - 163 dana na okeanu, 3,5 miliona zaveslaja, 20.000 preveslanih kilometara, uliva poverenje. Livar je umetnik, slikar, poreklom sa Farskih Ostrva.

Predrag Tripković

Najmlađi član posade Darah je oficir britanske vojske, ultramaratonac i iskusni jedriličar. Tu je i Irac Šejn Rajan, paraolimpijac, iskusni veslač koji će posle ove ekspedicije biti prva slepa osoba koja je preveslala okean. Družina mala, ali odabrana.

Livar Nujsted, vlasnik brojnih ginisovih rekorda

- Kada ne veslam, boravim u prednjoj kabini - piše Tripković. - Na otvorenom delu čamca nema mesta ni za šta osim za veslače. Sve stvari u kabini moraju biti potpuno spakovane i uvek na istom mestu kako bi Šejn mogao da se snađe. U kabini se i jede. Moj cimer je mladi, školovani oficir. Radi kao robot - odsečnim, uvežbanim pokretima pakuje stvari i neverovatnom brzinom se oblači i svlači. Sinoć, kada smo preuzeli smenu, zatekli smo jak vetar i talase. Luda vožnja naslepo, sve do jutra, kada smo, napokon, mogli da vidimo šta nam se približava. Ličilo je na kontrolisani rafting. Mom oficiru se to sve svidelo, jer je te noći krenuo da vesla kao nikada do tada. Dok ovo pišem ležim u toploj vreći u kabini, pored oficira, ništa me ne boli, toplo mi je i nisam ni gladan ni žedan.


Atlantik je do sada uspešno preveslalo tek malo više od 1.700 ljudi, bilo bi lepo da ovu ekipu prati mirno more.Prilika da upoznaju Atlantik

SPASLI SE VIRUSA?

OVDE, na Atlantskom okeanu, naša petorka je sigurna od zaraze virusom korona - napisao je Goran. - Poručuju nam: barem ste se spasli virusa. Da li smo se stvarno spasli, da li možemo da se slobodno okrenemo sebi i da se borimo za svoju trenutnu egzistenciju, ne razmišljajući o virusu korona, o svojim porodicama, prijateljima? Da li Šejn, slepi član posade, može da ne misli o tome šta će biti sa njim kada jednom stigne u Francusku Gvajanu, a aerodromi zatvoreni? Da li Livar može da se ne brine šta se dešava sa njegove tri ćerke i suprugom na Farskim ostrvima? Da li ja mogu a da se ne pitam sa kojim sam pravom ovde na debelom moru a ne kod kuće, kada se moja porodica suočava sa potpuno novom i neizvesnom situacijom?