PROGRAMSKA deklaracija Stranke demokratske akcije, kojom se predviđa uspostavljanje Republike BiH sa tri nivoa vlasti, izuzetno je opasna i predstavlja javno pozivanje na nepoštovanje Dejtonskog sporazuma, rekla je u ponedeljak premijerka Ana Brnabić.

- To je još jedno otvaranje Pandorine kutije na Balkanu i nešto što svakako ne treba shvatiti olako - istakla je predsednica Vlade.

U dokumentu, koji je za vikend usvojila SDA, piše da je primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država s glavnim gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar zemlje.

Pročitajte još - SDA uzalud udara na ime Srpske!

Predsedavajući OEBS Miroslav Lajčak rekao je da "BiH mora da zadrži princip da jedan narod ne može biti preglasan i izbačen iz igre, jer bi to bilo opasno za zemlju":

- Prošlo je vreme kada je odluke, umesto političara u BiH, donosila međunarodna zajednica. Cilj nije nastavak nekog međunarodnog protektorata, već pomoći BiH da postane potpuno samostalna. Na ovim područjima uspeh je postignut kada su SAD i EU našli zajednički jezik i nastupali koordinisano.

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da je deklaracija SDA ratnohuškačka i da predstavlja "nezvaničnu objavu rata Srbima u RS".

Foto: Tanjug

DODIK: INCKO NA DRUGOJ STRANI

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da iz Kancelarije visokog predstavnika nisu našli za shodno da se sami oglase povodom programskih dokumenata SDA, već su to učinili na insistiranje medija, iako je potpuno jasno da su dokumenti i antiustavni i antidejtonski. On je ukazao da se u odgovoru Valentina Incka vidi da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, ali nigde ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi "i tri konstitutivna naroda":

- Time i sam visoki predstavnik krši odredbu Ustava BiH i stavlja se na stranu antidejtonske rezolucije SDA.