SDA uzalud udara na ime Srpske!

S. MIŠLjENOVIĆ

ponedeljak, 16. 09. 2019. u 10:15

СДА узалуд удара на име Српске!

Bakir Izetbegović Foto Bljesakinfo

Oštra reagovanja političara iz Banjaluke na poruke sa kongresa Stranke demokratske akcije. Špirić: Na sceni dobro maskiran puzajući šerijat pod velom ove deklaracije

SVI pokušaji SDA i Bakira Izetbegovića da promene ime Republika Srpska su uzaludni i neće proći, kao ni predlozi SDA i njenog lidera da se uvede "republika BiH", bez entiteta, poruka je političara iz Republike Srpske na izjave lidera SDA nakon održanog Kongresa ove stranke u Sarajevu.

Predsednik PDP Branislav Borenović izjavio je da se SDA vraća u mračnu prošlost i da će njihovi snovi o "republici BiH" ostati samo mrtvo slovo na papiru Programske deklaracije usvojene na stranačkom Kongresu.

On ističe da se SDA vraća u mračnu prošlost, umesto da ide napred, modernizuje se i kao najveća stranka bošnjačkog naroda radi na što boljem odnosu sa drugim narodima.

Povodom najava predsednika SDA, da neće odustati od ukidanja imena Republike Srpske, Borenović ističe da se danas, kao nikad do sada, jasno pokazuje da oni koji se kunu u BiH, poput SDA, zemlju vode u potpuno pogrešnom pravcu.

Programska deklaracija SDA potvrdila je da se ciljevi te stranke nisu promenili od 1991. kada ju je vodio Alija Izetbegović i da su još u ratnim rovovima gde su im interese branili mudžahedini, istakao je zamenik predsedavajućeg Doma naroda PBiH Nikola Špirić i potpredsednik SNSD.


PROČITAJTE JOŠ - Dodik odgovara Palmeru: Dejton se ne može menjati bez saglasnosti sva tri naroda


- Na sceni je, kako sam već upozoravao, dobro maskiran puzajući šerijat i to se potvrđuje ovakvom deklaracijom SDA koja nema ni "M" od multietičnosti. Niko od Srba ne može smatrati svojom BiH koja bi nastala po meri deklaracije SDA - konstatovao je Špirić.Nikola Špirić Foto D. Pozderović


Onima koji su pisali deklaraciju, a ima ih mnogo u političkim, nevladinim i verskim zajednicama, rekao je Špirić, treba biti jasno da je položaj Srba drugačiji nego 1991, jer Srbi imaju Republiku Srpsku koja ima legalitet u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da je Programska deklaracija SDA u potpunosti usmerena ka unitarizaciji BiH i dominaciji većinskog, bošnjačkog naroda nad druga dva, srpskim i hrvatskim.

- Njihov koncept i viđenje BiH, prema toj deklaraciji, politički je proces unitarnog uređenja i pokušaj negiranja ostala dva naroda. To je apsolutno antidejtonsko ponašanje SDA i u tom smislu svi bi trebalo da reaguju na ovakvu inicijativu, pa čak i onaj deo međunarodne zajednice i mentora SDA, koji se tobože najviše zalažu za poštovanje Dejtonskog sporazuma - naglasio je Karan.


NAPAD ZBOG NAZIVA ENTITETA

GOVOREĆI o apelaciji, kojom bi se osporio naziv Republike Srpske, Izetbegović je rekao da "nikad neće odustati od borbe protiv diskriminacije". - Jedna od onih koje bodu oči jeste ta diskriminacija da se jedan entitet zove samo po jednom narodu. Kad ćemo šta raditi, o tome ćemo odlučiti - rekao je Izetbegović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

U skoro

16.09.2019. 11:05

Ima li razlike u imenima:Srpska,Hrvatska,Engleska,Danska,Svedska,Ceska,Slovacka,...