SVEČANA VEČERA ZA MAKRONA: Ko je prisutan i šta je na meniju (FOTO+VIDEO)

Novosti online/Agencije

15. 07. 2019. u 14:55

Emanuel Makron u dvodnevnoj poseti Srbiji. Delegacije dve zemlje potpisale 22 sporazuma. Predsednik Francuske po dolasku u srpsku prestonicu poručio da želi da zajedno okrenemo novu stranicu istorije

СВЕЧАНА ВЕЧЕРА ЗА МАКРОНА: Ко је присутан и шта је на менију (ФОТО+ВИДЕО)

Foto N.Skenderija

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u Beograd u dvodnevnu posetu, tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, Vučić je poručio da ta poseta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

Po dolasku francuskog predsednika na Aerodromu "Nikola Tesla", usledila je ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija "Vansi erports".

Makron je zatim svečano dočekan ispred Palate Srbija, posle čega je održan sastanak dvojice predsednika.

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su danas 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata.

Dva državnika su se zatim obratila javnosti na konferenciji za medije.

Makron i Vučić su potom položili vence na Spomeniku braniocima Beograda 1914-1918, grobu Milunke Savić i Spomeniku zahvalnosti Francuskoj. Državnici su se zatim obratili okupljenim građanima na Kalemegdanu.

Ovo je prva poseta jednog francuskog predsednika od 2001. godine i dolaska tadašnjeg predsednika Žaka Širaka, a realizuje se u godini u kojoj Srbija i Francuska obeležavaju 180. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Makrona u Beogradu čuva 4.000 specijalaca, a mere bezbednosti su na najvišem nivou kao i uvek tokom posete visokih stranih državnika.

ZA MAKRONA 10 PLOTUNA, 700 NOVINARA I 4.000 SPECIJALACA

Sat vremena uoči dolaska predsednika Francuske Emanuela Makrona u Palati Srbija, gde će biti održani ključni sastanci, okupljen je najveći deo od oko 700 novinara iz zemlje, regiona i Evrope. Ispred i unutar zgrade nekadašnjeg SIV-a se sprovode poslednje mere kontrole bezbednosti, a za sada nije uočeno veće prisustvo snaga bezbednosti u tom delu grada.

Pripadnici Vojske Srbije pripremaju se za svečani doček, između ostalog, postavljaju crveni tepih kojim će proći dvojica predsednika, a najavljeno je da će u čast Makrona biti ispaljeno deset plotuna.

Duž ulica na Novom Beogradu, ali i širom grada postavljene su francuske i srpske zastave, kao i bilbordi u znak prijateljstva dva naroda.VUČIĆEV POKLON ZA MAKRONA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić spremio je originalni poklon za svog francuskog kolegu koji u ponedeljak popodne stiže u posetu Srbiji.

On će svom gostu uručiti srpsku konjičku sablju za podoficire i vojnike koja je uvedena u naoružanje 1895. godine. Isti tip tog hladnog oružja samo sa grbom Kraljevine SHS koristila je i vojska te države od 1920. Sve o poklonu pročitajte OVDE.


FRANCUSKI MEDIJI: MAKRON U SRBIJI S CILJEM OBNOVE "POKIDANIH VEZA"

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće danas u Beograd s ciljem da obnovi "pokidane veze" sa Srbijom, ocenjuje danas francuska štampa. Francuska televizija "Frans 24" navodi da će među glavnim temama razgovora biti odnosi Beograda i prištine. Televizija podseća da je ovo prva poseta predsednika Francuske Srbiji od boravka Zzaka Ssiraka 2001, na Balkanu, regionu u kojem je Francuska bila slabo prisutna. Mogućnost rešavanja kosovskog problema razmenom granica ostala je neizvesna, a Pariz je, za razliku od Berlina, koji se plaši otvaranja Pandorine kutije, otvoren za takvu soluciju, navodi televizija.

Makron u Beogradu boravi danas i sutra sa namerom, kako se ističe u Parizu, a navodi "Frans 24", da obnovi pokidane veze sa Srbijom. Drugo važno pitanje je želja Srbije da pristupi EU. Pariz i Beograd, podseća "Frans 24", treba da prevaziđu i neprijatnost izazvanu greškom francuskog protokola tokom ceremonije obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, 11. novembra.


I dnevnik "La Kroa" ističe da Makron dolazi u Srbiju da reši nesporazume. List podseća da je poseta Makrona bila planirana za decembar, ali je odložena zbog protesta u Francuskoj. Do tada, smatra "La Kroa", Pariz nije preduzeo mnogo napora za održavanje veza sa Srbijom, ali i regionom u kojem je Pariz ostao malo prisutan.


SIMBOL DVA VEKA PRIJATELJSTVA: IZLOŽBA U ČAST POSETE MAKRONA


F
rancuski i srpski predsednici Emanuel Makron i Aleksandar Vučić čim uđu u Palatu "Srbija", negde oko 17 časova, obići će izložbu "Srbija i Francuska u dokumentima Arhiva Srbije 1804-1918", koja pokazuje da veze između dve države potiču iz vremena Napoleona i Karađorđa. One su uspostavljene u toku Prvog srpskog ustanka o čemu svedoči grupa dokumenata iz 1809. i 1810. godine kada je Karađorđe zatražio pomoć od Napoleona za srpske ustanike. Sve o izložbi pročitajte OVDE.

MAKRON SLEĆE U BEOGRAD OKO 15.25

Predsednik Francuske Emanuel Makron trebalo bi da sleti na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", oko 15.25, saznaje Tanjug. Nekoliko minuta pre šefa francuske države, na pistu beogradskog aerodroma sleteće avion sa članovima delegacije Francuske, a potom i predsednički avion. Makron će u Beograd doputovati avionom "Falcon 7 X". Inače, oko 14.30 sati na aerodrom je sleteo avion kompanije "Er Frans" na redovnom letu Beograd - Pariz, kojim je došao deo šire delegacije iz Francuske.Sve o avionu kojim sleće Makron pročitajte OVDE.

POSLEDNJE PRIPREME ISPRED PALATE SRBIJA

Poslednje pripreme ispred Palate Srbija, gde će se održati ceremonija svečanog dočeka predsednika Makrona. Sa crvenog tepiha uklanja se svaka trunka koju eventualno nanese vetar.MAKRON SLETEO U BEOGRAD

Predsednik Francuske Emanuel Makron sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Nekoliko minuta pre šefa francuske države, na pistu beogradskog aerodroma sleteo je avion sa članovima delegacije Francuske, a potom i predsednički avion. Šef francuske države dočekan je, tradicionalno, uz pogaču i so. Makronov predsednički avion sleteo je u pratnji tri Miga Vojske Srbije.

Na aerodromu su ga, pored predsednika Vučića, dočekali i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, ambasador Francuske Frederik Monodloni, kao i rukovodstvo "Vansi erporta", koncesionara beogradskog aerodroma.

Makron je u posetu Srbiji došao bez supruge Brižit.


MAKRON I VUČIĆ NA AERODROMU NIKOLA TESLA OTKRILI PLOČUPredsednici Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić svečano su na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija Vansi erports Na ploči piše:

"Dana 15. jula 2019. godine, predsednik Republike Srbije, nj. e. Aleksandar Vučić i predsednik Republike Francuske, nj. e. Emanuel Makron obeležili su početak radova na modernizaciji Aerodroma ''Nikola Tesla, koju sprovodi kompanija "VINCI Airports".


PRVO OBRAĆANJE VUČIĆA I MAKRONA

- Čast mi je da vam se zahvalim, prijatelju i poštovani predsedniče Francuske. Čast mi je što smo ovu tablu zajednički otkrili i pored helikoptera koje smo nabavili. I ovde pre svega na kapiji Srbije koju vodi franskuska komapnija, želim da vam se zahvalim i da kažem da je ovo tek početak naše saradnje – rekao je predsednik Srbije Makronu.

Predsednik se zahvalio na veri u Srbiju i rekao da su Srbi veoma kostoljubiv narod i da sa vellikom pažnjom očekivali su posetu i još jednom zahvalio predsedniku Makronu na poseti Srbiji.

- Nadam se da ćemo dostići granice prijateljstva koje smo imali nekada i to ništa ne bi uspeli bez vas i vašeg napornog rada i želje da Francusku vratite u ovaj region. Francuska može da računa na Srbiju kao iskrenog saveznika i prijatelja – rekao je Vučić.

Predsednik Francuske Emanuel Makron zahvalio se predseniku Vučiću na lepim rečima i rekao da je srećan što je danas u Beogradu.

- Velika mi je čast što sam ovde. Ovo je jedan trenutak naše zajedničke istorije koji je veoma važan. Imamo jednu veliku tenisku pobedu i čestitam Novaku na pobedi na Vimbldonu. Imate pravo da budete ponosni. Ova godina je i pomalo posebna, slavili smo kraj Velikog rata kada su se naši narodi borili zajedno, a takođe slavimo naše diplomatske odnose – rekao je Makron.


Kako je rekao, želi da zajedno okrenu novu stranicu istorije.

- Želimo da razvijemo nova partnerstva. Želim da radim sa vama. Ovde samnom su i umetnici, privrednici, želimo da otvorimo i novu stranu bilateralnih odnosa ali i svih ostalih. Nama su veze sa Srbijom jako važne – rekao je Makron.

Kako kaže, potrebno je da cenimo jedni druge i da poštujemo jedni druge.

- Došao sam da vas posetim, predsedniče, ali i da vidim srpski narod i da vam kažem koliko vas Francuska poštuje i ceni – rekao je Makron.


MAKRON I VUČIĆ NA PUTU KA PALATI SRBIJE

Makron i Vučić su se posle ceremonije na Aerodromu Nikola Tesla uputili ka Palati Srbija.

DOČEK ZA MAKRONA ISPRED PALATE SRBIJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas za predsednika Francuske Emanuela Makrona svečani doček ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna, intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

Osim predsednika Vučića, ispred nekadašnje zgrade SIV-a, francuskog predsednika dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta, pojedini narodni poslanici, predstavnici parlamentarnih stranaka, civilnog sektora, istaknuti umetnici i dobitnici francuskih odlikovanja.

Bio je prisutan i veliki broj članova francuske delegacije sa kojima su predsednici takođe nakratko porazgovarali, "narušivši" uobičajeni protokol.

Predsedniku Srbije raportirao je komandant počasne garde Dragan Jakovljević.

Palatu Srbija nadletao je jedan helikopter.POSLE DOČEKA SLEDI SASTANAK DVA PREDSEDNIKA


Vučić i Makron su posle dočeka su se uputili na sastanak u užem formatu.

Oni će prvo razgovarati u četiri oka, potom će biti potpisan niz bilateralnih dokumenata i održan sastanak delegacija dve zemlje.

Pred početak konferencije za medije, Vučić i Makron će razmeniti pet sporazuma, a ukupno će biti potpisano više od 20 dokumenata, koji se u najvećoj meri odnose na ekonomiju, ali i na naoružanje, vojnu opremu, infrastrukturu i kulturu.

Oko 16.45 časova očekuje se obraćanje dva predsednika.

VUČIĆ POKAZAO MAKRONU "MITERANOV GLOBUS"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je Emanuelu Makronu, pre zvaničnih razgovora u Palati Srbija, globus - poklon bivšeg predsednika Fransoa Miterana.

Model globusa iz 1985. godine predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih.


Globus koji se nalazi u Palati Srbija stigao je iz Francuske kao diplomatski poklon koji je Miteran uručio tadašnjem predsedniku Predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine.

Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana.

Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija poslužili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka.

Globus se čuva u Palati Srbija, a isti takav se nalazi i u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10.


FONTANA U BOJAMA FRANCUSKE (FOTO)

Fontana na Slaviji u Beogradu u nedelju i večeras biće u bojama francuske zastave.MEDIJI U REGIONU O DOLASKU MAKRONA

Mediji u regionu izvestili su danas da je francuski predsednik Emanuel Makron započeo dvodnevnu posetu Srbiji.

Hrvatska agencija Hina napominje da je ovo prva poseta francuskog šefa države od 2001. i da je počela na aerodromu "Nikola Tesla", koji je koncesijskim ugovorom preuzela francuska kompanija "Vansi erports".


Agencija navodi i da su Macron i Vučić otkrili ploču kojom se obležava početak modernizacije aerodroma, kao i da je predviđeno da šefovi država potpišu niz bilateralnih sporazuma.

Agencija iz Federacije BiH, Fena, prenela je tekst hrvatske agencije o dolasku Makrona u Beograd.

RTRS javlja da se ocekuje da će kljucne teme razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti dijalog Beograda i Prištine, evrointegracije Srbije, ekonomska i kulturna saradnja dve zemlje.

RTCG prenosi da je francuski predsednik Makron nakon sletanja u Beograd naglasio da je došao da okrene novu stranu u bilateralnim odnosima.

VUČIĆ I MAKRON U ČETIRI OKA "PROBILI TERMIN"

Razgovor u četiri oka predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona traje duže od pola sata, koliko je protokolom bilo predviđeno.

Samit je počeo je oko 16.30 u Palati Srbija i trebalo je da traje do 17 sati, ako se ima u vidu da je po prvobitnoj agendi trebalo da počne u 16.15 i da traje 30 minuta.

Nakon tet-a-tet razgovora, dvojica predsednika obratiće se medijima.


RAKETE “MISTRAL” STIŽU U SRBIJU

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su danas 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata.

Reč je o Izjavu o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između BEOČISTA ENERGIJA i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa "mistral".

Razmenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.


Te sporazume su u ime Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Među 22 potpisani su i Sporazum o saradnji Javnobeležničke komore Srbije i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i pismo o namerama o saradnji Komore javnih izvršetelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.


Takođe, potpisani su i Sporazum o saradnji između Šnajder elektrik i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji Šnajder elektrik i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dve delegacije su potpisale su i Sporazum o saradnji u oblasti stripa, Administrativni sporazum u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja i Administrativni sporazum o oblasti sporta.


Potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnolškog razvoja, Ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji u borbi poritv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije i Sporazum o donacija EVOFINDER.


Dve delegacije potpisale su i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumevanja između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolija i Memorandum o saradnji između RTE (opertora prenosnog sistema Francuske i EMS AD).


Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renenjable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina u pirsustvu Basiadi NJind doo za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

VUČIĆ POSLE SASTANKA: ZAMOLIO SAM MAKRONA DA POMOGNE U REŠAVANJU PITANJA KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zamolio Emanuela Makrona da pomogne u rešavanju pitanja evrointegracija Srbije, kao i problema Kosova. Opširnije pročitajte OVDE.


VELIKI BROJ GRAĐANA ČEKA DOLAZAK MAKRONA I VUČIĆA

Veliki broj građana okupio se na Kalemegdanu, kako bi pozdravili državnike Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića.


MAKRON I VUČIĆ POLOŽILI VENCE

Makron i Vučić stigli su na Novo groblje, gde su položili vence na Spomeniku braniocima Beograda 1914-1918 i grobu Milunke Savić.


Uz pesmu "Tamo daleko" predsednici su se poklonili spomeniku i grobovima palih boraca u Prvom svetsom ratu u kome su Srbija i Francuska bile saveznici.


DVA DRŽAVNIKA POLOŽILI VENCE NA SPOMENIKU ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, položili su večeras vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Vučića i Makrona je u beogradskom parku burnim aplauzom dočekao veliki broj građana, koji nose srpske i francuske zastave, a i sam Kalemegdan je ukrašen zastavama tih dveju zemalja.

Glumac Predrag Miki Manojlović obratio se na francuskom jeziku i podsetio na reči pesnika Vladislava Petkovića Disa o prijateljstvu dve zemlje.VUČIĆ ZABELEŽIO NA INSTAGRAMU NEKE TAČKE POSETE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagramu da su on i francuski predsednik Emanuel Makron, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, položili vence na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.


"Uz intoniranje pesme 'Tamo daleko' francuski i srpski predsednik položili su vence na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu", napisano je na profilu "BudućnostSrbijeAV" pored fotografije dva predsednika.

Inače srpski predsednik je današnju posetu Makrona propratio sa još nekoliko objava sa sastanka i iz Palate Srbija.


"Velika mi je čast što je danas Srbiji u goste došao predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i želim da se zahvalim na velikoj časti i poštovanju koje je ukazao Republici Srbiji i njenim građanima. Mi to i te kako umemo da cenimo i verujem da ćemo i svojim delima u budućnosti umeti da izrazimo zahvalnost i francuskom predsedniku, i francuskom narodu i francuskoj državi, za saradnju i pruženu ruku prema Republici Srbiji, napisao je Vučić.


Na jednoj od objavljenih fotografija Makron i Vučić su pored globusa koji je Srbiji poklonio bivši francuski predsednik Fransoa Miteran.

"Model globusa iz 1985. godine predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose", napisano je uz fotografiju.

MAKRON NA SRPSKOM: FRANCUSKA VAS VOLI

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je u društvu predsednik a Srbije Aleksandra Vučića položio vence na Spomeniku zahvalnosti toj zemlji, obratio se brojnim okupljenim građanima na srpskom jeziku. Opširnije pročitajte OVDE.MAKRON I VUČIĆ SA GRAĐANIMA DO KNEZ MIHAJLOVE

Predsednici Srbije I Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron prošetali su, posle obraćanja građanima ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, sve do Knez Mihajlove ulice, prolazeći kroz masu okupljenih ljudi koji su želeli da se pozdrave sa njima i upućivali im kratke poruke podrške i odobravanja.


Time je zvanični deo programa prvog dana posete francuskog predsednika završen, bar što se javnosti tiče.


Sledi, uobičajeno, svečana večera, na kojoj će biti poslužena srpska jela, specijaliteti i pića.


SNAJPERISTI POKRIVALI SVAKI KORAK

Za dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona sve je bilo spremno u ponedeljak još od jutra. Danima su trajale pripreme, ukrašavanje, organizacija, raspoređivanje bezbednosnih snaga... Opširnije pročitajte OVDE.


POTOMCI HEROINE: MAKRONOVA POČAST MILUNKI, POČAST SRBIJI

Predsednik Emanuel Makron odao je počast heroini Milunki Savić, a unuka njenog brata Dragica Nikolić kaže da to predstavlja veliku čast i da je danas veliki dan, ne samo za Milunku Savić, već za sve srpske ratnike. Opširnije pročitajte OVDE.
VESIĆ: SA FRANCUSKOM POTPISANI VAŽNI SPORAZUMI ZA BEOGRAD

Tokom posete predsednika Francuske, Emanuela Makrona, Srbiji potpisano je više sporazuma koji su veoma važni za dalji razvoj Beograda, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je izrazio zadovoljstvo što Francuska postaje sve značajniji ekonomski partner Srbije, a samim tim i Beograda.

Vesić je podsetio da je Francuska u poslednje dve godine najveći investitor u Beogradu i naveo primer investicija u aerodrom "Nikola Tesla", ukupne vrednosti oko milijardu i po evra, i u deponiju komunalnog otpada u Vinči u vrednosti od 330.000 evra.

''''Sa predstavnicima francuske delegacije razgovarali smo o daljem učešću francuskih kompanija u izgradnji beogradskog metroa. Taj projekat je u završnoj fazi i bićemo spremni da do kraja sledeće godine počnemo sa izgradnjom metroa'''', rekao je Vesić za Tanjug.

Kako je naveo, Francuska od 2012.godine aktivno učestvuje u tom projektu, a na osnovu danas potpisane Izjave o namerama o realizaciji projekta izgradnje metroa i prethodnih dogovora, francuske kompanije će zajedno sa domaćim i kineskim kompanijama učestvovati u gradnji metroa.

Osim toga, potpisan je Memorandum o razumevanju između JKP ''''Beogradski vodovod i kanalizacija'''' i francuske kompanije ''''Veolia'''' koja, istakao je Vesić, može da pomogne u izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda i boljem menadžmentu tog preduzeća.

Vesić je naveo da će Grad biti spreman da do kraja avgusta ispuni sve obaveze iz sporazuma o javno-privatnom partnerstvu sa kompanijom ''''Suez'''' i da će do kraja septembra biti moguće da se izda građevinska dozvola za početak radova na komunalnoj deponiji Vinča.

''''Imali smo sastanke i sa kompanijom ''''Kolas'''' koja radi na postavljanju tramvajskih šina na teritoriji Beograda i upoznali smo ih sa širenjem tramvajske mreže u Beogradu'''', rekao je Vesić.

AGENCIJE O POSETI MAKRONA BEOGRADU

Italijanska Ansa prenela je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je tokom današnjeg razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom zatražio podršku za evrointegracije Srbije i rešenje kosovske krize, uz ocenu da je bio veoma zadovoljan brojnim bilateralnim sporazumima potpisanim danas u Beogradu, posebno onima koji se odnose na jačanje ekonomske saradnje i nova francuska ulaganja u Srbiju.

Agencija prenosi da je Vučić ocenio da je imao dug i otvoren razgovor sa Makronom o svim temama, kao i da francuski predsednik poseduje energiju i entuzijazam koji mogu da donesu promene na evropskom kontinentu i pozitivne stvari za Srbiju.

Ansa je izdvojila i Makronovu izjavu o Iranu, da je "izbegnuto najgore", kao i da će telefonom razgovarati sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, opredsednicima Rusije i SAD Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom u vezi tog pitanja.

Ruska agencija Tas s takođe je prenela Makronovu izjavu o Iranu, kao i to da je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom SRbije Aleksandrom Vučićem.

Makron je rekao, prenosi agencija, da je glavna stvar da se zaštiti nuklearni sporazum i stvore uslovi za koristan dijalog sa Iranom.

 

VEČERA ZA MAKRONA: ŠTA JE NA MENIJU

Svečana večera, koju je za francuskog predsednika Emanuela Makrona priredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić počela je oko 22 sata u Lovačkoj vili, koja se nalazi u okviru Vile "Mir".

Pored Vučića i Makrona, večeri prisustvuju Makronovi saradnici, kao i pojedini ministri iz srpske vlade, piše Blic.

Večeri prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, srpski šef diplomatije Ivica Dačić, ministri u vladi Srbije Siniša Mali i Jadranka Joksimović, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, savetnici predsednika Vučića...

Na meniju su pite sa sirom, razne vrste roštilja, kao i srpska vina, a kako prenosi list razgovara se o geopolitici, ali i drugim temama.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (67)

Mare

15.07.2019. 15:28

Nesumnjivo je da Makron veoma poštuje Vučića, a time verovatno i njegov rad i zalaganje na svim poljima - od ulaska u EU do pitanja Kosova.

LakiZar

15.07.2019. 15:56

@Mare - Videlo se kada ga je stavio u zadnji red.A cinieam Francuski treba dodatno razumeti .Dosao ja da ga ponisi po dtugi put Moze mu se

Nebojsa

15.07.2019. 15:54

Dobrodosli predsednice, Dobro je sto Srbija ima sve vise vaznih susreta, saradnji i poseta.Prilika za razmenu mišljenja sa Francuskim prijateljima.

Nebojsa

15.07.2019. 15:54

Dobrodosli predsednice, Dobro je sto Srbija ima sve vise vaznih susreta, saradnji i poseta.Prilika za razmenu mišljenja sa Francuskim prijateljima...

Simke

15.07.2019. 16:03

A sta ce potrcko. Samo se zahvaljuje i slusa sta mu drugi kazu. A ovamo on uspeo on uradio on sve stvorio i svemocan. Bas mi ga bude zao.

Cica

15.07.2019. 16:06

Dosao da da podrsku siptarima i da natera prvorodjenog da prizna Kosovo.Ne pravite se naivni botovi!.Gadite mi se...

Лука

15.07.2019. 16:11

Најважније је изјава Макрина да је он дошао у Србију да покаже поштовање Француског народа према Српском,Инда је неопходно међусобно поштовање .

Dakki

15.07.2019. 16:24

Podrzavam svaku saradnju koja nas vodi napred, pogotovo sa jednom mocnom drzavom kao sto je Francuska.

Ljube

15.07.2019. 16:30

Lele ,koji napredak Srbije ,pa gledaj koje osobe docekuju ispredPALATE SRBIJE ,predsednika Francuske .Jadna majko i pravoslavna Srbijo .

Sandra

15.07.2019. 16:31

Ova dvojica predsednika ce unaprediti odnose dve drzave koje imaju dugogodisnje prijateljstvo, sto ce doneti dobrih stvari i Srbiji i Francuskoj.

Сиви

15.07.2019. 16:33

Још један државник светског ранга у посети Србији. Нова шанса за напредак за наш народ и државу. Подршка.

Ljubica

15.07.2019. 16:46

Juce NOLE deklasirao Federera danas gospodin Vucic docekao Makrona. Nadam se da ce ova 2-dnevna posjeta predsjednika Francuske uroditi plodom u obostranom interesu za obje zemlje.Drago mi je da ce se gospodin Makron u Beogradu osjecati prijatno i bezbjedno!

Динарска Четничка Дивизија

15.07.2019. 16:48

Он Вучића на трибину са чистачицама, а овај њега дочекује као Путина!

Мр Радомир Шћепановић

15.07.2019. 21:33

@Očajan i opljačkan - То значи да је уплашен за своју безбедност и да неверује Србији! Да не прође као краљ Александар у Марсељу!

Dragan

15.07.2019. 17:24

Dolazak Makrona je od velikog značaja za Srbiju, pogotovo što dve decenije nijedan veliki zvaničnik nije bio u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Мр Радомир Шћепановић

15.07.2019. 21:31

@Lena - То су послови где ће Француска заради

отац Макарије

15.07.2019. 20:20

Браћо Срби. Нешто сте превише одушевљени француском. Брзо заборављате шта смо трпели. Треба опростити, али никад НЕзаборавити.

Мр Радомир Шћепановић

15.07.2019. 21:29

@отац Макарије - За време Првог Светског рата, краљу Петру, односно Србији продали су не одговарајуће гранате за топове и хаубице, па су их срби преправљали. Мозда и сада не одговарају лансирне рампе за француски ракетни систем ,,Маестрал`` које је Србија купила?

Ivan Zgrozeni

15.07.2019. 21:34

Sta bi sa odlukom Badinterove komisije da se Jugoslavija deli po republickim granicama? Kosovo nije bilo republika. A o "razgranicenju"? Sa Albancima smo se vec razgranicili. Imaju svoju nacionalnu drzavu Albaniju!

Mala Maca

15.07.2019. 21:35

Sa kojim bre građanima? Nije sa građanima Beograda.Ceo centar pod opsadom, helikopteri, sirene upozorenja, roletne moraju da budu spuštene, niko ne sme nos da promoli, a ti "građani" dovučeni autobusima, puna ih opet dušanova i kej. Čovek menja narod po potrebi.Evo opet sirene... Prava okupacija.

MILOŠ

15.07.2019. 22:02

Pošto su prijateljstva rušena dogurali smo da nas ceo svet mrzi,ovoj dobar korak napred za sve građane Srbije.

mm

19.07.2019. 16:16

Secate li se 1999?Sto se mene tice oni nam nikad nisu bili prijatelji. U politici ne postoji prijateljstvo vec interes. Slobodu su izvojevali na saveznickim bajonetima dotle se nisu zivi culi. Dalje u istoriji istocni = solunski front , srpska mladez je koriscena kao topovsko meso. I poslednje 1999 .Bombardovanje koalicije u kojoj su i oni sudelovali postrojenja i civila osiromasenim uranijumom mimo rezolucije 1244. Nikad ne zaboravite,