MERE BEZBEDNOSTI TOKOM POSETE: Snajperisti pokrivali svaki korak

B. CARANOVIĆ

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 21:21

МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ ТОКОМ ПОСЕТЕ: Снајперисти покривали сваки корак
Beograd svečano i sa najvišim merama bezbednosti dočekao gosta iz Francuske. Angažovano najmanje 4.000 policajaca. U delegaciji iz Pariza stiglo 50 specijalaca

ZA dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona sve je bilo spremno u ponedeljak još od jutra. Danima su trajale pripreme, ukrašavanje, organizacija, raspoređivanje bezbednosnih snaga... Kako se približavalo vreme najavljenog dolaska važnog gosta, broj policajaca, snajperista, specijalaca na ulicama i trasama duž kojih se očekivao prolazak delegacije, bio je sve veći.

Ulicama Beograda vijorile su se srpske i francuske zastave. Bilbordi dobrodošlice bili su postavljeni širom srpske prestonice sa natpisima na srpskom i francuskom: "Dobro došli prijatelji" i "Sloboda, jednakost, bratstvo".

U ranim popodnevnim satima, policajci su se grupisali i raspoređivali u najvećem broju oko Palate "Srbija", ispred koje je sve blistalo. U kadru je prigodna scenografija, trava kao tepih, topovi spremni za počasnu paljbu, vojne i policijske snage "pakuju" se ukrug. Ali na svakih nekoliko metara stajali su nenametljivo, u grupama ili pojedinačno čuvari reda i mira.


PROČITAJTE JOŠ: MAKRON STAVIO RUKU NA SRCE I REKAO: Ovde su Srbija i Francuska; Vučić: Makron je pridobio srca naših građana

Svim stanarima okolnih višespratnica, oko Palate, podeljena su obaveštenja, gde se stanari upozoravaju da ne izlaze na terase, krovove zgrada, da ne otvaraju prozore za vreme trajanja posete, da navuku zavese i roletne, da nikako ne ističu obeležja, transparente i parole. Sve su to uobičajene mere bezednosti.

Osim što će tokom posete biti angažovano od 4.000 do 5.000 srpskih policajaca, pripadnika specijalnih jedinica MUP, Vojske Srbije, BIA i VOA, francuski predsednik poveo je najmanje 50 svojih specijalaca.

- Verujem da je francuskih kolega, među kojima ima i pripadnika Legije stranaca, višestruko više od najavljenog - rekao nam je policajac ispred Palate "Srbija". - I naše policije u civilu je mnogo više nego u uniformama. Bezbednost je na najvišem nivou.


NADZIRALI "HAJAT"

SNAJPERISTI su bili na krovu hotela "Hajat" gde je odseo visoki gost, ali i na okolnim zgradama. Na ulasku u hotel sva vozila u ponedeljak su prolazila visoku bezbednosnu proveru, pre svega na prisustvo eksplozivnih naprava. Ispred zdanja i u lobiju u nekoliko manjih grupa ljudi, čuo se isključivo francuski jezik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije