Govedarica koči srpski blok

V. N.

subota, 27. 10. 2018. u 14:02

Говедарица кочи српски блок

Vukota Govedarica Foto V. Dančić

Lider SDS pokušava da raspusti Predsedništvo i osujeti veliku koaliciju sa Dodikovim SNSD. Govedarica je svestan da mu je podrška u GO veoma klimava, pa ovim potezima pokušava da je prelije na svoju stranu

PREDSEDNIK Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica mogao bi da izazove raskol u partiji, u pokušaju da se održi na njenom čelu, i spreči stvaranje srpske koalicije sa Dodikovim socijaldemokratama u parlamentu BiH.

Kao što su "Novosti" već pisale, on uoči sutrašnjeg zasedanja Glavnog odbora SDS u Banjaluci, na kojem se "vaga" odluka o savezu sa SNSD, namerava da, uz pomoć nekoliko odanih ljudi, izvede deo članstva na ulice kako bi se napravio pritisak na članove GO da ne podrže formiranje fronta koji bi u Sarajevu bio brana za rastakanje RS. Nezvanično saznajemo i da Govedarica pokušava poslednjih dana da raspusti predsedništvo stranke, u kojem je nedavno izgubio podršku, i tako samostalno preuzme vlast.

PROČITAJTE JOŠ: DOGOVORI SDS I SNSD: Podmeću "mine" u srpski front

Prema izvorima iz centrale SDS, Govedarica je svestan da mu je podrška u GO veoma klimava, pa ovim potezima pokušava da je prelije na svoju stranu i praktično uvuče GO u sukob sa Predsedništvom. Finale tog razdora kojem teži, bilo bi raspuštanje predsedništva, što bi bez dileme dovelo do cepanja stranke, ali bi Govedarica ostao na čelu te krnje SDS. Drugi scenario je njegova smena.

Govedarica, koji je poručio da neće pregovarati sa Dodikom o koaliciji u BiH, ustremio se na predsedništvo, jer je u njemu većina svesna prilike da se konačno formira jak državotvorni savez, koji će imati podršku skoro svih Srba. Čak su mnogi istaknuti članovi SDS spremni da zanemare animozitete koje imaju prema Dodiku, kao ljutom političkom rivalu, zarad formiranja koalicije koja će čuvati i jačati položaj Srpske.