ДОГОВОРИ СДС И СНСД: Подмећу мине у српски фронт

С. М.

26. 10. 2018. у 12:02

ДОГОВОРИ СДС И СНСД: Подмећу мине у српски фронт
Струја СДС која се противи сарадњи са Додиком у Парламенту БиХ спрема протестни скуп. У недељу, пре седнице Главног одбора, хоће да подрже лидера Вукоту Говедарицу

СТРУЈА у Српској демократској странци, која се противи стварању велике коалиције у Парламенту БиХ са СНСД Милорада Додика, планира да прекосутра у Бањалуци организује скуп подршке свом лидеру Вукоти Говедарици, непосредно пред одржавање Главног одбора странке, с циљем да се осујети формирање овог политичког блока - сазнају незванично "Новости".

Ова групација коју наводно предводи генерални секретар Игор Остојић већ шаље СМС поруке делегатима СДС у којима их позивају да "дочекају неверне Томе" и да се "појединцима покаже шта заиста мисле" о склапању савеза са независним социјалдемократама

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Десет руку за спас РС

Иначе, седница ГО СДС треба да одговори на кључно питање: да ли ће СДС и дефинитивно подржати велику српску коалицију у Парламенту БиХ. У овој странци се након дебакла на изборима створио јак табор који жели да СДС буде у "српском фронту" у Парламенту БиХ са СНСД, ДНС и СП и да се делује заједно и штите интереси Републике Српске. На недавно одржаном Председништву СДС одлучено је да се иде у разговоре са СНСД по овом питању. Против ове одлуке је био лидер странке Вукота Говедарица који је поручио да у преговорима не жели да учествује!

Владајуће коалиција у Српској СНСД-ДНС-СП добила је осам мандата у Представничком дому Парламента БиХ. Потребна су још два посланика како би имали "десет руку" или две трећине мандата из српског ентитета неопходних за блокирање свих штетних одлука по РС. Говедаричина партија је на протеклим изборима освојила три мандата, а Обрен Петровић, један од будућих посланика СДС у Парламенту БиХ, већ је поручио да је потребно српско јединство. Друга два мандата у СДС су освојили Мирко Шаровић и Драган Мектић - који се о овој теми још нису јавно изјаснили.

Милорад Додик

Рајко Васић, члан Главног одбора СНСД, каже за "Новости" да се СДС након пораза на изборима налази на раскрсници:

- Треба прво да напусте пробосанство, због којег су изгубили 50.000 гласова. Дакле, за њих је питање сарадње са СНСД, односно сарадње за Републику Српску у Сарајеву питање политичког преокрета. Ако се не преокрену пропашће као странка, прво на локалним изборима за две године, а онда и на оним за четири године. Ако наставе да се држе пробосанства морају остати сарајевска опозиција Српској, што је умоболно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Додику спремају замку у Сарајеву

Вукота Говедарица

ОДБАЦИТИ ОСТРАШЋЕНУ ПОЛИТИКУ

АНАЛИТИЧАР Срђан Перишић каже, за "Новости", да СДС мора да одбаци досадашњу острашћену политику која је производ договора са амбасадорима западних земаља из априла 2014:

- СДС је четири године у Сарајеву водио антидржавну политику и зато су их грађани казнили. Морају да се врате државотворној политици која је прави курс за странке из рс, а то значи сарадњу са СНСД и Додиком.

Он сматра да ће формирање српског јединства у Парламенту БиХ бити путоказ како треба да делују сви будући изабрани политички представници из Српске који одлазе у Сарајево.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације