PREDSEDNIK SPS Ivica Dačić pokazao je "žuti karton" Branku Ružiću. Dačić je zapretio da će Ružića smeniti s mesta potpredsednika partije ukoliko se samo još jednom dogodi da "iskoči" iz stranačke politike i govori protiv Vlade - saznaju "Novosti".

Kap koja je čašu napunila do vrha je Ružićeva izjava da želi da ruši najjačeg u zemlji, što je izazvalo oštre reakcije naprednjaka.

Dačić je, kako navodi naš izvor iz vrha stranke, imao oštar razgovor sa Ružićem i nije prihvatio opravdanje da je njegova izjava pogrešno interpretirana, jer je to bio samo poslednji u nizu "opozicionih" istupa potpredsednika SPS.

Lider socijalista saopštio je Ružiću da mu više neće dozvoliti da ga svojim izjavama uvlači u sukob sa naprednjacima. O Ružićevim izjavama i koracima koje će preduzeti, Dačić je razgovarao i sa premijerom i liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

Vrh SPS razmatrao je i mogućnost da Ružiću odlučuje statutarna komisija koja je nedavno iz partije izbacila Borovčanina, ali su zaključili da ovde nije reč o formalnom kršenju stranačke discipline, već o političkom stavu.

- Postoji politika, postoji statut. Protiv svakoga ko se ponaša drugačije jednostavno će morati da budu preduzete političke mere - rekao je u petak Dačić.

Sa odlukom da Ružiću ne "sudi" statutarna komisija ne slaže se član Predsedništva socijalista Novica Tončev, koji je i sam bio predmet rada tog tela:

- Pravila moraju da važe za sve. Ako smo Dijana Vukomanović i ja išli pred komisiju, onda bi trebalo da ide i Ružić.

Bez obzira na ishod razgovora Dačića i Ružića, njegov "slučaj" biće tema rasprave na stranačkim organima, pre svega na Glavnom odboru, čije je održavanje najavio lider socijalista.


TONČEV ČEKA FOTELjU

SOCIJALISTE na sednici Glavnog odbora očekuje više "vrućih" tema". Na dnevnom redu trebalo bi da bude analiza rezultata na aprilskim izborima i popunjavanje jedne potpredsedničke fotelje na osnovu rezultata na lokalu. Na toj poziciji, zbog izbornog uspeha, sebe vidi Novica Tončev:

- Najveći problem je što se partijski organi ne sastaju. Idu predsednički izbori, a mi još nismo analizirali ni parlamentarne.