Imala sam želju da i ja izgorim: Svedočenje supruge novinara na suđenju Dragoljubu Simonoviću

J. D. Lj.

sreda, 03. 06. 2020. u 21:22

Имала сам жељу да и ја изгорим: Сведочење супруге новинара на суђењу Драгољубу Симоновићу
Svedočenje Jele Deljanin na suđenju bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću: U jednoj noći izgorelo je sve što smo celog života stvarali

IZGORELO nam je u jednoj noći sve što smo celog života stvarali, čuvali za stare dane, za sahranu... Imam traume od tog događaja, ne mogu da spavam, lečim se na psihijatriji. Na svaki šum, korak, zvuk automobila - osvrćem se i štrecam se.

Ovim rečima, potresnim glasom, u sredu je započela svedočenje Jela Deljanin, supruga Milana Jovanovića iz "Žig-infa", u beogradskom Drugom osnovnom sudu, gde je nastavljeno suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku Opštine Grocka i ostalim optuženima koji se terete za paljenje kuće novinara u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine.

Potom je detaljno opisala sve što je prethodilo katastrofi:

- Taj dan delovao je kao jedan običan dan - kaže Deljaninova. - Milan i ja smo bili u gradu, potom smo se vratili kući i legli uveče da spavamo. Milan je bio u prizemlju. Ali ja te noći nisam mogla da zaspim, kao da sam predosetila da će nešto loše da se desi. Oko tri sata čula sam dva-tri praska, nalik na petarde, a onda i lomljavu stakla. Izašla sam na terasu, osetila miris dima i videla da gori naša garaža, ali sam ugledala i automobil koji se udaljavao niz ulicu.

Svedokinja je ispričala da se uplašila i da je odmah krenula sa sprata u prizemlje po muža:

- Zbog dima sam jedva videla ispred sebe. Ušla sam u sobu u kojoj je bio Milan, vukla sam ga, ali se nije odazivao. Nisam mogla da ga probudim. Nekako sam dobila snagu i izvukla ga iz kreveta. Izašli smo ispred kuće, a on je povraćao od posledica gutanja dima.

Kako je dodala, odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć, koja je njenog supruga prevezla u bolnicu:

- Iako sam htela da se vratim unutra po dokumenta, nisam mogla od plamena. U glavi mi je bilo samo jedno: Jao, Bože, ostali smo beskućnici... Imala sam želju da i ja izgorim.

Iskaz Jele Deljanin, koja je u ovom procesu istovremeno i svedok i oštećena stranka, odbrana je u sredu u više navrata pokušala da diskredituje. Navodili su da se on ne poklapa sa spiskom dokaza stvari koje su izgorele u požaru.

Deljaninova je ostala pri onome što je rekla i dodala na kraju da su se ona i suprug u kuću vratili početkom juna prošle godine, nakon što su im dobri ljudi i Fondacije "Slavko Ćuruvija" dali pomoć za renoviranje.

Foto Z. Jovanović

Inače, pored Simonovića, za paljenje kuće novinara optuženi su i Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović.

POTVRDILA IZJAVU MUŽA

JELA Deljanin je u svom iskazu potvrdila svedočenje muža Milana, rekavši da je tačno da im je nepoznati čovek dolazio u kuću nakon zločina i nudio novac da ceo slučaj "ode pod tepih". Rekla je da je tog čoveka njen suprug Milan oterao iz kuće i dvorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije