Ušteda na računima od 30 do 45 odsto: Koliko dobra termoizolacija kuća i stanova može da smanji potrošnju energenata, ali i umanji zagađenje

E. B. TALIJAN

17. 01. 2020. u 17:30

Ugradnjom kamene vune smanjuju su gubici toplotne energije, a leti se snižavaju troškovi za hlađenje

Уштеда на рачунима од 30 до 45 одсто: Колико добра термоизолација кућа и станова може да смањи потрошњу енергената, али и умањи загађење

Depositphotos

EFEKTI kvalitetne termoizolacije objekata su višestruki. Na taj način ostvaruje se uštede energije i novca više od jedne trećine, jer se smanjuje potrošnja energenata. S druge strane, snižava se i emitovanje štetnih gasova što doprinosi zaštiti životne sredine.

Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije, kaže, za "Novosti", da se kod nas u stanovima i kućama gubi sedam puta više energije nego u Nemačkoj, jer ne primenjujemo propise. Ističe da je važno da svi materijali koji se koriste za termoizolaciju budu antikancerogeni, samogasivi, da ne šire požar, i da je proces polimerizacije zaustavljen kako vremenom ne bi gubili svoja termička svojstva. Kamena vuna je, kako ocenjuje, dobar termoizolator.

Iako naša država ima uspešne proizvođače izolacije, veliki broj domaćinstava je još ne ugrađuje.

Generalni direktor "Knauf insulejšn", iz Surdulice, zadužen za zemlje Balkana, Kipar i Maltu, Tihomir Civkaroski, ističe da je kamena vuna odličan termoizolacioni materijal čijom se ugradnjom u zidove, plafone, krovove i podove kuća, zgrada i industrijskih postrojenja, smanjuju gubici toplotne energije, dok se u letnjem periodu snižavaju troškovi za hlađenje objekata.

- U zavisnosti od strukture zgrade ili kuće, broja i veličine prozora, ali i procenta izolovanosti, ušteda na računima za grejanje i hlađenje može da varira između 30 i 45 odsto na godišnjem nivou - kaže Civkaroski. - Debljina izolacije veoma utiče na visinu uštede, a proračuni pokazuju da se ušteda linearno povećava sa svakim dodatnim centimetrom izolacije, do nekih 20 centimetara debljine.

Kamena vuna dobija se, kako objašnjava, topljenjem kamena koga u prirodi ima u velikim količinama. Ističe da je materijal stabilan i trajan koliko i sami objekti u koje se ugrađuje. Osim ove, poseduje brojne korisne karakteristike koje ga izdvajaju od drugih, poput stiropora i stirodura.- To je pre svega negorivost, jer sprečava širenje požara, ne stvaraju se toksični gasovi koji su i najčešći uzrok nesrećnih slučajeva usled gušenja - zaključuje naš sagovornik.

Istraživanja rađena u Nemačkoj su, kako ističe, pokazala da, ukoliko su zidovi i potkrovlje adekvatno izolovani kamenom vunom, tokom leta nije potrebno uključivati klima-uređaj radi hlađenja prostorija.

Ništa manje važna je i zamena stolarije. Umesto klasične drvene u modi su PVC i aluminijumski prozori i vrata, koji sprečavaju gubitke toplote. Tačnu računicu kolika je ušteda prilikom zamene stolarije, teško je izračunati, jer u ovom segmentu je širok kvalitet i detalji zavise od kvaliteta materijala.


SMANJUJE ZAGAĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

DRAGANA Korica, predsednica organizacije Savet zelene gradnje Srbije, kaže, za "Novosti", da termoizolacijom smanjujemo energiju koja je potrebna za grejanje, a time i zagađenje.

- Daljinsko grejanje iz termoelektrana koje koriste ugalj i gas loše utiče na životnu sredinu, jer su ovi energenti emiteri ugljen-dioksida - objašnjava Korica. - Kada su u pitanju materijali za termoizolaciju, ima raznih. Preporuka je da su biorazgradivi i reciklabilni, što znači da mogu da budu ponovo upotrebljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

RoRa

18.01.2020. 09:15

Ugradnja termoizolacije jeste, na duži rok, isplativa investicija. Nažalost, u startu je neophodno uložiti značajan novac. Od velike koristi bi bilo da bar PDV na ovaj materijal bude nula procenata.