Mali: Veći minimalac u septembru, biće povećane i plate i penzije

Tanjug

30. 05. 2019. u 10:41

Мали: Већи минималац у септембру, биће повећане и плате и пензије

Ministar finansija Siniša Mali Foto Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali najavljuje povećanje minimalca u septembru, kako i značajnije povećanje plata i penzija u drugoj polovini ove godine
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali najavljuje povećanje minimalca u septembru, kako i značajnije povećanje plata i penzija u drugoj polovini ove godine.

"U toku prošle godine smo povećali minimalnu cenu rada sa 143 dinara na 155 dinara po satu, čime je prvi put pređena cifra od 27.000 dinara mesečno. Sa tim ćemo nastaviti i dalje...Naredno povećanje će biti u septembru i to radimo zajedno sa privredom i sindikatima. Samo želimo da to bude na realnim osnovama, kako bismo imali zdravu privredu koja to može da iznese", rekao je Mali u intervjuu za "B92".

Sumirajući rezultate rada od dolaska na čelo Ministarstva finansija, uveren je da je "najbolja vest za gradane u ovih prvih godinu dana, bilo povecanje plata u javnom sektoru i penzija", a očekuje da će biti prostora za još jedno povećanje "koje sigurno neće biti malo".

PROČITAJTE JOŠ - Siniša Mali: Biće novca za veće plate i penzije

"Jedan od najvećih ciljeva na početku nam je bio da stvorimo povoljno okruženje za privredu, koja će moći dobro i efikasno da posluje i da bude konkurentna na tržištu... Zato smo započeli sa smanjivanjem opterećenja na zarade, sa čime ćemo nastaviti i ove godine", kaže ministar.

Očekuje da u drugoj polovini godine, u zavisnosti od raspoloživog fiskalnog prostora, bude doneta takva odluka, i dodaje da se razmatra nekoliko opcija, šta tačno može da se smanji.

"Mislim da je ipak najveći izazov za budućnost da nađemo nove izvore rasta privrede. Imamo mnogo potencijala, moramo samo da budemo dovoljno pametni i sposobni da ih iskoristimo", dodaje Mali.

Na pitanje da li zadovoljan današnjim brojkama u odnosu na godinu ranije, ističe da je privredni rast u prošloj godini bio 4,3 odsto, da javni dug nastavlja da se smanjuje, da i dalje ostvarujemo suficit u državnoj kasi.

"Projekcija rasta za ovu godinu nam je 3,5 odsto i nadam se da ćemo moći da je ostvarimo. Videćemo kakvi će biti podaci iz drugog kvartala. Javni dug nam se i dalje smanjuje, i u martu je iznosio 50,8 procenata BDP-a. Nemamo najnovije podatke za nezaposlenost, ali oni iz prošle godine govore da je na nivou od oko 12 posto, što je više nego duplo manje u odnosu na onih 25,9 posti u 2013. godini".

Ministar navodi da je suficit republičkog budžeta u prva četiri meseca iznosio 5,5 milijardi dinara, što je za 400 miliona evra više od plana, i objašnjava da veći suficit znači da imamo veći fiskalni prostor za povećanje plata i penzija, za smanjenje opterećenja rada...

"U toku prethodne godine privukli smo 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, više nego sve druge zemlje u regionu zajedno. Takođe, u toku prva četiri meseca ove godine, vrednost investicija u našu zemlju je 1,2 milijarde evra, što je 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine", predočava Mali.

Kao jedan od najbitnijih događaja u prošloj godini ističe to što je kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, čime smo sačuvali pet hiljada radnih mesta.

"Takođe, imamo grinfild investiciju u Zrenjanin, gde kineski proizvođač automobilskih guma Šandong Linglong treba da gradi fabriku... Sproveli smo i veoma uspešnu koncesiju aerodroma ''Nikola Tesla''. Svedoci smo da se svakodnevno otvaraju nove fabrike u Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić je nedavno izneo podatak da je u poslednjih pet godina otvoreno čak 180 novih fabrika".

Kada je reč o javnim kapitalnim investicijama, ministar napominje da je u tu svrhu u budžetu za ovu godinu izdvojeno 30 odsto više novca, a očekuje da će naredne godine biti još i više.

"Gradimo nove autoputeve, obnavljamo železnicu, povezujemo se sa evropskim koridorima. To je jedini način da Srbija ide napred", zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

maja

30.05.2019. 12:17

Treba smanjivati razliku izmedju najnize i najvise penzije.Vec sada je razlika socijalno ne prihvatljiva.

Avram

30.05.2019. 12:27

Jel ce biti povecanje penzija kao prosle jeseni kada ste pricali na sav glas I slagali !! Pa ste dali neku pomoc,..ali penzioneru koji je radio vise od 42 godine nije potrebna pomoc,vec ispravka nanete lopovske nepravde donosenjem nekih neljudskih I necivilizacijskih zakona,jer ste promenili zakon kada sam imao 39 godina staza I sve obracunali po novom,umanjenom,tako da ono sve sto sam placao je otislo,odnela voda,..ova deca treba da beze sto dalje od lopovluka I bede.

Miki-Zg

30.05.2019. 18:41

@podeazumeva se - Ti ni nećeš imati uvjete za penziju ,ništa već danas ne radiš ?

Nikola Kostić

30.05.2019. 13:06

Ćuti bre čoveče! Odoše ti mladi i sposobni ljudi! Odoše ti i radnici! Neće više niko da robuje vašim investitorima za 300€ Ćuti i idi vataj ribu na Savi

Goran

30.05.2019. 13:09

Ma šta kažeš u septembru a sve od igle do goriva poskupelo 20 puta do sad tačno u tom septembru sa povećanjem će narod živeti jedno 30x gore jer plata raste 1 u 5 godina a inflacija koju pravi nesposobna vlast ne staje ni kad spavate...

sokirani opljackani penzioner

30.05.2019. 13:14

Ja bih rekao da gospodin nema nema nema... Penzije nisu povećavane od decembra 2017.godine. To što se priča o povećanju penzija je u stvarnosti samo (1) ukinut zakon o prinudnom smanjenju penzija i (2) data socijalna pomoć na određeno vreme onima sa najmanjim penzijama. Stvarnog povećanja nije bilo. Toliko onima koji se ubiše dajući glasove.

plazoje

30.05.2019. 13:55

uvek obecanja "za par meseci"...kada ce biti jednom "povecali smo danas..."valjda danas zivimo,a ne za par meseci ili godina...nego,prostom i nepismenom je i to dovoljno da tapse rucicama kada vas vidi...dno dna...

električar

30.05.2019. 14:37

Bezočno samoreklamiranje !!! Kako ga nije sramota da priča "šta će da bude" ??? Zna li on šta ovaj narod, kome on "nešto priča" dok cene svega idu svojim putem, misli o njemu ? Kako sam sebi nije smešan ??? Gde su danas pare, bre ? Prestanite da se zadužujete za "infrastrukturu i investicije" i preraspodelite te pare za hleb, mleko, lekove, decu !!! I prestanite sa "obrazloženjima", ili idite, bre !!!

MP

30.05.2019. 16:18

@maja/ Svega 25 penzionera u Srbiji ima najvecu penziju cca 130.000 din. Za ekonomski najugrozenije gradjane, ljude bez ili sa malim primanjima, treba obezbedjivati adekvatnu redovnu socijalnu pomoc.

Miki-Zg

30.05.2019. 18:38

@MP - Naprotiv ,takove ljude treba zaposliti za javne radove da zarade svoj lebac ?

rea

31.05.2019. 10:05

Posle 7 g. vladavine ove bratije mi smo potonuli najdublje u odnosu na okruzenje, nazalost mi se vise nemamo skim ni porediti u okruzenju po standardu.

olga

31.05.2019. 13:12

Sitnom lovom mislite da kupite birače.Sve vam je džabe Vučić puca kao prenaduvani balon.Šibicarenju je došao kraj;nema više gde je kuglica.