Siniša Mali: Biće novca za veće plate i penzije

Daniela KRASIĆ

petak, 17. 05. 2019. u 00:15

Синиша Мали: Биће новца за веће плате и пензије

Siniša Mali, foto P.Mitić

Verujem da će nam rezultati u drugoj polovini godine to i omogućiti, naglasio je ministar finansija

PRERANO je da govorimo o tačnim procentima za povećanje plata i penzija, ali verujemo da će rezultati koji nam stižu u drugoj polovini godine biti dobri, te da će biti fiskalnog prostora za takva izdvajanja. Obećali smo da će svaki višak u državnoj kasi značiti i veće plate i penzije. U prva četiri meseca ove godine imali smo suficit u iznosu od 5,5 milijardi dinara, tako da očekujemo da će se taj dobar trend i nastaviti. To neće biti malo povećanje i verujem da će građani biti zadovoljni.

To u razgovoru za "Novosti" ističe Siniša Mali, ministar finansija, koji je prethodnih dana intenzivno pregovarao sa misijom MMF u našoj zemlji.

* Jeste li MMF predložili formulu za buduću indeksaciju penzija? Po kojoj stopi će se od iduće godine usklađivati primanja penzionera?

- Razmatramo nekoliko opcija, ali smo trenutno najbliži tzv. švajcarskom modelu, koji rast penzija veže za rast plata i stepen inflacije. Na stolu su i drugi modeli, tako da još nije doneta konačna odluka. Želimo da napravimo pravi odnos između rasta plata i rasta penzija, koji će da bude realan i održiv, a u interesu naših najstarijih sugrađana.

Pročitajte još - Mali: Srbija šampion u ekonomskim reformama, idemo dalje

* Koliko je realna procena Svetske banke da privredni rast Srbije može da bude i sedam odsto godišnje?

- Ovakve procene relevantnih međunarodnih institucija su potvrda da smo uspešno sproveli mere konsolidacije, a nakon toga i napravili osnovu za dinamičan privredni rast. Smanjenjem deficita i javnog duga, prepolovljenom nezaposlenošću, niskom i stabilnom inflacijom, poboljšanim kreditnim rejtingom zemlje i unapređenom investicionom pozicijom otklonjene su barijere rasta BDP. Kroz priliv stranih direktnih investicija, koji je u prošloj godini iznosio 3,5 milijardi evra, ali i investiranjem domaćih privrednih subjekata, proširili smo i modernizovali tehnološku bazu naše privrede. Sa druge strane, reforme u prosveti, dualno obrazovanje i komunikacija između privrednog i obrazovnog sistema, unapredili su nivo ljudskog kapitala kojim raspolažemo.

* Kada nas očekuje onlajn fiskalizacija? Koliki će trošak imati trgovci za nove fiskalne kase?

- Proces onlajn fiskalizacije je usko povezan sa transformacijom i modernizacijom Poreske uprave, koja je u toku. To je posao koji je apsolutni prioritet. Ideja je da Poreska uprava u realnom vremenu može da prati stanje na terenu, odnosno da li je došlo do prometa robe ili usluga. Nekoliko različitih modela se razmatra. Ne bih licitirao ciframa, ali država će sigurno deo troškova preuzeti na sebe, kako bi olakšala privredi.

foto P.Mitić

* Ko je, kroz leks specijalis o "švajcarcima" na dobitku - banke ili zaduženi građani?

- Veoma sam zadovoljan, pre svega činjenicom da će se konačano rešiti pitanje koje je otvoreno duže od deset godina. Uz to, ovo je jedan od retkih, ako ne i jedini primer, gde se do rešenja došlo kao rezultat kompromisa između svih zainteresovanih strana, a ne jednostranom odluka. Verujem da su svakako zaduženi građani na najvećem dobitku. Od samog početka smo insistirali na tome da rešenje mora da pomogne svim zaduženima i da istovremeno ostane u skladu sa našom regulativom i pravnim okvirom.

Pročitajte još - Mali: Očekujemo dobre finansijske rezultate ove godine

Kada je reč o ukupnoj vrednosti ostatka duga kredita u švajcarskim francima, koji ima više od 15.500 korisnika, ona je u trenutku donošenja Zakona iznosila skoro 65 milijardi dinara. Takođe, prema informacijama koje smo dobili od banaka, već vlada veliko interesovanje građana za refinansiranje kredita. Kako zakon predviđa, država neće plaćati trošak bankama sukcesivno u novcu, već će po tržišnim uslovima emitovati dinarske obveznice bankama kako bi namirila svoj deo obaveze definisan ovim zakonom. U ovom trenutku bi bilo nezahvalno licitirati o kojoj sumi je reč jer će ona zavisiti isključivo od broja korisnika koji će prihvatiti ovo rešenje.

foto P.Mitić

ZBOG POLITIKE SAM NA UDARU "TVITER-PROFESORA"

* DA li je na osporavanje vašeg doktorata stavljena tačka posle izveštaja komisije BU?

- Iskreno se nadam da jeste, s obzirom na to da ova priča traje već pet godina i da su moj rad ocenjivale čak tri komisije. Ono što me najviše boli je to što se eminentnim stručnjacima i uglednim profesorima koji su ocenjivali moj rad i studiozno ga analizirali manje veruje nego nekom "tviter-profesoru", koji se bavi mnome svakodnevno već pet godina. Ja sam taj rad pisao pune tri godine, primenjujući i teorijsko i praktično znanje koje sam stekao u dotadašnjem akademskom i poslovnom životu. Koliko je vremena, izučavanja, čitanja, potrebno za tako nešto - to zna svako ko je pisao tu vrstu rada.

foto P.Mitić

* A Vidite li to kao akademsku borbu?

- Baš "slučajno" kada sam došao na političku funkciju javlja se neki, do tada potpuno anonimni pojedinac, koji napiše tekst za internet-portal i koji na taj način privuče pažnju javnosti. I zato tvrdim - ovo nije nikakva akademska borba, ovo je čista politika. Zbog ulaska u politiku su pokušali da mi ospore doktorat. I lako je "junacima" sa "Tvitera" sada da se šale nazivajući me "doktorom" u pogrdnom smislu te reči. Meni nije bilo lako ni dok sam pisao svoj rad, a ni u poslednjih pet godina, kada su pokušavali da me ospore na svim poljima na kojima sam postizao uspehe. Ali, neka im je na čast. Stručna komisija je dala zvaničan stav, a tu informaciju je primio i Senat Univerziteta. Ja ću nastaviti da se borim za bolju i uspešniju Srbiju i za kvalitetniji život svakog građanina.

KOMERCIJALNA

* ŠTA se dešava sa Komercijalnom bankom, pojavljuju se razne spekulacije? Kada možemo da očekujemo tender za prodaju?

- Analiza koju radi investicioni savetnik je pri kraju, tako da očekujemo da će tender biti raspisan najkasnije početkom juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (94)

Миро Марковић

17.05.2019. 04:43

Министра Синиша Mали преузима улогу деда-мраза. Обећава гладним србским пензионерима и ниско плаћеним радницима да ће им повећати плате од 220 на 228 долара. Свака Ти част, министре Мали! Твоје име одлично каже колико си ти "велики човек".

Filip

17.05.2019. 04:46

Ko će i kako da podigne plate u privatnom sektoru? Kada završite sa rasprodajom državne imovine vi ćete upravljati samo platama svojih sekretarica, a i to će vam MMF odrediti.

zmau

17.05.2019. 05:06

Ako doktor Mali želi da mu iko veruje na temu doktorata, trebao bi da iskomentariše vrlo konkretne navode, tvrdnje i dokaze profesora Karapandže o tekstovima koje je pokrao. Dok ovako paušalno tvrdi da je reč o političkim napadima, niko pametan nema razloga da mu veruje.

Gogi

17.05.2019. 05:49

Bit ce vece plate u javnom sektoru,a ko ce naterati privatnike(prodavnice,pekare,mesare,restorane),da povecaju plate radnicima koji rade u rasponu za 180-230 €,bez slobodnog dana i po 10-12 sati na dan.Nesmes da se bunis,niti da prijavis,zbog straha da ces izgubiti i takav posao!!!!Da li je u Srbiji samo bitan i najvazniji javni sektor,zdravstvo,policija,vojska....????

Sasa

17.05.2019. 06:47

Sta je pametnjakovicu sa povecanjem za proslu godinu, samo ste vratili ono sto je uzimano 4 godine, ni jednu jedinu paru niste povecali penzije ( govorim o normalnim penzijama, a ne o socijalnim ), to je sramota, lazete ovaj narod, sta je sa vracenjem ukradenog novca vojnim penzionerima, zar cemo se jos povlaciti po sudovima, znam da za to nije sve kriva trenutna vlast, ali vi ste ti koji predstavljate drzavu i ispravite greske, a one koji su to dozvolili osudite, sramota je da nema nekaznjenih,

Marko

17.05.2019. 07:18

Jel to povecanje kao i ono od prosle godine pri kom mi plata nije pivecana ni za jedan jedini dinar?Ne samo meni nego i celoj gradskoj upravi u kojoj radim

jednostavno pitanje

17.05.2019. 07:49

Ali kako to da su im posle pola porušene i obnovljene zemlje hrvatima penzije i plate skoro duplo veće od agresorskih srpskih ma ima li veće pobede od te?

Dr Miggyy

17.05.2019. 08:09

Ovi akademici, kao što je "dr" Mali, povećavaju penzije od početka 2018. i taj trend lažima nastavljaju i u 2019. godini. Povećavaju penzije, a nikako da je povećaju, realno opala je više od 10%. Povećaće je 31. decembra 2019. za 1%. Lažu penzionere, kao deda penzioner unuka da će mu kupiti sladoled, no kada?. Po priličan broj naših porodica je zavisan: neke od narkotika, druge od alkohola, treće od medikamenata, na kraju sve od babine i dedine penzije.

gile

17.05.2019. 08:12

koji suficit? Niste u stanju dve penzije da isplatite iz budžeta, privreda ne radi, egzodus mladih se dešava koji beže glavom bez obzira da se nikad više ne vrate. Niste u stanju ništa bez bandita iz mmf da uradite. Sramota

Антибот

17.05.2019. 08:33

Са украденим пензијама се повећавају пензије мени би било смешно да ми није страшно.

jovanoviciznatege

17.05.2019. 08:36

E sad lepo da intervjuišete i profesora Karapandžu, pa da čujemo i drugu stranu.

dara

17.05.2019. 08:48

Sve veci suficit u budzetu omogucice povecanje plata i penzija, samim tim i zadrzavanje mladih i obrazovanih u nasoj zemlji.

Cica

17.05.2019. 08:54

Odlicne vesti, resenje problema koji se vuku vec desetak godina, a povecanje plata i penzija je uvek dobra vest.

rista

17.05.2019. 08:57

Odlični rezultati sprovedenih ekonomskih reformi će omogućiti značajno povećanje plata i penzija što je svakako izuzetno važno za sve građane. Standard mora da se poveća kako bi se mladi ljudi osećali sigurno u svojoj zemlji.

Vladimir

17.05.2019. 09:08

Kada si ekonomican bude novca za sve.Srbija nastavlja da ide krupnim koracima i povecava zivotni standard svojih gradjana.

Bane

17.05.2019. 09:15

Srpska ekonomija je sve stabilnija, sto omogucava povacanja plata iz realnih izvora .

Zlatko

17.05.2019. 09:21

...stalno nešto razmatrate a u praksi sve gore i gore...šta ste uradili sa ukidanjem kaznenih poena...Penzionerima sa 40 godina radnog staža svaki mesec otimaš 20% od svake isplate...a na stolu stoje sve opcije, što se tebe tiče mali mogu tu i da ostonu...

star

17.05.2019. 09:27

Velikim ekonomskim rastom stekli su se uslovi za povečanje plata i penzija i čeka se samo odluka Vlade Srbije.

danica

17.05.2019. 09:33

Pravi ljudi dovode do uspesne ekonomije, a samim ti i povecnja plata, to su zaista dobri rezultati za gradjane Srbije.

Igor

17.05.2019. 09:41

Verujemo da ce biti povecanja plata i penzija i to veceg od proslog puta, jer narod stvarno ne moze da zivi normalno sa ovim primanjima.

Veca

17.05.2019. 09:45

Samo ovakve prave ekonomske reforme zadovoljice nase gradjane i dokazati uspesan privredni rast.

Niksa

17.05.2019. 09:48

Treba shvatiti ovo sto Mali prica da povecanja mogu biti jedino kada se ostvare iz realnih izvora tj kada ima para u budzetu a ne da se vestacki povecavaju plate i penzije a nasa deca to posle da vracaju.

Zemunac

17.05.2019. 09:52

"Ja sam taj rad pisao pune tri godine, primenjujući i teorijsko i praktično znanje koje sam stekao u dotadašnjem akademskom i poslovnom životu. Koliko je vremena, izučavanja, čitanja, potrebno za tako nešto - to zna svako ko je pisao tu vrstu rada." Momak, kakav si ti cirkus od coveka.

Nikola Kostić

17.05.2019. 09:55

Može tih 7% kad bi koristili ono što nam je Bog dao a mi neznamo to da koristimo. Banje i termomineralni izvori. Planine i turizam. Reke i srednjovekovni gradovi. A o rudnom bogatstvu ako već nismo sve prodali neću ni da pričam!

Nikola Zlatibor

17.05.2019. 09:58

uzimate od nas iz privatnog sektora i hranite ove bele medvede.Smanjite nam namete.

Goran

17.05.2019. 10:32

Najbolje je kad imamo suficit i najeftiniju radnu snagu (kako li ste zaradili taj suficit ???? )

Nadica

17.05.2019. 11:19

Vece plate i penzije ce biti zahvaljujuci odgovornoj politici nase vlade i visku u drzavnoj kasi .

hjhj

17.05.2019. 11:26

Domaćinskom politikom, Srbija se u potpunosti ekonomski oporavila, plate i penzije će biti sve veće.

Pera

17.05.2019. 11:46

Sva sreca da zivimo u vremenu kad se sve moze za cas proveriti na internetu. Prepisivao je sve u sesnaest, a sad se pravi nevest.

Pera

17.05.2019. 13:24

@Pera - Vidim botovi udaraju minuse. Nista vam to nece pomoci. Prepisivao je i tacka. Internet sve pamti. Ko ne veruje, nek sam proveri.

Nebojsa

17.05.2019. 12:24

Gradjani ce uvek podrzati one koji rade u interesu njih a ne u interesu svojih dzepova i racuna.Srbija je zemlja koja ima dosta potencijala za ulaganje.

Vladimir

17.05.2019. 13:18

Zahvaljujući suficitu u budžetu i ekonomskoj stabilnosti realno je da to možemo i očekivati.

Ana

17.05.2019. 13:54

Odlične vesti za sve nas. Dobro je da će imati novca za veće plate. Bolji standard Srbiji je preko potreban.

bananana

17.05.2019. 14:52

Rast privrede i ekonomska stabilnost dozvoljavaju realna povećanja a ne iz skupih kredita kao u vreme demokrata. Možemo se nadamo boljem životu…

bananana

17.05.2019. 14:53

Najteži deo reformi, koje su očigledno dale rezultate, je iza nas Svako povećanje plata i penzija će građanima mnogo značiti i dovešće do povećanja standarda.

Serbinator

17.05.2019. 15:25

Ko je sumnjao kako radi Siniša Mali kao ministar finansija ovo je otklanjanje svake sumnje, jer za narod je najbitniji ekonomski i finansijski uspeh naše države koji se odražava na narod.

dikcana

17.05.2019. 17:02

Mere koje su bile nepopularne dale su rezultate i sad je došlo vreme da se ubiru plodovi.