Sahrana Pupina u Srbiji - njegova želja, za nas čast i obaveza

Jelena Matijević

subota, 20. 06. 2020. u 12:00

Сахрана Пупина у Србији - његова жеља, за нас част и обавеза

Jelena Matijević

Za Srbiju je uvek i na svakom mestu činio sve što je mogao. Voleo je Ameriku, ali je bio Srbin
MIHAJLO Pupin je želeo da počiva u Srbiji. O tome postoji nedvosmislen pisani trag koji je ostavila njegova ćerka Varvara, ali amanet velikog naučnika još nije ispunjen. Osam i po decenija samuje na groblju u njujorškom Bronksu.

Ostvarenje svake velike želje i namere, kažu stari, traži punoću vremena i kadre ljude. Neka nam, i ovaj put, to bude opravdanje za neučinjeno. Na želju genija iz Idvora, sve nas je podsetila profesor Radmila Milentijević, odlučna u nameri i da je ispuni. Na nama je sada da je podržimo i činjenjem i srcem. Sloga među njegovim naslednicima, onim čija će saglasnost za ekshumaciju biti presudna - ohrabruje.

Sve razloge zbog kojih zemne ostatke genijalca i rodoljuba treba preneti u Srbiju nemoguće je nabrojati. Njegovo stvaralaštvo i vrednosti koje je negovao mogu samo da nam budu uzor. Na životnom putu od pašnjaka do naučenjaka, "u Novom svetu je proslavio i sebe i srpsko ime", i ostavio bezbroj primera samopregornog rada, discipline i ljubavi.

Da bi pomogao otadžbini u Prvom svetskom ratu, založio je svu svoju imovinu vrednu oko 100 miliona današnjih dolara, uz odgovor iznenađenim bankarima: "Ako propadne Srbija, neka propadnem i ja." Ima li danas u našem rodu ikog, na svim meridijanima, ko bi to učinio? A, ovo je samo jedan od primera njegove neizmerne ljubavi prema otadžbini.

Za Srbiju je uvek i na svakom mestu činio sve što je mogao. Voleo je Ameriku, ali je bio Srbin. Za ponos svih nas - Srbin od čijeg rada čovečanstvo i danas ima bezbroj dobrobiti. Srbin čije nam poštovano ime i danas otvara mnoga vrata. Prenos njegovih zemnih ostataka u domovinu zato ne bi bio samo ispunjavanje želje slavnog naučnika, već veliki čin za naš narod i našu istoriju. Nas bi opet proslavio, a on bi mirno počivao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Banaćanin

20.06.2020. 16:13

Niko za ovo vreme u Srbiji se nije zapitao, pa ni sada zašto njegova poslednja želja nije ispunjena? A mislim da odgovor leži u činjenici da i pored velikih zasluga Pupina oko razgraničenja i stvaranja Jugoslavije, Karadjordjevići i njihove verne pristalice nisu mogle da se pomire sa činjenicom da se Pupin na mirovnoj konferenciji posle Velikog rata, često suprostavljao Aleksandru Karadjordjeviću da stvori njegovu prokletu Jugoslaviju. Zbog Karadjordjevića jedan deo Banata je ostao u Rumuniji.