BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da, iako je vanredno stanje završeno, određene mere koje je predložila zdravstvena struka, a koje za cilj imaju zaštitu zdravlja i života građana, ostaju na snazi.

Stefanović je zamolio građane da se predloženih mera, kao i do sada, pridržavaju i da nastave da budu disciplinovani i odgovorni.

"Te mere imaju za cilj da sačuvaju živote i zato je predložena mera socijalnog distanciranja. To u praksi znači da ćemo sada imati mogućnost okupljanja, odlaska u kafiće i restorane, ali ne može biti više od 50 ljudi, jer bismo time povećali mogućnost da se zaraza proširi. Zato molim građane da razumeju da su sve mere koje zdravstveni radnici predlažu namenjene njihovom zdravlju i da nastave, baš kao da sada, da ih ozbiljno i odgovorno sprovode", rekao je Stefanović.

Odgovarajući na pitanje u vezi mogućnosti javnih skupova, Stefanović je pojasnio da za njih važe dve mere, prva koju su predložili zdravstveni radnici, da skup ne može imati više od 50 učesnika, i druga propisana Zakonom o javnom okupljanju, da mora biti najavljen nadležnoj policijskoj stanici najmanje pet dana ranije.

"Svi skupovi koji nisu sazvani u skladu sa ovim merama su nezakoniti i molim ljude da, bez obzira na motive, to ne čine, jer kršenjem ovih mera mogu ugroziti zdravlje drugih ljudi, a i te ljude izlažu sankcijama, odnosno prekršajnom kažnjavanju", poručio je Stefanović.