Školama novac od zakupa prostora, a ne Budžetu, loša reforma gimnazija, deca imaju i po 18 predmeta: Direktori škola o stanju u obrazovanju

Lj. BEGENIŠIĆ

14. 12. 2019. u 17:00

Школама новац од закупа простора, а не Буџету, лоша реформа гимназија, деца имају и по 18 предмета: Директори школа о стању у образовању
Materijalna sredstva i nastavni programi teme skupštine društva rukovodilaca obrazovnih ustanova

SREDSTVA od zakupa prostora škole ne treba da uplaćuju u budžet, smatraju u Društvu direktora škola Srbije. Oni će ministru prosvete, gradonačelniku Beograda i gradskom sekretarijatu za obrazovanje uputiti obrazloženje zbog čega ta sredstva treba da ostanu školama. Ovo je u petak dogovoreno na skupštini Društva direktora osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova Srbije, koja je održana u Tehničkoj školi na Novom Beogradu.

Direktor ove škole Vesko Vuković istakao je da obrazovne ustanove ovaj novac koriste za plaćanje struje i podmirivanje drugih troškova, jer ono što dobiju iz budžeta često nije dovoljno da se izmire svi računi.

Odredba po kojoj novac od kirije mora da se daje u budžet doneta je proletos, a škole u Beogradu tada su od nadležnih dobile preporuku da sačekaju sa uplatama.

PROČITAJTE JOŠ - Novac od zakupa ostaje školi

Međutim, kaže Vuković, sve je ostalo nedorečeno, pa je jedno od rešenja da se piše na nadležne adrese kako bi se obrazovne ustanove oslobodile ove obaveze.

- Oko 300 škola u Beogradu uglavnom izdaju fiskulturne sale. Ako bi se s tim prestalo, zamrli bi mali sportovi u Srbiji, jer nama treneri kažu da ne bi imali prostor u kome bi trenirali decu - naveo je Vuković.

Neki direktori predložili su i da se školama, ako ne mogu da zadrže ceo iznos od izdavanja prostora, ostavi bar polovina zarađenog novca.

Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora, najavio je sastanak direktora gimnazija sa nadležnim iz Ministarstva prosvete kako bi se razgovaralo o problemima sa reformom nastave. A problemi su, kako su nam ispričali direktori, što je reforma 2018. uvedena "navrat-nanos", a to je donelo mnogo muka:

- Planove i programe za prvi razred prošle i drugi razred ove godine dobili smo mesec dana pred početak škole. Još ne znamo šta će deca učiti u trećem i četvrtom razredu. Imamo predmete, ali nemamo programe, pa nastavnici ne znaju kako da pripreme časove. Gradivo nekih novih predmeta moglo je da bude raspoređeno u postojeće predmete. Ovako deca imaju 17, 18 predmeta, svaki dan po sedam časova i gotovo je nemoguće da postignu sve da nauče. Sve ovo stvara i velike probleme pri organizovanju nastave.

- Ni najbolji đaci ne mogu "u cugu" da nabroje predmete koje imaju - kaže nam direktor jedne gimnazije iz unutrašnjosti Srbije.


"KRIVCI" ZA USPEH

DRUŠTVO direktora je treći put izabralo Dejana Nedića za predsednika Skupštine Društva. Skupštini je prisustvovao i pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić, koji je naveo da uspešnost škole 80 odsto zavisi od njenog direktora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije