Studenti uče i filipinski

Lj. B.

02. 10. 2019. u 17:02

Студенти уче и филипински

Foto Ž. Knežević

Filološki fakultet u Beogradu uvodi nove programe dalekih kultura. Nacionane katedre smatraju da su ugrožene

NA Filološkom fakultetu u Beogradu studenti odnedavno mogu da izučavaju neke daleke kulture i jezike, poput indijskog ili azerbejdžanskog, a u planu je i izučavanje azijsko-pacifičkog regiona. I dok uprava fakulteta veruje da će interesovanje studenata za ove profile biti veliko, profesori sa katedri za srpski jezik i srpsku književnost tvrde da se kvote za upis studenata na ove dve nacionale katedre smanjuju zarad upisa studenata na katedre dalekih zemalja i kultura.

Dekan prof. dr Ljiljana Marković to negira i tvrdi da fakultet ima ambiciozne planove.

- Otpočinju studije indologije, unapređujemo studije persijskog jezika, književnosti i kulture, kao i studije koreanistike, a radi izučavanja azerbejdžanske kulture osnovan je i istoimeni centar na našem fakultetu - rekla je nedavno za naš list prof. Marković.

Ona je navela da je u planu i razvoj keltskih studija, što će se odvijati u intenzivnoj saradnji sa Univerzitetskim koledžom u Dablinu. Pod okriljem Centra za studije Azije, planira se izučavanje azijsko-pacifičkog regiona u okviru kojih će se naći studije havajske i filipinske kulture.

Pročitajte još - Puste katedre za književnost

Prof. Marković je navela i da fakultet, u saradnji sa Muzejom afričke umetnosti, namerava da osnuje i studije afrikanistike.

- Sa posebnim žarom radimo na akreditaciji novog studijskog programa, pod nazivom "Kultura na Putu svile", kao i "Studije kulture" - navodi ona.

Naša sagovornica podseća da je veliko interesovanje pokazano za sve studijske profile skandinavistike, kao i za one koji se izučavaju na Katedri za orijentalistiku, a u pitanju su arapski, turski, kineski i japanski.

Iz godine u godinu, ističe ona, raste interes za azijske kulture, što svedoči da mladi Srbije uočavaju nove geopolitičke trendove i da im idu u susret: zbližavanje sa zemljama koje su izuzetno značajne u sadašnjosti, a biće još značajnije u budućnosti, poput Kine, Indije i Japana.

Međutim, upravnici nacionalih katedri negodovali su nedavno što se kvota za upis studenata na njihovim katedrama smanjuje, a uvode se dodatne studije stranih jezika i kultura.

Prof. dr Rajna Dragićević, upravnik Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima ranije je rekla za naš list da Filološki fakultet treba da uvodi izučavanje novih jezika i kultura, ali ne na račun srpskog jezika i književnosti.

Dekan Ljiljana Marković ističe da kvote za nacionalne katedre nisu smanjene, već da se sa svojim saradnicima, kod resornog ministarstva, izborila za dvostruku kvotu u odnosu na ranije godine.

- Ove godine je povećana kvota za upis studenata, kako na svim studijskim profilima Katedre za srpsku književnost, tako i na profilima Katedre za srpski jezik - kaže prof. Marković. - Mi se na fakultetu na svaki način trudimo da promovišemo studijske profile ovih dveju katedri.


RAZLIČITO OPTEREĆENjE PROFESORA

PROFESORKA Ljiljana Marković ističe da je na dve nacionalne katedre zaposleno 57 nastavnika i saradnika, a da su na prvu godinu upisali 107 studenata. Drugačija je situacija na ostalim katedrama, koje su sa 253 zaposlena upisale 986 studenata, što objašnjava, da ti profesori imaju duplo veće opterećenje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dutarte

05.10.2019. 19:04

Fotografisana je Sala heroja, ali se ne vidi koji profesor drži predavanje, koji je predmet. Filipinski jezik je odličan izbor za sve one studentkinje koje hoće da budu kućne pomoćnice na Zapadu. Samo napred, Filološki, u svaštarenje bez granica i smisla.