UPRKOS ODLUCI O VRAĆANjU ZEMUNSKOG HRAMA JEVREJIMA: Umesto sinagoge - restoran

V. C. S.

ponedeljak, 03. 12. 2018. u 21:02

УПРКОС ОДЛУЦИ О ВРАЋАЊУ ЗЕМУНСКОГ ХРАМА ЈЕВРЕЈИМА: Уместо синагоге - ресторан

Aškenaška sinagoga danas ima oko 300 kvadrata i šest ari placa / Foto N. Fifić

Ni gotovo dve i po godine od odluke o vraćanju Jevrejima zemunskog hrama, u kojem je služio i rabin alkalaj, oni, čekajući stav upravnog suda, u njega ne mogu da uđu

NI posle dve i po godine od kada je Agencija za restituciju vratila zemunskim Jevrejima sinagogu, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, oni u nju ne mogu da uđu. Tu se i dalje nalazi poznati restoran domaće kuhinje, a Jevrejska opština čeka pravosnažnu odluku Upravnog suda.

Jedinica za konfesionalnu restituciju Agencije donela je, 19. maja 2016. godine, rešenje kojim se Jevrejskoj opštini Zemun na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja, vraća zgrada bivše sinagoge. Odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali je stvar "zapela" na Upravnom sudu. Protiv odluke Agencije i Ministarstva upravni spor pokrenuli su Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo, i postupak još traje.

Poznata aškenaška sinagoga sagrađena je 1850. Dijagonalno od nje nalazila se i jedna sefardska, koja je uništena u savezničkom bombardovanju 1944.

- Aškenašku sinagogu, koja danas ima oko 300 kvadrata i šest ari placa, jevrejska zajednica prodala je opštini Zemun 1961. da bi mogla da pomogne preživelim Jevrejima koji su se vratili iz nemačkih logora i nisu imali ništa. U Zagrebu je bio veliki dom za stare Jevreje i sve jevrejske opštine odvajale su pomoć. Prva je prodata, još 1946, sinagoga u Staroj Pazovi, u kojoj nijedan Jevrejin nije preživeo. Naša zajednica nije imala novca i pokušavala je da se snađe. Gradonačelnik Branko Pešić čuo je da smo voljni da prodamo hram i ponudio je da ga opština kupi. Nije tačno da je pismeno obećao da će to postati kulturni centar i da nas je prevario - kaže Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun.

PROČITAJTE I:IZ DIVLjEG PARKINGA IZRONILA SINAGOGA: Kulturna dobra privlače u srpsku prestonicu sve više Jevreja iz celog sveta

Na sinagogi su, srećom, ostala verska obeležja - dve tablice sa deset Božjih zapovesti, ali je pregrađena i u nju su se uselile društveno-političke organizacije. Tu je jedno vreme kancelariju imao čuveni književnik i izdavač Raša Livada i njegovo Književno društvo "Pismo", a Zoran Modli je držao disko klub. Zakupci su se smenjivali...

U vreme kada su u Zemunu na vlasti bili radikali, po Fogelovim rečima, Vojislav Šešelj ponudio je Jevrejima da otkupe svoju crkvu i oni su počeli da skupljaju novac. Pregovori ipak nikada nisu okončani.

- Kada je izglasan Zakon o restituciji, tražili smo da nam se vrati u posed zgrada bivše jevrejske škole, tik do sinagoge, koja ima 900 kvadrata i dvorište od 19 ari. Veštačenje je pokazalo da je ona za 20.000-30.000 evra skuplja od same sinagoge, pa je Agencija odlučila da nam u zamenskoj restituciji ipak vrati hram. Čak nas je upisala i kao vlasnike u katastru - objašnjava Fogel.

Foto N. Fifić,,,

Za sve to vreme Zemun nema svoju sinagogu, već tamošnji Jevreji prisustvuju službama u beogradskoj. U prostorijama Jevrejske opštine, u Dubrovačkoj ulici, ipak se čuva sveta knjiga Tora, čudom spasena za vreme Drugog svetskog rata. Jevrejska zajednica se nada da će Upravni sud odlučiti u njihovu korist i da će Tora preći u staru sinagogu. Tu planiraju da naprave versko-kulturni centar, i da tako daju doprinos Zemunu.

SEKULIĆ: APEL SUDU

APELUJEMO na Upravni sud da što pre donese odluku, jer postupak u vezi sa vraćanjem zemunske sinagoge traje neprimereno dugo, izjavio je, za "Novosti", Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju:

- Imamo dvadesetak pozitivnih odluka i od Upravnog i od Vrhovnog suda u istim pravnim situacijama, pa ne vidim zašto se ova tako dugo čeka.

U Upravnom sudu odgovaraju da je predmet u radu i da će biti rešen u razumnom roku, budući da su sudije dužne da rešavaju predmete po redosledu prijema tužbe u sud, u skladu sa Programom rešavanja starih predmeta. Poseban prioritet imaju predmeti koji se po zakonu i Sudskom poslovniku smatraju hitnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Анти Антифа

03.12.2018. 21:27

Значи,продали и сад траже да и се врати? Јел мисле да врате и паре?

Vernik- pravoslavac

04.12.2018. 09:17

@Анти Антифа - Da li ti znaš da čitaš? Iz članka NOVOSTI se vidi da je sinagoga vraćena u ZAMENU za drugu imovinu (u Primorskoj br. 3 i br.5) koju je država otela bez ikakve nadoknade. O kojim parama ti trabunjaš koje Jevreji treba da vrate i kome? Potomcima onih koji su otimali, pljačkali -a neki čak i ubijali posle 1945.g. i Jevreje i Srbe koji nisu bili za njih? U članku jasno stoji da je imovina u Primorskoj ul. vrednija od sinagoge- zašto onda da Jevreji vrate pare, valjda treba država da nešto doplati!

Nikola

04.12.2018. 05:14

jesi li pismen?trebali su da dobiju 900 m2 skole sa 19 ari placa ali je sama agencija ponudila u zamenu hram

Bane

04.12.2018. 07:49

Restoran, odnosno kafana? To je krajnji bezobrazluk, teška provokacija i prst u oko Jevrejima.

BOŽA ZEMUNAC

05.12.2018. 08:59

Zašto su je prodali i sada traže nazad? A jel traže i pare sa kamatom ?

Милан

06.12.2018. 03:29

Како за људе из јеврејске заједнице, тако и за нас Београђане, а посебно Земунце, биће корисно и лепо да се обнови ова синагога и направи верски и културни центар. Тако ће земунски, али и новобеоградски Јевреји имати матичну синагогу, а верујем да ће се ту одржавати и неки културни догађаји.