Svi parovi u Srbiji koji od 15. juna uđu u postupak vantelesne oplodnje, moći će višak jajnih ćelija ili embriona da zamrznu o trošku države, izjavio je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.


"Sada po prvi put uvodimo da se o trošku države mogu zamrzavati embrioni i jajne ćelije za one parove koji idu u postupak vantelesne opodnje", rekla je Radojević Škodrić Tanjugu.

Ona je pojasnila da će svim parovima biti omogućeno zamrzavanje embriona pod istim uslovima i u državnim i u privatnim ustanovama, sa kojima RFZO ima potpisan ugovor.

"Bez obzira da li se parovi odluče na vantelesne oplodnju u privatnim ili državnim ustanovama, pod potpuno istim uslovima o trošku države će im biti omogućeno zamrzavanje embriona", naglasila je Radojević Škodrić.

RFZO od 2006. godine finansira lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom ( BMPO). Na početku je o trošku države finansiran jedan pokušaj vantelesne oplodnja, a starosna granica za žene bila je 38. godina.

PROČITAJTE I: Mešovita komisija za nestale bebe održala prvi sastanak, istražiće svaki slučaj

Starosna granica na 40. godina za žene pomerena je 2010. godine, a o trošku RFZO parovi su mogli da idu na dva pokušaja vantelesne oplodnje.

Depositphotos

Šest godina kasnije povećan je broj pokušaja vantelesne oplodnje na tri, da bi 2017. godine pomerena i starosna granica za žene na 42. godine.

U 2018. godini vantelesna oplodnja o trošku RFZO obavlja se u šest ustanova u Planu mreže zdravstvenih ustanova - KC Srbije, Narodni front, KC Vojvodine, KC Kragujevca, KC Niš i OB Valjevo i 11 ustanova van Plana mreže privatne ustanove.

Do sredine maja u ovoj godini na proces BMPO prijavilo se oko 1.600 žena.

Od 2010. godine do kraja 2017. godine upućeno je oko 17.000 žena na proces BMPO.