Železničku školu prodaju greškom!

I. MIĆEVIĆ

23. 01. 2018. u 12:30

Железничку школу продају грешком!

Železnička tehnička škola u Beogradu Foto Arhiva Novosti

Za 24. januar zakazano javno nadmetanje za zgradu od 6.000 kvadrata, razlog namirivanje duga po sudskoj presudi prema petoro radnika “Železnica” iz Kraljeva i Ušća

UČENIKE, njihove roditelje i profesore Železničke tehničke škole u Beogradu šokirala je vest da im je škola stavljena na prodaju i da će možda već 24. januara dobiti kupca. Neko bi mogao da postane vlasnik 6.355 kvadrata u širem centru Beograda za oko 450 evra po kvadratu! Prodaje ih javni izvršitelj da bi namirio dugove “Železnica Srbije” prema petoro zaposlenih iz Kraljeva i Ušća, koji su firmu tužili zbog neizmirenih nadoknada za putne troškove i smenski rad!

Zaposlenima u školi ništa nije jasno, nisu bili obavešteni ni oni, ni prosvetne vlasti, koje su tek u ponedeljak počele da raspliću klupko propisa, vlasničkih listova, uredbi i drugih dokumenata i odluka koje su dovele do apsurdne situacije da se prodaje škola i da bi učenici mogli da ostanu na ulici. Iako je odluka o javnoj prodaji oglašena 26. decembra 2017. na sajtu Komore izvršitelja Srbije, u školi su za to saznali tek u nedelju, i to slučajno. Zvaničan dopis nikada nije stigao.

PROČITAJTE JOŠ - Iz Železnica ide još 2.500 radnika

Problem je nastao jer je škola upisana u katastar kao vlasništvo “Železnica”, pa ulazi u imovinu iz koje mogu da se namire troškovi od izgubljenih sudskih sporova.

- Uključili smo se čim smo saznali za ovaj slučaj. Uložićemo žalbu, poslati obrazložene primedbe, i mislimo da nije realno da se ovako nešto dogodi - kaže za “Novosti” Mladen Šarčević, ministar prosvete. - Zgrada je, naravno, školska i apsurdno bi bilo da neko izbaci učenike i zaposlene na ulicu. U toj školi obrazuju se železnički radnici za celu Srbiju. Ako neko misli da to nije potrebno, svaka mu čast.

SUDBINA INSTITUTA CIP
SLIČNA sudbina spremala se Saobraćajnom institutut CIP, čija je prodaja, takođe, bila zakazana zbog dugova “Železnica” prema radnicima, na osnovu izgubljenih sudskih sporova. Prodaja CIP ipak je obustavljena, a dugovi rešeni na drugi način, pa se svi u Železničkoj tehničkoj i Visokoj železničkoj školi nadaju da će na sličan način biti rešen i njihov problem.

Ministarstvo prosvete tek je u ponedeljak obavešteno o ovom problemu, a prva javna prodaja u kancelariji izvršitelja zakazana je za sutra. Propisana je i cena od 338.319.655 dinara, što je 70 odsto procenjene vrednosti objekta. Ako se niko ne javi prvi put, na drugom javnom nadmetanju mogla bi da bude prodata i po ceni upola manjoj od procenjene vrednosti. U javnom pozivu za prodaju navedena je samo Železnička tehnička škola, mada ona koristi 4.000 od ukupnih 6.355 kvadrata. U ostatku se nalazi Visoka železnička škola, čiji profesori i studenti bi ovom prodajom, takođe, ostali na ulici.

Dr Dejan Aleksić, direktor Železničke tehničke škole, nada se da će se Ministarstvo prosvete izboriti da ne završe na ulici i dodaje da uprava škole ne može da preduzme mnogo.

- Iako su “Železnice” šezdesetih godina prošlog veka osnovale školu, zvanično smo 1993. godine postali državno vlasništvo - objašnjava Aleksić za “Novosti”. - Nema nas na popisu imovine “Železnica”, ali je neko greškom 2006. u katastar upisao da smo njihovo vlasništvo. U Privrednom sudu kao vlasnik upisana je Republika Srbija.

PROČITAJTE JOŠ - Svaki treći gazda bi da zapošljava

Aleksić dodaje da su u ponedeljak počeli da pribavljaju svu imovinsku dokumentaciju, te da će pokušati da utvrde čijom greškom su u katastru pogrešno upisani, jer bi ta greška mogla skupo da ih košta.

Ukupno 75 zaposlenih i 595 učenika nada se da će problem škole biti rešen.

- Svi smo još u šoku. U dokumentaciji čak stoji da je izvršen uvid u nepokretnost 20. decembra, a mi u školi o tome ne znamo ništa - kaže dr Sonja Radojević Sekulović, profesorka srpskog jezika i književnosti i predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika u ovoj školi. - Mislimo da je reč o nekim veoma sumnjivim stvarima i da ovako nešto do sada nije zabeleženo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Miodrag

23.01.2018. 12:53

Sva sreca pa je zemjiste gde je skola u restituciji, pa cak i ako prodaju, sve ce biti nistavo i nece moci da isele skolu.

11111

23.01.2018. 13:44

Hahahahaha.... Da bi Djuri isplatili zaostali topli obrok prodaju skolu.... E skoro se nisam smejao ovako!

kataklinger

23.01.2018. 14:23

ima tu dosta zemljista. mogla bi jedna stambeo-poslovna zgradurina da nikne. kupe za 3 cigle, sruse, a onda izgrade 10-12000 kvadrata, pa tapaju po 2 soma i eto vise od 20 milioncica, plus drzavi pdv.

bivsi radnik

23.01.2018. 15:01

Skola upisana u katastru kao imovina zeleznice pa na prodaju,a bivsi radnici Mataruske Banje placali upis zabelezbi za neisplacene zarade u katastru.pa kad je trebalo po nalogu suda prodaja ,zam.drz. pravobranioca tuzio radnike za prodaju'ovde izgleda se sudi kako kome odgovara