Svaki treći gazda bi da zapošljava

S. B.

25. 10. 2017. u 21:45

Сваки трећи газда би да запошљава

Čadež, Mihajlovićeva i Skot na objavljivanju rezultata ankete, Foto Tanjug

Anketa u više od 1.000 srpskih preduzeća pokazuje da se privrednici nadaju većem profitu. Oko 32 odsto ispitanika nada se da će naredne godine angažovati još radnika

OPTIMIZAM srpskih preduzeća, makar onih 1.030 koji su učestvovali u anketi USAID projekta za bolje uslove poslovanja - ne jenjava. Svaki treći, 32 odsto, veruje da će naredne godine povećati broj zaposlenih, dok svega četiri odsto strahuje da će morati da deli otkaze. Po pitanju profita, nade su još veće. Više od polovine ispitanih, 51 odsto, iščekuje veću dobit.

Ovogodišnja, sedma, anketa potvrđuje da srpsku privredu uglavnom muče stare boljke. Na pitanje šta najviše opterećuje njihovo poslovanje, najveći broj vlasnika preduzeća, njih 63 odsto, upire prst u parafiskalne namete. Porezi i doprinosi na zarade su kamen spoticanja za 58 ispitanika, a siva ekonomija za 54 odsto. Administrativne procedure ugrožavaju poslovanje polovini anketiranih.

- U narednom periodu moramo da radimo na efikasnosti u pogledu katastra, ali i da vidimo šta može da se uradi sa parafiskalnim nametima, da li oni mogu da se smanje - istakla je danas Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade Srbije. - Treba da radimo i na problemu izvora finansiranja. Siguran sam da možemo da sednemo sa bankarima i nađemo rešenje za eksterno finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Godinama unazad sve manji procenat naših preduzeća koristi pozajmljena sredstva. Čak 69 odsto privrednika se nije zaduživalo kako bi finansiralo poslovanje i razvoj. Pre šest godina u toj poziciji je bilo 31 odsto ispitanika. Danas se čak 84 odsto ispitanika finansira iz sopstvenih sredstava.

SMANjILI BI PODSTICAJE STRANCIMA SRPSKA preduzeća značajno su poslednjih godina promenila stav prema državnim subvencijama. Čak 57 odsto njih bi smanjilo sredstva namenjena stranim investitorima. Sve je manje, međutim, protivnika državne pomoći i u drugim segmentima. Svega 12 odsto se protive ulaganjima države u infrastrukturu

- Postoji optimizam u vašim preduzećima po pitanju budućeg zapošljavanja i očekivanja većeg profita - rekao je ambasador SAD Kajl Skot. - Prepreke su manje nego pre sedam godina u mnogim oblastima. Postoji još problema koje treba da rešimo, a to je eksterno finansiranje i poreska administracija.


PROČITAJTE JOŠ: Menadžer "Gugla": Srpska preduzeća mogu da "namame" čak milion ljudi


Anketa otkriva i da svega 11 odsto firmi učestvuje u javnim nabavkama. Nespremni su da se nadmeću sa javnim sektorom za posao zbog utiska o raširenosti korupcije prilikom dodele posla, ali uverenja da državni sektor prednost daje ponudama sa nižom cenom nauštrb kvaliteta.

- Za Privrednu komoru Srbije ova anketa je udžbenik - rekao je danas Marko Čadež, predsednik PKS. - Na osnovu ovoga pravimo program.


KOŠTAJU KNjIGE

POLAKO se smanjuju administrativni troškovi srpske privrede. Istraživanje Republičkog sekretarijata za javnu politiku koje prati ovaj segment pokazuje da su oni sada 19,8 odsto manji nego 2010. godine. Najveći deo administrativnih troškova preduzeća tiče se poreza i vođenja knjiga. Slede troškovi carinskih postupaka.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dragan

25.10.2017. 22:09

Svaki bi da zapošljava ali ako ne mora da plaća radnika ili ako baš mora da mu da minimalac a ovaj posle da mu vrati deo.

Pa i radnici bi 1000 evra platu

26.10.2017. 15:15

@Dragan - kompromis je da rade za toliko koliko rade... da im ne odgovara, dali bi otkaz.

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

25.10.2017. 23:19

Наравно да би, јер " наши западни пријатељи"-окупатори по овој цени рада (тачније робовања) од 23500 дин месечно за минимум 200 радних сати, немају робове-раднике чак ни у Сомалији, Етиопији, Источном Тимору, Никарагви, Индији, Пакистану, Руанди....+ још добију из нашег буџета субвенције, да плате тај наш рад ....

SIEPA

26.10.2017. 14:23

@Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији! - To je dozvolila nša vlada ,nisu ti krivi stranci Srbine!!!!!!!!!