Komisija za nestala lica: Identifikovano devet srpskih žrtava rata u Hrvatskoj

Beta

utorak, 18. 12. 2018. u 17:16

Комисија за нестала лица: Идентификовано девет српских жртава рата у Хрватској

Depositphotos, ilustracija

U saopštenju se navodi da su posmrtni ostaci ekshumirani u Zadru, Glini, Kninu, Petrinji, Širokoj Kuli i Gornjoj Obriježi.
Komisija za nestala lica Vlade Srbije saopštila je danas da je u Zagrebu obavljena identifikacija posmrtnih ostataka devet osoba srpske nacionalnosti, koje su stradale tokom oružanih sukoba 1995. godine na teritoriji Hrvatske.Identifikacija je obavljena u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu ;uz prisustvo članova porodica.

Pročitajte još:Bramerc: Hrvatska promoviše nekažnjivost ratnih zločina

U saopštenju se navodi da su posmrtni ostaci ekshumirani u Zadru, Glini, Kninu, Petrinji, Širokoj Kuli i Gornjoj Obriježi.

Ostaci osam osoba su identifikovani metodom analize DNK, dok su ostaci jedne identifikovani tradicionalnom metodom.

Komisija je saopštila da je i ovog puta, kao i od samog početka procesa ekshumacija u Hrvatskoj, omogućeno prisustvo monitorskog tima Komisije. ;

Komisija je navela da je od 2001. do 2018. godine iz registrovanih grobnica u Hrvatskoj ekshumirano preko 1.200 srpskih žrtava u akcijama hrvatske vojske i policije "Bljesak" i "Oluja", a ostaci preko 800 identifikovanih žrtava je predato porodicama radi sahrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sneki

18.12.2018. 18:01

Srpskih žrtava ima svugde u celoj bivšoj Jugoslaviji, a najviše u Hrvatskoj i Kosovu valjda će svet uvideti ko su prave žrtve

deda

20.12.2018. 10:54

Dosta je vremena proslo sakrivanja istine.A zlikovci jos uvek setaju nekaznjeni.