Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc je u izveštaju pred Savetom bezbednosti UN naveo da hrvatska vlada još uvek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog veća odbrane (HVO).

U izveštaju se navodi da Vlada Hrvatske nije povukla zaključak iz 2015. godine kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje uticaja na proces pravde.


PROČITAJTE JOŠ: TUŽNA GODIŠNjICA: Navršava se 27 godina od ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu

Uprkos direktnim naporima Kabineta tužilaštva MMKS-a prema hrvatskim vlastima, po izveštaju, mali napredak je ostvaren u protekle tri godine zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja.

"Ovakva politika utiče na promovisanje nekažnjivosti na račun žrtava širom regiona, koje zaslužuju pravdu", stoji su Bramercovom izveštaju, gde se takođe navodi da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatske vlade.

On je u izveštaju naveo da bi hrvatska vlada odmah trebalo da povuče ovakav stav, te da "dopusti procesu pravde da se nastavi bez dodatnog uplitanja".