Sećanje na niške ravnogorce

M. RISTOVIĆ

17. 02. 2012. u 20:43

Ravnogorci „Lager Niša“ na fotografijama i u dokumentima. Vredna i nikad viđena arhivska dokumentacija

NIŠ - Posle sedam decenija prikrivanja stradalaštva pripadnika i simpatizera Četničkog (ravnogorskog) pokreta u „Lager Nišu“, potomci logorisanih i streljanih Ravnogoraca konačno dobijaju kakvu-takvu satisfakciju. Uskoro će uslediti realizacija nove postavke u muzeju Koncentracionog logora na Crvenom krstu u Nišu, s mnoštvom neobjavljenih fotografija i dokumenata, gde će prvi put biti zastupljeni i logorisani pripadnici antifašističkog Četničkoravnogorskog pokreta.

Velikog posla latio se mladi niški istoričar Aleksandar Dinčić. Pomagali su mu saradnici i kolege, profesor istorije Zoran Stevanović, iz Aleksinca, i Nebojša Prokić iz Niša, ali i svi dobronamerni ljudi.

- U pripremi smo, takođe, imali veliku pomoć i istoričara Nebojše Ozimića, kustosa Narodnog muzeja, kao i direktora Slaviše Popovića - kaže Dinčić. - U višegodišnjem radu našli smo izuzetno vrednu i nikad viđenu arhivsku dokumentaciju.

Dinčić posebno ukazuje na dokumenta o četničkom vojvodi Mihailu Arsiću, komandantu Medveđskog odreda i čoveku o kome su partizanske knjige pravile neistinite rekonstrukcije. Nemci su ga, navodno, streljali kao partizanskog saradnika, jer ga je izdao, zarobio i predao rođeni kum, vojvoda Jordan Kimić.

- Čak je i pokojni vojvoda Aleksandar Marković Tularski do smrti bio ubeđen u tu priču. Iz prikupljenih dokumenata se jasno vidi da ga je, po traženju Gestapoa, uhapsila policija. Kimić nema veze s tim, jer je bio u Makedoniji s Vojislavom Sajkovićem, gde su organizovali JVUO. Arsić je streljan kao organizator Ravnogorskog pokreta u Jablanici. Sajkovićev otac Senadin bio je glavni za organizovanje sabotaža na železnici u Nišu - ističe Dinčić.

U sklopu postavke izdata je i brošura o majoru Dobrivoju Marinkoviću, komandantu Gorskog štaba 12, i oficiru koji je prvi, pre komunista, započeo pokret otpora protiv okupatora u jugoistočnoj Srbiji.

NOVAKOVIĆ I NESTOROVIĆ

U NOVOJ postavci će biti i sledeće fotografije:

- Kapetan Petar Novaković, ađutant 2. jurišnog odreda SDS u Nišu. Zbog saradnje s ravnogorcima, gestapovci su ga mučili po samicama i streljali 8. jula 1943. na Bubnju s još 40 logoraša.

- Poručnik Ratko Nestorović, komandant 3. niške četničke brigade Čegarskog korpusa JVUO. Zarobljen od Bugara i preko niškog logora interniran na prinudni rad u Linc (Austrija). Posle rata ostao u emigraciji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ратко

17.02.2012. 22:29

Било је крајње време!Вечна слава борцима ђенерала Драже палим у рату против нацифашиста и комуниста!

Mile

18.02.2012. 05:34

Prava Istina , kad tad mora da se Sazna. Komunisti Lazu i Falsifikuju 70 godina, ali se Istina ne Moze doveka Kriti.

Vuk

18.02.2012. 07:19

Dincicu legendo..pratim tvoj rad..cestitam ti i nastavi da iznosis na svetlost dana nase istinske ali na zalost zaboravljene junake iz drugog svetskog rata..Jos jednom, alal ti vera i uzdravlje!

Sajkovic

25.04.2012. 23:15

Interesuje me kako mogu da stupim u kontakt sa g. Aleksandrom Dinčićem ja sam rodjak Vojislava Sajkovica