NEĆE MOĆI: Lament nad Milom

Filip Rodić

06. 09. 2020. u 11:13

НЕЋЕ МОЋИ: Ламент над Милом

Foto: Privatna arhiva

VOLEO bih da sam iznenađen time što domaći borci za slobodu, pravdu i demokratiju lamentiraju zbog pada s vlasti partije za koju bi se moglo reći da je pre kriminalna nego politička organizacija predvođena u najmanju ruku autokratom, ali nisam

AKO je većina domaćih građanista, uz časne izuzetke, dosledna nečemu, dosledna je svojoj nedoslednosti i stavu svog odavno pokojnog idola Josipa Broza "nećemo se, valjda, držati zakona kao pijan plota", samo što su to proširili i na principe.


POGLEDAJMO za početak kako su na poraz DPS-a Mila Đukanovića u Crnoj Gori reagovala dvojica "najhrabrijih" karikaturista u Srbiji, najistaknutijih boraca protiv "Vučićeve diktature". Ni jedan, ni drugi u rezultatima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ne vide pobedu gladnog i obespravljenog naroda nad korumpiranim i kriminalnim režimom, nego pobedu razularene rulje (Dušan Petričić) ili ozloglašenog mitropolita Amfilohija (Predrag Koraksić). Uz to, popularni Koraks vidi kako Milu iz glasačke kutije ispada Aleksandar Vučić, koji je tokom svih ovih dešavanja bio krajnje uzdržan, ali ne vidi Edija Ramu koji se otvoreno, iako je premijer susedne države, umešao u kampanju. Rama je dobar i prihvatljiv, a Vučić je zlo, jel'? Dosledno.


TU SU i lučonoše slobode i demokratije iz redova uglednih kolumnista od Teofila Pančića, preko Safete Biševac, do Snežane Čongradin ili Pavla Radića. Iako postavljaju neku kozmetičku distancu spram Mila Đukanovića i njegovog režima onako reda radi, oni u stvari lamentiraju zbog "srpske pobede" u Crnoj Gori potpuno ignorišući značaj dve od ukupno tri opozicione koalicije izrazito građanskog opredeljenja.


PAVLE Radić tako piše da je nepristojno iz jedne "despotije i društva do guše u problemima i kriminalnim skandalima" komentarisati događanja u drugoj državi. Pre je nepristojno komentarisati događanja u drugoj državi kada se o njoj očito pojma nema, jer se samo tako može misliti da ona nije "despotija do guše u problemima i kriminalnim skandalima". Ili su samo aršini u pitanju, pa pošto je (do)sadašnja vlast bila "sekularna" i sačinjena od "proevropskih suverenista", onda se Đukanovićeva vladavina može samo nazvati "krutom", a tamošnji rat između kriminalnih klanova je onda tek "kontroverzno poslovanje". Strahuje Radić da će pobeda "pročetničke" i "kleronacionalističke" opozicije (kuku Aleksa, kuku Dritane) građanima Crne Gore biti "pregorka i brzo im izaći na nos", smatrajući, valjda, da je do sada tamo sve bilo med i mleko, pošto je "izlaženje iz nosa" Đukanovićeve vlasti trajalo duže od 30 godina.


PANČIĆ predviđa da će se Crna Gora, pošto su Đukanovića s vlasti skinuli "naši", kojima je to "jedina kvalifikacija, preporuka i vrlina" (Đukanović je i kvalifikovan, i preporučen i pravi čestiti vitez), vratiti "korenju". Govori Pančić i o nekakvom "petparačkom identitluku", samo ne znam na šta tačno misli. Na neocrnogorski identitet? Na bošnjačko-bogumilsko-turski? Na "Dečane smo izgradili mi, pa im sad pravimo i auto-put" identitet? Ne. To su identiteti, a ovo srpsko je "identitluk", i to petparački.
ČONGRADINOVA ističe kako je Crna Gora upravo "pod rukovodstvom Mila Đukanovića" nezavisnost stekla "samo dve godine pre nego što je to uspela nekadašnja južna srpska pokrajina - Kosovo". Meni je poznato da je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali ne znam da ju je steklo. Ima li ga u UN? Evo, čak i sada kada smo u Vašingtonu potpisali sve i svašta, nismo potpisali da je južna srpska pokrajina nezavisna. Nego, vratimo se Crnoj Gori. Kaže Čongradinova da je mitropolit Amfilohije (koji, usput, nekontrolisano raspolaže novcem građana [?!] pa je upravo to čestiti Milo hteo da spreči svojim zakonom) nadimak Sotona stekao tako što je "sejao mržnju prema pripadnicima druge vere i nacionalnosti".
AKO mitropolita naziva "sotonom", koje je ime adekvatno za sve one pod Đukanovićevom kapom koji su Srbima u Crnoj Gori najavljivali preseljenje, traktore, pa čak i spaljivanje u hramu? To Snežana nije videla. A nije videla ni njena koleginica Safeta Biševac, kojoj nije čudno što su napadi i pretnje Bošnjacima u Pljevljima pisani latinicom. Safeta Biševac nije videla ni kako je pravoslavni narod Crne Gore predvođen rektorom Bogoslovije na Cetinju Gojkom Perovićem stao u odbranu svojih sugrađana islamske veroispovesti ističući da će braniti i njihove svetinje. Nije joj palo na pamet ni da iza toga ne stoje "zli" Srbi, a ni da bi bilo lepo da su i crnogorski muslimani u malo većem broju i eksplicitnije stali u odbranu srpskih svetinja. "Rušenje Mila uz jačanje Amfilohija", veruje ona, "ne donosi išta dobro", ali zaboravlja da se nije crkva uključila u politiku nego da ju je upravo Milo na to primorao. I nije Amfilohije ojačao. NJegova je snaga uvek bila takva. Ojačala je opozicija jer je narodu, koji je do sada sve i svašta pretrpeo, prekipelo kada je došlo do otimanja svetinja.


JASNO je da njima nije do slobode i pravde za sve, i da ako si antisrpski nastrojen, možeš da budeš i diktator i kriminalac. Slede dosledno ono Sen-Žistovo "Nema slobode za neprijatelje slobode", što je slogan jakobinske diktature u čije je vreme i izmišljen termin "teror". Za njih su Srbi neprijatelji slobode i tačka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

cova0125

06.09.2020. 12:21

Sve što je rečeno je potpuno na mestu. Odmereno a pogođeno. Navodne srpske poruke Turcima u Pljevljima pisane latinicom !? Naši bivši NOVINRSKI AUTORITETI I DEFINITIVNI GAZE SVE DOBRO ŠTO SMO O NJIMA MISLILI.

i ne vidim kraj tome

06.09.2020. 12:53

Ta mazohistička potreba za autošovinizmom mi je neverovatna, to slepilo kada se krećeš samo u krugovima istomišljenika i onda počnete da izmaštavate "realne analize". Je l' to samounižavanje podiže vaš ugled kod onih kojima želite da se dopadnete ? Sumnjam. Niko vam ne brani da lupetate, izmišljate, omalovažavate, ali vama to nije dovoljno jer nema uspeha i sledi igrokaz "obespravljenih demokrata", ponavljati ga do besvesti i čekati da "neko" pripomogne.

Mare

06.09.2020. 19:02

Bravo gospodine Radicu. Lepo ste sve objasnili ovim petparackim NATO-vskim, "poznavaocima" stvarnog stanja, iz Srbije, koji bi sutra brata svoga zapalili zbog para.

Sveti Udje

07.09.2020. 20:53

Pa sigurno, vidiš kako ovaj zna. Doduše ja sam to shvatio čim sam prestao da budem predpubertetsko dete i počeo da pokazujem tragove svesti - tzv srbi su neprijatelji slobode koji će sva zločinstva oprostiti nekome ako je "njihov" samo neće oprostiti ako neko insistira na tome da ima svoju, a ne njihovu kockastu srbopalanačku glavu. Ali dobro, nikad nije kasno da se nekome otvore oči, pa je važno da je i ovaj na kraju shvatio. Srbi su neprijatelji slobode. Zato što srbi nisu narod nego sekta. Ko ne veruje, slobodno može da proveri. Npr može da napravi spisak šta sve "srbi" tvrde da bi neko trebalo da radi i koja treba uverenja da ima, da bi mogao da se naziva članom sekte srbstva. Npr, može li "srbin" da bude peder, ateista, musliman, katolik, neko ko smatra da je kosovo odavno trebalo priznati, da ta teritorija treba da bude u NATO itd. Onda, šta kaže sekta srbstva, da Hrvatska nije najurila sektaše, šta bi se sad dešavalo u tim delovima Hrvatske odakle su najureni? Ono, kako je tamo odavno EU i NATO, da li bi se sektaši tamo bavili napretkom i integrisanjem sebe u civilizaciju itd, ili bi i tamo litijašili i drali se kao u Crnoj Gori? Šta ovaj misli o tome? Odgovor se zna, ali ovaj šta misli da bi bilo, da čujemo.

xy

08.09.2020. 09:28

@Sveti Udje - @ Sveti Udje Tvoj očaj što možeš da izneseš sopstveno mišljenje je obrnuto proporcionalan uticaju koje ono ima, postaješ nervozan. Zanimljiv krug ljudi koji su sebi dali za pravo da sve bolje vide, više znaju, pravičniji si, pošteniji. Obavezno vređanje (neprijatelji slobode,zločinci,kockasta srbopalanačka glava,sekta,litijaši,necivilizovani) drugačijih od sebe je za njih dokaz progresa i integrisanih vrednosti u najboljoj tradiciji EU i NATO-a. Nastavi da se baviš navijačkim grupama, to dobro sagledavaš, tu ćeš uvek naći saveznike za tvoju raspravu. Autošovinizam ti je drag, nesumnjivo veliko dostignuće.

Njegovan

07.09.2020. 21:05

Lepo im covek objasnio...Dok je po njihovoj volji i zelji, onda se to zove demokratija i volja naroda..Kad se odnos snaga promeni na izborima je diktatura,mracne sile itd.. No ,svako ima svoj posao,tako i dezurni pljuvaci i kruticari svega sto ima srpski predznak ili se iole nazire. Ako se vratimo poslu i ignorisemo pljuvace,jednostavno ce nestati sami od sebe,posto nce niko da placa luzere od kojih nema rezultata i koristi,a doticni....koga ustvari zanimaju kompleksasi i moralna sirotinja.

tim

08.09.2020. 00:17

Odlican komentar g. Rodicu. Ja licno sam "frapiran" kolicinom mrznje i podmuklosti prema Srbima od strane tzv. intelektualaca [druga srbija itd] a da ne govorim o dusmanima iz "regiona". Koliko zavisti i pljuvanja ! Medjutim sve njih [Srpske dusmane] polako oduvava VJETAR i oni v ide da GUBE......