VUČIĆ OTVORIO SEKTOR 4 OBILAZNICE OKO BEOGRADA: U Srbiji se danas gradi više nego ikada! (VIDEO)

Novosti online

29. 04. 2021. u 11:56 >> 12:44

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sektor 4 obilaznice oko Beograda, od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo.

ВУЧИЋ ОТВОРИО СЕКТОР 4 ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО БЕОГРАДА: У Србији се данас гради више него икада! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Instagram/avucic

Vučić odgovara na pitanja novinara:


O presudi vozaču Zorana Babića zbog saobraćajne nesreće

- Niti me je ko pitao, niti posedujem snimak. Nikakve nadležnosti nemam. Ponoviću svima, ako neko stvarno misli da bih ja ili neko drugi štitio bilo koga ili štitio Babića, pa rekao osudite njegovo vozača - odgovorio je Vučić na pitanje novinara o "dva minuta koja fale" sa naplatne rampe.


O međustranačkom dijalogu

- Dijalog je bio cvilizovan i odmeren, nastavićemo ga. Građane možemo da pozovemo na izbore pa neka odluče - rekao je Vučić.

O "non pejperu"

-Ja nisam od onih koji će da psuje ili misli loše o nečemu dok ga dobro ne proučimo. Sve to analiziramo i pratimo. Moramo biti mirni, pametni i odgovorni. Moramo svojoj zemlji da obezbedimo mir. Ne mogu vam dati više informacija. Plašim se da je objavljivanje ''non pejpera'' bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju KiM mnogo bliži stavovima Prištine, nego Beograda, u taktičkom smislu - rekao je.

„Dok sam predsednik nema sankcija Rusiji i Kini“

- Dok sam ja predsednik Srbija neće voditi politku uvođenja sankcija Kini i Rusiji - poručio je danas šef srpske države Aleksandar Vučić.

Na pitanje za komentar na navodnu najavu ambasadora Miroslava Lazanskog o osnivanju Peterburškog informativnog centra, kao i da iza toga stoji Jevgenij Rogozin, koji je na crnoj listi SAD, kao i pitanje da li će se Rogozin naći i na crnoj listi Srbije, rekao da ništa ne zna o osnivanju takve institucije.

 

„Prethodna vlast se hvalila obilaznicom, a nije je završila“

Vučić je rekao da je prehtodna vlast, kada je izgradila jednu traku autoputa na obilaznici oko Beograda to predstavljala kao svetsko čudo, a da nije uspela da je završi.

- Ali jeste uspela da uništi Srbiju - rekao je on.

Foto: Printskrin/Instagram/avucic

 
 


 

Vučić: U Srbiji se gradi više nego ikad


- Ponosan sam na činjenicu da se danas u Srbiji gradi više nego ikada. Ovo je vreme kada u Srbiji ubedljivo najviše radimo. To možete da gradite kada imate stabilnu finansijsku situaciju u zemlji - rekao je Vučić.

- Naše procene za prvi kvartal ispostavile su se, srećom, netačnim. Očekivali smo stopu rasta minus 1,3, kako bismo mogli da do kraja godine ostvarili rast od 6 odsto. Verujem da ćemo svakako biti u plusu, a ne u minusu, čak i za prvi kvartal. Raste nam industrijsko proizvodanja, raste nam sektor usluga - dodaje Vučić.

- Uz izgranju metroa, sa obilaznicom, Beograd postaje prava metropola - dodaje predsednik. - Mnogo toga gradimo, moram svakom mestu u Srbiji da obezbedimo napredak.


Čen Bo: Obilaznica jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata

Ambasadorka Čen Bo: Zadovoljstvo mi je da prisustvujem otvaranju Sektora 4, ova obilaznica je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata. Posebno me raduje što su mnoge kineske kompanije dale doprinos gradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Tomislav Momirović: Jako važna deonica, radi se još od 1979.

Obilaznica oko Beograda ima izuzetan značaj zbog ogromnog prometa vozila koji idu ovuda, i mi možemo da je gradimo zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji koja je sprovedena. Vi ste došli u situaciju zajedno sa svima nama da moramo da rešavamo projekte koji se vuku ne jednu deceniju, ne dve decenije, nego često po pet decenija. Najgori primer je verovatno obilaznica oko Beograda - rekao je ministar Tomislav Momirović

On je obećao da će svi koji su uključeni u izvradnju obilaznice dati sve od sebe da do kraja sledeće godine završe sektore pet i šest.

- Da završimo brzo projektovanje kako bi došli do Pančeva, kako bi napravili krug oko Beograda - kazao je Momirović.

Predsednik stigao na mesto radova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na mesto radova. Vučić ja zatražio od Zorana Drobnjaka i ministra Momirovića da se reši problem parcele na trasi radova. Predsednik trenutno obilazi radove.

Predsednik je pri obilasku rekao da sada imamo pun profil autoputa od Ostružnice do Orlovače.

- Mnogo toga radimo, stvarno sam srećan, kada sam dolazio, gledao sam sve što radimo. Ovoliko se nikada nije radilo - prokomentarisao je Vučić.


- Suština je da, kada budemo završili, a sve ćemo završiti u roku od godinu dana od Ostružnice do Orlovače. Kada na primer budem hteo da idem u Jajince kod oca, neću morati kroz centar, nego ću preko Resnika da direktno izađem na Jajince. Ovo je bitno za kamione da ne idu po gradu. Do Vinče, pa prelaz do Pančeva, pa da se spoji sa obilaznicom. Imaćemo prsten oko Beograda. Time bismo rešili sve probleme, i da se napravi most, Dunav je širok, cela ta obilaznica bi bila dugačka. Valjda ćemo da skupimo pare, dosta se gradi - rekao je Vučić.

- Mi smo dobili prve papire za Požega - Boljare, bilo bi lepo da to rešimo u maju - obratio se predsednik ambasadorki Čen Bo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)


Deonica je dužine 7, 7 kilometara

Završeni su radovi na izgradnji autoputa na obilaznici oko Beograda od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo i ta deonica u dužini od 7,7 kilometara će biti puštena u saobraćaj.

Sektor 4 obuhvatio je radove na izgradnji leve trake autoputa od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača, u dužini od 7,7 km, gde je izgrađena nedostajuća leva traka auto-puta, dva tunela: Lipak i Železnik, kao i tri mosta: most br. 9, 10 i 11, kao i preostali radovi na petlji Orlovača, rečeno je u Putevima Srbije.

Preostaje da se završi gradnja druge trake autoputa od Orlovače do tunela Straževica i da se završi izgradnja obe trake autoputa od Straževice do Bubanj Potoka.

U okviru Sektora 4, od Ostružnice do Orlovače, izgrađen je tunel Lipak (leva cev) u dužini od 600 metara i tunel Železnik (leva cev) od 699 metara.

Takođe, izgrađeni su: most 9 od 433 metra, most 10 422 metra i most 11 od 116 metara.

Postavljeni su i zidovi za zaštitu od buke u dužini većoj od pola kilometra.

Završena je kompletna izgradnja petlje Orlovača sa pristupnim rampama, kao i petlja Petlovo Brdo sa po dve odvojene kolovozne trake, od Metroa do petlje Orlovača, uključujući i most 24, iznad starog kružnog puta od Rakovice do Železnika.

Kada je reč o Sektoru B5, od petlje Orlovača od tunela Straževica u toku su radovi na izgradnji leve trake autoputa (faza II) uključujuci i novi tunel Straževica (leva cev).

Na Sektoru B6 u toku su radovi na izgradnji punog profila autoputa od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok.

Inače, cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China", a podizvođač azerbejdžanski AzVirt i domaće firme.

Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka.

Ranije je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružničkog mosta.

Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Tako bi se kompletirao ceo saobraćajni prsten oko Beograda, čime bi se potpuno izmestio teretni saobraćaj iz grada.

Beogadska obilaznica je jedan od najznačajnijih projekata, čija je gradnja počela pre više od 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a