MINISTAR SINIŠA MALI: Sa Republikom Srpskom radimo na projektima vrednim 800 miliona evra

Novosti online

22. 09. 2021. u 15:50

MINISTAR finansija Siniša Mali učestvovao je danas na konferencji „Investicioni potencijali Republike Srpske“ u Privrednoj komori Srbije i tom prilikom istakao da Srbija sa Republikom Srpskom radi na realizaciji zajedničkih projekata vrednih 800 miliona evra.

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра

Foto: Novosti

Ministar je na skupu istakao da je saradnja sa Repblikom Srpskom na zavidnom nivou, ali da postoji ogroman prostor za dalji napredak i pozvao privrednike da investiraju u Republiku Srpsku. 

- Pozivam vas da što više investirate u Republiku Srpsku. Dobio sam informaciju da je 148 privrednih subjekta otvoreno od 2019. godine do danas. Nije to mali broj, ali to može još bolje, a ovakvi skupovi tome doprinose - rekao je Mali. 

Prema njegovim rečima Republika Spska je za našu zemlju jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera. 

- Više od 50 odsto razmene sa Fedaracijom BIH odlazi na razmenu sa Republikom Srpskom. Mislim da smo prvo uvozno tržište,  a posle Hrvatske i Italije, treće izvozno tržište. To dovoljno govori o našem obimu saradnje. Međutim, mi nismo zadovoljni i hoćemo da to bude još bolje - naveo je Mali i dodao da smo mi već ove godine dostigli nivo razmene pre pandemije koronavirusa. 


 
Kako je istakao, jedan od prioriteta Srbije su ulaganja u putnu, železničku infrastrukturu kako bi podigli kvalitet života građana i nivo atraktivnosti, konkuretnosti okruženja u kome privreda obavlja svoju delatnost. To isto se odnosi i na ulaganja u Republici Srpskoj. 

- Upravo smo takve projekte definisali sa Republikom Srpskom. Tu su projekti u oblasti eneretike, koji se odnose na hidropotencijale gornjeg toka reke Drina, hidroelektrane Paunci, Foča, Buk Bijela, a investicije koje sledeće godine kreću su aerodrom Trebinje, a tu su i ulaganja koja se odnose na autoput Beograd-Sarajevo - rekao je Mali.

Ministar je istakao da ne postoji lokalna samouprava u Republici Srpskoj koja nije u poslednjih par godina dobila novac od Srbije. 

- Ne postoji lokalna samouprava u Republici Srpskoj u koju poslednjih par godina bar neki dinar iz Srbije nije došao i da nešto nije urađeno na sređivanju fasada, bolnica, nabavci opreme, sređivanju vrtića. Mi smo 2014. godine ukupno donirali 82 miliona evra Republici Srpskoj. To je veliki iznos koji pokazuje ne samo stepen prijateljstva, već i poverenja i želje za boljom saradnjom u  budućnosti - rekao je Mali. 

 
On je naveo da se u ovom trenutku razmatraju i mogućnosti da se model fiskalizacije koji u Srbiji treba da zaživi od početka sledeće godine, primeni i u Republici Srpskoj. 

Takođe, zajedno sa Poštanskom štedionicom, radi se na preuzimanju operacija bivše Komercijalne banke u RS, a sve to u cilju kako bi taj deo finanijskog tržišta dodatno ojačali, a da bi bio oslonac razvoju ne samo privrede, već i  finansiranja budućih infrastrukturnih projekata. 

Ministar finansija osvrnuo se i na ekonomske reforme koje je Srbija sprovela poslednjih godina, istakvši da je zahvaljujući njima naša zemlja postala pokretač i motor razvoja celog regiona. 

- Nama je stopa BDP u prvih šeset meseci 7,6 odsto, a očekujemo i sedam odsto do kraja godine.  Naš BDP prvi put u istorji bi trebalo da dostigne 52 milijarde evra. Do pre samo par godina to je bila misaona imenica i nešto o čemu smo mogli samo da sanjamo. Naša makroekonomska situacija je stabilna. Imamo novca na računu u buždetu, u ovom trenutku 257 milijardi dinara. Potpuno smo likvidni. Učešće javnog duga u BDP-u je ooko 55,5 odsto, što je ispod 60 odsto - rekao je Mali. 

On je dodao da, ipak, Srbija ne može sama i da kada se pogledaju razvojni potencijali ne samo Srbije, veći RS i ostalih zemalja regiona, jasno je da samo zajedno možemo da budemo jači, konkurentniji i atraktivniji a da naši građani imaju konkretne koristi od toga kad je reč o primanjima penzija i plata.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je značaj ovog skupa, naročito teme o uspostavljanju privrednih slobodnih zona u gradovima širom Republike Srpske. 

On je ukazao na činjenicu da je korona virus, koliko god imao teške posledice po privredu, region i ceo svet, doneo i neke pouke i smernice iz kojih možemo puno naučiti.

- Korona virus, koliko god imao teške posledice po privredu, region i ceo svet, dao nam je određene pouke i smernice gde smo grešili i gde bi trebalo da napravimo određene korekcije. Posebna zahvalnost građana Republike Srpske upućena je Srbiji što je ostavila otvorene granice za protok robe i ljudi. Puno veće ekonomije i zemlje u toj krizi pokazale su sebičnost i zatvorile su granice. Važno je da mi i kao jedan narod sa dve strane sarađujemo, razgovaramo, razmenjujemo informacije i pokrećemo inicijative - kazao je Višković. 

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su kompanije iz Srbije u RS do sada uložile više od milijardu evra, kao i da je Srbija tamo najveći investitor.

On je rekao da je interesovanje mnogo veće i da će na današnjem skupu osim razgovora o potencijalnim poslovima biti i konkretnih ugovora, jer su neke kompanije osmislile svoj plan investiranja.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije održana je i filmska prezentacija „Poslovne i slobodne zone Republike Srpske“, a razgovaralo se i o regionalnoj saradnji, poslovanju u zonama. Preneta su i iskustva investitora i razvijena diskusija. 

Pored ministra finansija Siniše Malog i predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, na konferenciji su učestvovali i direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, kao i predsednk Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo