GAZDE ZAKIDAJU NA MINIMALCU: Najniži iznos zarade se ne propisuje isto svima, radnika "na određeno" poslodavac može da plaća i 20.000 dinara

J. Ž. S.

29. 04. 2021. u 10:00

ZVANIČNO, minimalac u Srbiji iznosi 32.126 dinara, a nezvanično može da bude i manje od toga. Cena radnog sata od 184 dinara odnosi se samo na zaposlene po ugovoru o radu, ali ne i na one koji su angažovani na privremeno-povremenim poslovima ili zaposlene po ugovoru o delu, kao sezonski radnici.

ГАЗДЕ ЗАКИДАЈУ НА МИНИМАЛЦУ: Најнижи износ зараде се не прописује исто свима, радника на одређено послодавац може да плаћа и 20.000 динара

Regres i topli obrok treba da budu dodati na minimalac / Foto P. Milošević

Oni su izuzeti iz odredaba minimalne zarade, jer ne primaju zaradu, nego novčanu naknadu za svoj rad, a takvih ima dosta, pa čak i u javnom sektoru. To znači da samo radnici "za stalno" imaju pravo na minimalac, ostali zavise od gazdine volje, koji mesečno može da ih plaća i 20.000 dinara.

Nedavno su zaposleni u železničkim preduzećima tražili od države da poštuje zakonski nivo cene radnog časa i tom prilikom obelodanili da oko 5.000 radnika, ili oko 40 odsto, prima minimalac koji je niži od iznosa propisanog na Socijalno-ekonomskom savetu. Kako se utvrđuje minimalna zarada i da li je ona garantovana kategorija, zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji je onaj koji se odnosi na to kome se iznos obračunava.

Po zakonu, minimalna zarada nije garantovana, već se utvrđuje na osnovu broja sati provedenih na radu, a to znači da se obračunava u minimalnom iznosu, ali i dalje po radnom satu. Tako će zaposleni koji je u datom mesecu radio manje od kolege koji isto prima minimalac, imati drugačiji iznos mesečne zarade u odnosu na njega.

Sindikalci naglašavaju da pravila oko minimalne zarade postoje, ali samo na papiru, dok je praksa potpuno drugačija.Prema nezvaničnim podacima, više od 300.000 radnika Srbije ima utvrđenu osnovnu zaradu u iznosu manjem od minimalne.

- Umesto da povećaju koeficijent ili osnovicu, radnicima se na njihovu platu ili zaradu dodaje iznos do minimalne zarade. Ova praksa se masovno primenjuje u javnim službama, javnim preduzećima, posebno u komunalnoj delatnosti, ali i u realnom sektoru - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije. - Poseban problem je u javnim službama, jer su topli obrok i regres uračunati u minimalnu platu, umesto da budu dodati na nju.

Sindikati pokreću sudske sporove, koji se gotovo uvek dobijaju i tada je poslodavac u obavezi da retroaktivno isplati razliku zarada. ASNS je nedavno uputila i zahtev Vladi da urgentno reaguje i spreči kršenje zakona.

RAZLIČITI MESEČNI IZNOSI

MINIMALNE zarade se razlikuju od meseca do meseca, pa tako, recimo, decembar i mart imaju najviše radnih dana, što znači da će tada i iznos biti viši kod onog ko je proveo više radnih sati na poslu. Ipak, radni sat ne sme da bude ispod 184 dinara, jer je toliki iznos utvrđen za 2021. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)