PARIZ KAO INSPIRCIJA SRPSKIM UMETNICIMA: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (FOTO)

J. S.

28. 04. 2021. u 19:11

PREDAVANJE dr Aleksandre Kolaković na temu „Srpski umetnici i Pariz u doba la belle époque" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ПАРИЗ КАО ИНСПИРЦИЈА СРПСКИМ УМЕТНИЦИМА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ФОТО)

Foto: KCNS

Pariz je odvajkada bio slavan kao stecište virtuoza iz svih sfera umetnosti – slikara, vajara, muzičara, pisaca... Nadaleko poznat kao mesto usavršavanja, Pariz je poslužio i kao inspiracija i mesto gde su se u umetnički život unosile nove ideje. 

Veze Srba s francuskim umetnicima postojale su u periodu 19. veka, a neretko su srpski vladari i srpski građani iz viših i bogatijih slojeva društva koristili usluge francuskih umetnika ili kupovali njihova dela.

Brojni srpski umetnici odlazili su u ovu evropsku prestonicu zahvaćenu otmenim artizmom la belle époque. Srpski vajar Đorđe Jovanović, slikari Milan Milovanović i Branko Popović, slikarka Nadežda Petrović – samo su neka od imena koja su nakon usavršavanja u Parizu trajno promenila srpsku istoriju umetnosti. Uticaj francuske arhitekture primenjen je na dekoraciji palate Beogradske zadruge i na monumentalnom zdanju Srpske kraljevske akademije.

- Najveći uticaj imali su umetnici i arhitekte koji su svojom delima uticali na prihvatanje francuskog kulturnog modela u srpskom društvu – istakla je Kolaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)