NASLEĐE JASENOVCA U SRPSKO-HRVATSKIM ODNOSIMA: Predavanje Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

V.N.

26. 04. 2021. u 21:26

PREDAVANjE Ognjena Karanovića „Nasleđe Jasenovca u srpsko-hrvatskim odnosima posle 1945. godine" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

НАСЛЕЂЕ ЈАСЕНОВЦА У СРПСКО-ХРВАТСКИМ ОДНОСИМА: Предавање Огњена Карановића на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto: KCNS

Nastavljajući niz predavanja posvećenih jednoj od najbolnijih tema iz ne tako davne istorije, Karanović je kazivanje o Jasenovcu ovog puta posvetio negovanju kulture sećanja kao jedinom pravom putu koji treba da slede i srpska i hrvatska strana, i to ne sećanju radi osvete, već nezaboravljanju istorijskih činjenica koje će sprečiti da se takvi zločini ikada ponove.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine.

- Potresna je i sama činjenica da je Jasenovac poslednje stratište koje je dobilo spomen-obeležje. Tek je 1966. godine podignut spomenik kojim je obeleženo stradanje žrtava ustaškog zločinačkog sistema logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu - rekao je Karanović.

Izjava Ivana Steve Krajačića izrečena 1966. prilikom otkrivanja spomenika Kameni cvet koja interpretira misao o malom broju Srba ubijenih u Jasenovcu i nedavne izjave hrvatskog državnog vrha, premise su na kojima je Karanović bazirao svoje predavanje, osuđujući svaki vid istorijskog revizionizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu