DOKTOR JANKOVIĆ: Vakcinacija neće preko noći zaustaviti epidemiju

Tanjug

02. 02. 2021. u 11:09

JOŠ nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera, iako je broj novozaraženih u Srbiji stabilan, rekao je danas imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković, i naglasio da je vakcinacija veoma važna u sprečavanju širenja zaraze, ali da neće preko noći zaustaviti epidemiju.

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ: Вакцинација неће преко ноћи зауставити епидемију

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

-Vakcinacija jeste važan, možda i najvažniji faktor za pobedu virusa, ali da će ona preko noći zaustaviti epidemiju, to niko ne može da očekuje. Uz sve epidemiološke mere koje su na snazi, vakcinacija će pomoći da dođe do poboljšanja koje tek treba se desi. U ovom trenutku, imamo povoljnije brojke, ali su one i dalje visoke i bilo kakva predviđanja su teška - rekao je Janković za RTS.

Prema njegovim rečima, za sada nema dokaza da vakcine ne bi pružile zaštitu od novih sojeva virusa, već je to teorijska mogućnost, koja se u praksi srećom još nije potvrdila.

Iako je u Srbiji vakcinisano skoro pola miliona ljudi, još je daleko od kolektivnog imuniteta.

-Daleko smo od 70, 80 odsto. Ali sad je najvažnije da se usredsredimo da zaštitimo što više života. Što se više ljudi vakciniše, to je više zaštićenih života - poručio je član Kriznog štaba.

Istakao je da se uz vakcinaciju moraju i dalje strogo da sprovode epidemiološke mere.

Janković smatra da su najveći izazov u procesu vakcinacije dezonformacije.

-Stižu kontradiktorne informacije, mi se trudimo da obavestimo građane šta je najbolje i šta nam je činiti. Tako nijednog trenutka nije rečeno da ne treba da se vakcinišu trudnice, nego da nisu kontretne studije rađenje za turdnice - naveo je Janković.

Pojasnio je i da nije svaka alergija kontraindikacija za vakcinu, već da preporuku donosi lekar, kao i da autoimune bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju.

Janković rekao je da se još nisu stekli uslovi za vraćanje publike na sportska takmičenja i da je nezahvalno precizirati kad će to biti moguće.

Slično je i sa ugostiteljskim objektima.

-Uz svo razumevanje ove problematike, moram da kažem da nije vreme za ublažavanje mera. Ne još, to je najkraći odogovor - zaključio je imunolog Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)